«Πυρ ομαδόν» από τις παρατάξεις της μειοψηφίας κατά της Δημοτικής Αρχής για την Κοινωνική Υπηρεσία

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα που έχει προκύψει με την μετεγκατάσταση του Κέντρο Κοινότητας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας - Τι υποστηρίζουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, τι απαντά η Δημοτική Αρχή

0

«Πυρ ομαδόν» από τις παρατάξεις της μειοψηφίας κατά της Δημοτικής Αρχής για την Κοινωνική Υπηρεσία

Η πρώτη… σεισμική δόνηση (και μάλιστα πολλών… Ρίχτερ) στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης για το 2018, σημειώθηκε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση…

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας, για το οποίο νωρίτερα σήμερα τοποθετήθηκε με αιχμηρή ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, προκάλεσε ένταση στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα συζητήθηκε ως εκτός ημερησίας, μετά από κοινό αίτημα των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας (δείτε στο τέλος του άρθρου).

Στην επιστολή τους, οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων ζητούν την άμεση διακοπή των εργασιών που πραγματοποιούνται στο κτίριο του παιδικού σταθμού της Κ. Μαρούλη, προκειμένου να μεταστεγαστεί εκεί το Κέντρο Κοινότητας και κάποια άλλα τμήματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας που τώρα βρίσκονται στο κτίριο του ΚΑΠΗ Ερμούπολης.

Τόσο στο έγγραφό τους, όσο και στις τοποθετήσεις τους, οι κκ. Γιαλόγλου, Χρυσαφίδης και Καΐλης έκαναν λόγο για αλαζονεία, αυθαίρετες αποφάσεις και σκάνδαλο που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και απειλούν με διάλυση της Κοινωνική Υπηρεσία, καθώς ήδη η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ρίτα Δαλεζίου υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ την διαφωνία τους με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής εξέφρασε και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της Υπηρεσίας.

Τα ζητήματα που έθεσαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας ήταν τα εξής:

  • Γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες χωρίς να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων (Επιτροπή ΚΑΠΗ, Δημοτικό Συμβούλιο).
  • Δεν έχει ενημερωθεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας, που είναι ο φορέας χρηματοδότησης του Κέντρου Κοινότητας, για τους όρους και προϋποθέσεις μετεγκατάστασής του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνέχιση της χρηματοδότησής του.
  • Σπατάλη χρημάτων, αφού εργασίες για το Κέντρο Κοινότητας έγιναν και στον χώρο του ΚΑΠΗ Ερμούπολης που στεγάζεται σήμερα
  • Το γεγονός ότι ο χώρος που θα μεταστεγαστεί το Κέντρο Κοινότητας και οι ιδιαίτερες περιπτώσεις Δημοτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του (ψυχικά ασθενείς, εξαρτημένοι κλπ.) κάνει ακατάλληλη την εγκατάστασή του στο χώρο του παιδικού σταθμού που φιλοξενούνται νήπια.

«Τρικυμία» στην Δημοτική Αρχή

Το ζήτημα προκάλεσε… τρικυμία στην Δημοτική Αρχή, καθώς αρκετοί από τους εμπλεκόμενους πιάστηκαν… αδιάβαστοι και ορισμένες από τις απαντήσεις τους δεν έπεισαν ούτε τα… νήπια του παιδικού σταθμού, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές όπου η «μπάλα» πήγε στην εξέδρα!

Συγκεκριμένα, τόσο ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός όσοι και οι κκ. Χαρίτος, Ρουσσουνέλος και Βακόνδιος τόνισαν για τις εργασίες τηρείται η νομιμότητα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν, καθώς δεν γνώριζαν καν αν ο εργολάβος έχει πάρει την απαραίτητη άδεια για τις εργασίες!

Παράλληλα πρόσθεσαν πως είναι «πολιτική απόφαση» της Δημοτικής Αρχής η μετεγκατάσταση του Κέντρου Κοινότητας προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο χώρος του ΚΑΠΗ για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Και αυτό το επιχείρημα καταρρίφθηκε, καθώς υπήρχε έγγραφη διαμαρτυρία μελών του ΚΑΠΗ ότι και άλλοι χώροι του κτιρίου (υπόγειο) έχουν καταληφθεί από άσχετες με το ΚΑΠΗ δράσεις (σακούλες με τρόφιμα).

Τέλος, ο κ. Μαραγκός ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση η μετεγκατάσταση δεν θα γίνει χωρίς την έγκριση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, απλά γίνονται πρώτα οι εργασίες ώστε ο χώρος να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις και μετά θα κατατεθεί το σχετικό αίτημα.

Αρκετές ήταν οι στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν και υπήρξαν αντεγκλήσεις επί προσωπικού, ενώ από τα λεγόμενα των μελών της Δημοτικής Αρχής ήταν ξεκάθαρο ότι πιάστηκαν… απροετοίμαστοι και αδιάβαστοι, καθώς κάποιες φορές τα λεγόμενα του ενός έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του άλλου…

Το έγγραφο των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας:

ΠΡΟΣ :

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Γεώργιο Δούναβη

Αξιότιμε,

Παρακαλούμε να εισαχθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Ιανουαρίου 2018 ως εκτός ημερησίας διάταξης το παρακάτω θέμα :

«Άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών που εκτελούνται στο χώρο του παιδικού σταθμού της Κ. Μαρούλη».

Το κατεπείγον έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί Αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών (Επιτροπή ΚΑΠΗ, Δημοτικό Συμβούλιο). Επιπλέον δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, για τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις πιθανής μεταστέγασής του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση της χρηματοδότησης της εν λόγω δομής. Τέλος, προκαλείται οικονομική ζημία στο Δήμο από την εκ νέου εκτέλεση και πληρωμή εργασιών που έχουν ήδη εκτελεστεί στο χώρο που στεγάζεται το ΚΑΠΗ του Δήμου Ερμούπολης και με τις οποίες έχει ήδη εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

Οι παραπάνω λόγοι πέρα από το κατεπείγον αποτελούν και την εισήγηση για την αναγκαιότητα διακοπής των εργασιών στο χώρο του παιδικού σταθμού της Κ. Μαρούλη.

Με εκτίμηση

Ανδρέας Γιαλόγλου – Παύλος Χρυσαφίδης – Νικόλας Καϊλης