Σύρος: Ο Στουρνάρας έπνιξε το Πόθεν Έσχες στην πισίνα του
Σύρος: Ο Στουρνάρας έπνιξε το Πόθεν Έσχες στην πισίνα του

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην εφημερίδα Documento και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τη δήλωση πόθεν έσχες του την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η εφημερίδα, σε σημερινό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι την εποχή που ο Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών είναι ένθερμος υποστηρικτής της λιτότητας και της φορολόγησης που τελικώς πλήττει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα ο ίδιος αποκρύπτει περιουσιακά στοιχεία του από τη δήλωση πόθεν έσχες όπως άλλωστε και η σύζυγος του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται σχετίζονται με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ τον οποίο ο ίδιος ο Στουρνάρας επιβάλλει δηλαδή με ακίνητα. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν κεντρικός τραπεζίτης της χώρας στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2012 και 2013 και έως τον Ιούνιο του 2014 ξεχνά να δηλώσει 150 τετραγωνικά για τη βίλα του στη Σύρο αλλά και μια πισίνα 105 τετραγωνικώνΑκόμη και όταν αργότερα κάνει δήλωση πόθεν έσχες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία συμπεριλαμβάνει την πισίνα διαστάσεων κολυμβητηρίου, κατά δήλωσή του το κόστος ανέρχεται μόλις στις 4.500 ευρώ. Όσο στοιχίζει δηλαδή μια κτηνοτροφική ποτίστρα ζώων. Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώνονται αφορούν τη βίλα στην περιοχή Τρία Λαγγόνια Ποσειδωνίας Σύρου, η οποία είναι όμορη της βίλας του Γιάννου Παπαντωνίου.

Τα δύο οικόπεδα αγοράστηκαν το 2001 αντί εξευτελιστικής τιμής από τον ίδιο πωλητή-χρηματιστή, στην περίπτωση του Παπαντωνίου υπήρξε παρένθετο πρόσωπο.

Τα δύο οικόπεδα στο μπαλκόνι του Αιγαίου αγοράστηκαν σε τιμή ευκαιρίας και αφού αποχαρακτηρίστηκαν από δασικές εκτάσεις την περίοδο των σκανδάλων του χρηματιστηρίου από χρηματιστή, ενώ Παπαντωνίου και Στουρνάρας έχουν βασικό ρόλο στην οικονομία την περίοδο εκείνη. Ο έλεγχος δεν έγινε.

Το Documento παρουσιάζει στοιχεία στοιχεία που αποδεικνύουν το ανακριβές πόθεν έσχες του τσάρου της οικονομίας και τις αδήλωτες πισίνες.

«Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης», απαντά ο Στουρνάρας

Από την πλευρά του, ο Στουρνάρας δεν άφησε αναπάντητο το δημοσίευμα και σε σχετική ανακοίνωση, δήλωσε τα εξής:

«Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Οι αλλαγές στο εμβαδόν της εξοχικής κατοικίας της οικογένειάς μου στη Σύρο οφείλονται στην υπαγωγή της στις διαταξεις του Ν. 4178/2013 περί αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύριους χώρους. Η αλλαγή χρήσης δηλώθηκε πάραυτα και ουδεμία ανακρίβεια υπάρχειΑυτά είναι άλλωστε γεγονότα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στις αρμόδιες αρχές, τόσο από τις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης όσο και από τις φορολογικές μου δηλώσεις.

Είναι επίσης γνωστά και στους συντάκτες του δημοσιεύματος αυτού, οι οποίοι επί χρόνια τώρα ασχολούνται μαζί μου, γνωρίζοντας καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο ότι σπάνια πολίτης αυτής της χώρας έχει υποστεί τόσους ελέγχους όσους εγώ και η οικογένειά μουΠαρά ταύτα, προέβησαν στο συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα, ένα ακόμα στην αλυσίδα παρόμοιων αθλιοτήτων. Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η καταδίκη σε φυλάκιση με αναστολή του εκδότη αυτής της εφημερίδας για άλλη συκοφαντία που στρεφόταν κατά της συζύγου μου.

