Σύρος: οι ζημιές και ο κοινωνικός χαρακτήρας της δημοτικής συγκοινωνίας

2
mini bus του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Σύρος: οι ζημιές και ο κοινωνικός χαρακτήρας της δημοτικής συγκοινωνίας

Οι δύο όψεις ενός νομίσματος που δύσκολα θα αλλάξει

Περίπου 15 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τις ζημιές και τα κέρδη να είναι κάθε χρόνο, στοιχεία σταθερά και συγκεκριμένα, όπως το νόμισμα που έχει δύο όψεις.  

Σε οικονομικό επίπεδο, η χασούρα του Δήμου από την δρομολόγηση των mini bus είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη από τη στιγμή που επελέγη από την πρώτη στιγμή και δεν άλλαξε στην πορεία του χρόνου, η λειτουργία δωρεάν αστικής συγκοινωνίας χωρίς να επιβαρύνεται το επιβατικό κοινό με το παραμικρό κόμιστρο.

Υπήρχαν εποχές που ο Δήμος «έμπαινε μέσα» κατά 550 ή και 600 χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση από τις «χρυσοφόρες» συμβάσεις που υπέγραφε με την τοπική εταιρία του ΚΤΕΛ η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της δημοτικής συγκοινωνίας. Σήμερα, εν έτη 2018, η δρομολόγηση των mini bus κοστίζει στο Δήμο περίπου 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως λόγω του εξορθολογισμού και της περικοπής ορισμένων δρομολογίων. Παρά τη μείωση του προβλεπόμενου ποσού, η οικονομική ζημιά για το Δήμο είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη.

Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι η δωρεάν αστική συγκοινωνία λειτουργεί ανταγωνιστικά με αθέμιτο χαρακτήρα απέναντι σε άλλους κλάδους συγκοινωνιακού έργου, όπως για παράδειγμα αυτόν των ταξί.

Η άλλη όψη του νομίσματος συνδέει τη δημοτική συγκοινωνία με τα  κοινωνικά αγαθά που παρέχονται σε μια σύγχρονη κοινωνία. Τα mini bus καταξιώθηκαν και έγιναν βίωμα στη συνείδηση του επιβατικού κοινού, σχεδόν από το αρχικό διάστημα λειτουργία τους, κάτι που διατηρείται αναλλοίωτο στην πορεία του χρόνου.

Στην τωρινή εποχή, μπορεί η δωρεάν αστική συγκοινωνία να μην είναι συνηθισμένο φαινόμενο ανά την Ελλάδα και ανά την Ευρώπη, ωστόσο, στην Σύρο εξακολουθεί να αποτελεί μια κοινωνική παροχή προς κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Σίγουρα, κάποιοι να θεωρούν πολυτέλεια το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της, όμως δεν παύει να διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές και να αποκομίζει θετικά σχόλια από την πλειονότητα των πολιτών.  

 

 

loading...

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here