Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Άνδρου για την υποβάθμιση του Γυμνασίου Τ.Λ. Κορθίου

Διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Παιδείας για τον αποχαρακτηρισμό του Γυμνασίου Τ.Λ. Κορθίου ως δυσπρόσιτου

0
Όρμος Κορθίου - Άνδρος

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Άνδρου για την υποβάθμιση του Γυμνασίου Τ.Λ. Κορθίου

Διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Παιδείας για τον αποχαρακτηρισμό του Γυμνασίου Τ.Λ. Κορθίου ως δυσπρόσιτου

«Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Άνδρου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ των 430 σχολείων που υποβαθμίζονται πανελλαδικά, βρίσκεται και το Γυμνάσιο Τ.Λ. στην περιοχή Κορθίου της Άνδρου.

Εν τω μεταξύ, παράδοξο είναι το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Κορθίου λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Πίσω Μεριάς, το οποίο πρόσφατα χαρακτηρίστηκε δυσπρόσιτο. Σημειώνεται δε, ότι το Γυμνάσιο Τ.Λ. Κορθίου ανήκει στην ίδια δημοτική κοινότητα με το Δημοτικό της Πίσω Μεριάς, ωστόσο τα δύο σχολεία διαφοροποιούνται, πλέον, στον χαρακτηρισμό.

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη τη νησιωτικότητα, την ιδιαίτερη μορφολογία και τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις στο νησί μας. Το Κόρθι απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Άνδρου, καλύπτοντας, μάλιστα, τα κριτήρια χιλιομετρικής απόστασης από την πρωτεύουσα του νησιού.

Παράλληλα, το σχολείο αυτό απέχει από το λιμάνι του νησιού περίπου 40 χιλιόμετρα, καθιστώντας την πρόσβαση οδικώς ιδιαιτέρως επίπονη, ενώ τα μέσα συγκοινωνίας δεν επαρκούν για τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν το Γυμνάσιο Τ.Λ. Κορθίου, δεδομένου ότι είναι αναπληρωτές κατά τα 2/3, ο αποχαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτου ακυρώνει την επιλογή τους με στόχο τη συγκέντρωση μορίων.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο κίνδυνος συγχώνευσης σχολικών μονάδων, ακόμα και το κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών, λόγω της ενδεχόμενης συρρίκνωσης προσωπικού και κατ’ επέκταση μαθητικού δυναμικού.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση των εκπαιδευτικών μονάδων και αιτούμαστε η περιοχή του Κορθίου Άνδρου να ενταχθεί και πάλι στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες των δημοτών μας, καθώς και των ίδιων των εκπαιδευτικών, θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αδικεί το νησί της Άνδρου και την ευρύτερη περιοχή του Κορθίου.

Τέλος, καλούμε το ΥΠΕΠΘ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, με την άμεση επαναφορά της προηγούμενης μοριοδότησης για το Γυμνάσιο Τ.Λ. Κορθίου.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Άνδρου

Θεοδόσης Σουσούδης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here