Επί της ουσίας τώρα. Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα αυτή ασχολείται διαρκώς και με εμμονικό τρόπο με την οικογένειά μου και εμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδόθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη μέτρων διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα, τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι συντελεστές της εφημερίδας αυτής, οι άμεσοι, αλλά κυρίως οι έμμεσοι, προβαίνουν από τότε σε διαρκείς επιθέσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω, όπως πρέπει ήδη να το έχουν αντιληφθεί, να εργάζομαι άοκνα και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές τραπεζικό σύστημα, που υπακούει σε ευρωπαϊκούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης».

Η απάντηση του Documento στην ανακοίνωση Στουρνάρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Λύση στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών που κοιμούνταν στους δρόμους της Σαντορίνης

«Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, αυτό το τέρας οικονομίας, που κατασκεύασε πισίνα 105 τετραγωνικών μέτρων με 4.500 ευρώ (!), δεν εμφανίζεται καθόλου οικονόμος σε κατηγορίες αν και τσιγκούνης σε πραγματικές απαντήσεις.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Ο Γιάννης Στουρνάρας την εποχή που είναι Υπουργός Οικονομικών και επιβάλει ΕΝΦΙΑ, δεν δηλώνει στο πόθεν έσχες του, 150 τετραγωνικά μέτρα από τα 520 της βίλας του στη Σύρο. Δεν δηλώνει επίσης την πισίνα. Αυτό φαίνεται από τα δημοσιευμένα του πόθεν έσχες. Τα νούμερα δεν είναι «συκοφάντες». Από το συμβόλαιο δωρεάς του 25% του σπιτιού που του κάνει η σύζυγός του το 2004, προκύπτει πως πρόκειται γι αυτά ακριβώς τα τετραγωνικά. Στη δήλωση πόθεν έσχες δηλώνονται ΟΛΑ τα τετραγωνικά και όχι όσα είναι κύριοι χώροι. Δηλαδή ένα υπόγειο , έχει κόστος κατασκευής άρα δηλώνεται για να ελεγχθεί αν η κατασκευή του δικαιολογείται από το εισόδημα. Ο νόμος είναι σαφής. Ο κύριος Στουρνάρας πάλι καθόλου.

2. Ο κύριος Στουρνάρας χρησιμοποιεί ως δικαιολογία ότι έκανε υπαγωγή στο νόμο 4178/2013. Δηλαδή κατ αρχήν παραδέχεται πως είχε αυθαίρετες κατασκευές; Αυτό που φαίνεται είναι πως ο κύριος υπουργός, είχε μετατρέψει υπόγειο του σπιτιού του σε κύριο χώρο και στη συνέχεια το νομιμοποίησε. Το δημοσίευμα δεν εξετάζει αυτό, αλλά το γιατί αυτοί οι χώροι, όποια χρήση και αν είχαν, δεν δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες όπως απαιτεί ο νόμος. Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την κατασκευή τους με τα εισοδήματά του;

3. Γιατί είχε αδήλωτη πισίνα την ώρα που εμφανιζόταν ως διώκτης όσων φοροδιαφεύγουν; Για τα αδήλωτα κτίσματα πλήρωσε τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ την ώρα που τον επέβαλε στους έλληνες;

4. Εκτός από τα αδήλωτα στο πόθεν έσχες, υπάρχει και το κόστος κατασκευής που δηλώνει. Είναι δυνατόν να κατασκεύασε πισίνα 105 τετραγωνικών με 4.500 ευρώ, όσο δηλαδή στοιχίζει μια γούρνα για τα ζώα; Στοίχισε ακόμη ένα πολυτελές σπίτι 520 τετραγωνικών σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων λιγότερο από 150.000 ευρώ; Να συστήσει τα οικοδομικά του συνεργεία στους αναγνώστες μας που ήδη μας τηλεφωνούν γιατί στην περιοχή της Ποσειδωνίας, το τετραγωνικό στοιχίζει από 3.000-4.500 ευρώ ενώ στον ίδιο στοίχισε 280 ευρώ.

