Τα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας για το 2017 – 2η σε αφίξεις η Μύκονος 4η η Σαντορίνη… 13η η Σύρος (πίνακας)

0

Τα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας για το 2017 – 2η σε αφίξεις η Μύκονος 4η η Σαντορίνη… 13η η Σύρος (πίνακας)

Το 2016 ήταν μία ικανοποιητική χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα μας, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το 2017. Τα παραπάνω επισημαίνει η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), με αφορμή τη συγκέντρωση και δημοσιοποίηση χθες των στατιστικών στοιχείων κρουαζιέρας για το έτος 2017, που μόλις έκλεισε.

Με τον Πειραιά να κατέχει την κορυφή, δεύτερη σε όλη της Ελλάδα η Μύκονος, στην τέταρτη θέση η Σαντορίνη και στην δεκάτη τρίτη θέση η Σύρος, στον κατάλογο των Ελληνικών λιμανιών, όπου σημειώθηκαν αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών κρουαζιέρας για το 2017.

Πηγή των στοιχείων αποτελούν τα μέλη της ΕΛΙΜΕ ( Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε), τα μέλη – παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία) και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία της Χώρας (όπου δεν υπάρχουν μέλη ή μέλη-παρατηρητές της ΕΛΙΜΕ).

Η εικόνα των στοιχείων του 2017 επαληθεύει τις προβλέψεις των στελεχών της αγοράς κρουαζιέρας για πτώση τόσο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους Ελληνικούς προορισμούς, που επρόκειτο να επηρεασθούν κυρίως από την αστάθεια και αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα λιμάνια των Χωρών αυτών. Έτσι, για τον χρόνο που μόλις τελείωσε, παρατηρήθηκε πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 4.307 το 2016 σε 3.415 το 2017) και πτώση περίπου 11% στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (από 5.204.231 το 2016 σε 4.625.363 το 2017).

Πάντως, η πρώτη δεκάδα των προορισμών παραμένει η ίδια όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια με σταθερά πρώτο σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το λιμάνι του Πειραιά και μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή η δεύτερη θέση για το λιμάνι της Μυκόνου σε αντικατάσταση αυτού της Σαντορίνης, το οποίο μετατίθεται στην τέταρτη για πρώτη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 19η θέση βρίσκεται η Μήλος, στη 27η η Ίος, στη 28η η Νάξος και 29η η Πάρος.

Βλέποντας την κατάταξη σε σχέση με το 2016, θα διαπιστώσετε οτι η Πειραιάς παραμένει πρώτη δύναμη… στην χώρα, ενώ η δεύτερη Σαντορίνη κατεβαίνει στην 4η θέση, με την Μύκονο να κερδίζει έδαφος και την 2η θέση! Η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων η Σύρος, παρόλο που είχε μείωση στα κρουαζιερόπλοια αλλά και λιγότερες επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας ανέβηκε στην 13η θέση εκμεταλλευόμενη την τεράστια πτώση της Σάμου, του Λαυρίου και της Καλαμάτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here