Εγκαινιάστηκε η Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης στη Σύρο (ΦΩΤΟ)

0

Εγκαινιάστηκε η Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης στη Σύρο (ΦΩΤΟ)

Μία ομολογουμένως εντυπωσιακή εκδήλωση, με συγκινησιακές εξάρσεις και αναμνήσεις, για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Θέατρο Απόλλων.
Η Εκδήλωση «ΜΝΗΜΕΣ» ήταν αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες και στη μνήμη όσων χάθηκαν τα χρόνια της καταστροφής ενώ την οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης-Σύρου, με αφορμή τα εγκαίνια της Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης, έναν χώρο που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.
 
Πριν από την αφηγηματική προβολή, την οποία σκηνοθέτησε ο κ. Δεσύπρης Γιάννης χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης-Σύρου κ. Νίκος Λειβαδάρας ,τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενεές και να μην σβήσει η Ελληνοχριστιανική παράδοση και οι Αξίες της Θρησκείας της Πατρίδας και της Ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Μικρασιάτες θυσιάστηκαν.
 
Γι αυτά τα Ιδανικά που προσφέρθηκαν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος γράφοντας με το αίμα τους το κορυφαίο γεγονός της Ιστορίας του Ελληνισμού.
 
Οι αφηγητές ανέλυσαν τα συνταρακτικά συμβάντα με ιστορική ακρίβεια, μέσα από επιστολές και ντοκουμέντα, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της Ιστορίας μας.
 
Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν Καθολικός Επίσκοπος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, π. Πέτρος Στεφάνου, οι αντιδήμαρχοι Θωμαή Μενδρινού, Μάριος Βουτσίνος και Αλέξης Αθανασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καζαντζάκη και Ιωάννης Βρούτσης καθώς και η Πολιτεύτρια Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού.
 
Επίσης το παρών έδωσαν εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Σύρο και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διεξήχθη με αφορμή τα εγκαίνια της Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης, έναν χώρο που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.
 
Πρόκειται για μια εκδήλωση που θα συγκεντρώνει μνήμες της Μικρασίας μέσα από αντικείμενα, έντυπο υλικό, μαρτυρίες και οτιδήποτε θα κρατήσει αλησμόνητη τη μνήμη της πατρίδας και των ανθρώπων της. Τα σημαντικά λαογραφικά κειμήλια που συγκέντρωσαν με κόπο και παρουσίασαν με ιδιαίτερη φροντίδα, τα μέλη του συλλόγου, ενθουσίασαν το κοινό!
 
Αξίζει πραγματικά όσοι έχουν κειμήλια, λαογραφικό υλικό, λειτουργικά αντικείμενα, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, παραδοσιακά ενδύματα, είδη αστικής οικοσκευής, μουσικά όργανα να τα φέρουν στο νέο ”σπίτι” των αλησμόνητων πατρίδων και να καταστήσουμε το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης ένα σημαντικό κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την άγνωστη ιστορία των Μικρασιατών, οι οποίοι ρίζωσαν στην περιοχή μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα, έγγραφα, αναπαραστάσεις της κουζίνας, προσωπικών αντικειμένων σε συνδυασμό με τις ζωντανές μνήμες των παιδικών χρόνων.
ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here