5. Γιατί κάνει συμπληρωματική δήλωση την ημέρα που φεύγει από Υπουργός Οικονομικών και πριν αναλάβει Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τρεις μήνες μετά πρόκειται να κάνει την τακτική του δήλωση πόθεν έσχες; Τι τον έκανε να βιαστεί;

6. Η ενασχόλησή μας με τον κύριο Στουρνάρα είναι από την εποχή που είχε αναλάβει Υπουργός Οικονομικών και αφορούσε τον τρόπο που πολιτεύτηκε. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στα περιουσιακά του στοιχεία στη Σύρο, όπου η σύζυγός του, εμφανίζεται να αγοράζει μαζί με τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, έκταση που προέρχεται από πώληση που κάνει συγκεκριμένος χρηματιστής, σε τιμή ευκαιρίας η οποία μάλιστα αποχαρακτηρίζεται από έκταση του Δημοσίου όταν οι δύο άντρες υπηρετούν την ίδια κυβέρνηση. Η επόμενη ενασχόλησή μας αφορούσε τις συμβάσεις που υπέγραφε η κυρία Στουρνάρα με το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα έργα και οι ημέρες του ζεύγους Στουρνάρα είναι λοιπόν η αιτία ενασχόλησης μαζί του και όχι το «χτύπημα» που έκανε ως Διοικητής της ΤτΕ σε μη συστημική Τράπεζα. Αφού όμως το θύμισε, να ρωτήσουμε τι δουλειά έχει να συναντιέται ο Διοικητής της ΤτΕ, με τον Χρήστο Καλογρίτσα τον οποίο ο ίδιος έχει μηνύσει για θαλασσοδάνεια ; Τι κουβέντιασε ο διώκτης με τον διωκόμενο;

7. Ο κύριος Στουρνάρας εμφανίζει τον Κώστα Βαξεβάνη ως καταδικασμένο για συκοφαντία. Είναι ο ίδιος συκοφάντης, αφού ο Κώστας Βαξεβάνης στην αντιδικία του με τη σύζυγο Στουρνάρα καταδικάστηκε πρωτόδικα για δυσφήμηση και όχι για συκοφάντηση. Δηλαδή το δικαστήριο αποδέχθηκε πως όσα έγραφε για την κυρία Στουρνάρα δεν ήταν αναληθή. Γιατί ο κύριος Στουρνάρας δεν σέβεται κατ αρχήν πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και γιατί αλλάζει τον λόγο καταδίκης;

8. Ο κύιος Στουρνάρας για μια ακόμη φορά χρησιμοποίησε την ΤτΕ για να βγάλει ανακοίνωση που αφορά προσωπικό του θέμα. Το έχει ξανακάνει βγάζοντας ανακοίνωση για την αντιδικία της συζύγου του με τον Κώστα Βαξεβάνη. Χρησιμοποιεί συστηματικά ένα θεσμικό όργανο για ίδιο συμφέρον. Για αυτή αλλά και άλλες λειτουργίες του μέσα στην ΤτΕ ελέγχεται ήδη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ευχαριστήρια  επιστολή προς Νοσοκομείο Σύρου

9. Γιατί δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα και σε αυτόν και στη σύζυγό του πριν τη δημοσίευση όπως αρμόζει σε δημόσιο πρόσωπο;

10. Πληροφορούμε τον Διοικητή της ΤτΕ, πως όλα τα στοιχεία που αφορούν το πόθεν έσχες του, θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία και την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για έρευνα. Ας πει εκεί, όσα λέει στην ανακοίνωσή του.

11. Τα στοιχεία θα μεταφραστούν και θα αποσταλούν στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, όπου περιέργως δεν φτάνει κανένα αρνητικό δημοσίευμα που αφορά τον κύριο Στουρνάρα.

Ο κολλητός του Γιάννου Παπαντωνίου, ο γείτονάς του στην Σύρο, την πολιτική και τις μεθόδους, πρέπει να χωνέψει πως δημοσιογράφοι δεν είναι οι τύποι που του κρατούν χρόνια το λιβανιστήρι, ούτε αυτοί που εισέπρατταν όπως και η σύζυγός του από το ΚΕΕΛΠΝΟ.Και θα το χωνέψει σύντομα.

DOCUMENTO