«Σύγχρονη ματιά στην αρχαιότητα»

Έκθεση έργων πρωτοετών φοιτητών του εργαστηρίου Σχεδίου-Χρώματος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Σύγχρονη ματιά στην αρχαιότητα»

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στις 20:30, εγκαινιάζεται στις αίθουσες Βάτη, Ροίδη και στο αίθριο του Δημαρχείου η έκθεση έργων πρωτοετών φοιτητών του εργαστηρίου Σχεδίου – Χρώματος, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στην αίθουσα Βάτη και στο αίθριο του Δημαρχείου θα παρουσιαστεί η ενότητα με θέμα «Σύγχρονη ματιά στην αρχαιότητα» που περιλαμβάνει σχέδια, κατασκευές, animation΄και χαρακτικά.

Τα έργα όπως επισημαίνει και ο τίτλος έχουν αναφορές στην αρχαιότητα και είναι πραγματοποιημένα με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους. Περιλαμβάνονται μεγάλα σχέδια με κάρβουνο και μολύβι που έχουν σχεδιαστεί με πρότυπο εκμαγεία αρχαίων Ελληνικών αγαλμάτων.

Στο αίθριο του Δημαρχείου οι φοιτητές σεβόμενοι το ίδιο το κτίριο ως σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά ανάρτησαν τα φηφιακά σχέδια τους κατά τρόπο που αναδεικνύει τα ίδια και τον περιβάλλοντα χώρο.

Τα «Μυθολογικά και Σύγχρονα Τέρατα» που παρουσιάζεται στην αίθουσα Βάτη είναι ένα σπονδυλωτό animation δημιουργημένο από 58 φοιτητές/τριες.

Περιγράφει έναν έγχρωμο κόσμο όπου τα μυθολογικά πλάσματα του παρελθόντος περιφέρονται σαν ένα είδος αγγέλων, αμήχανα, ερωτευμένα, προστατευτικά, εκδικητικά, και πάντα μαυρόασπρα.

Σφίγγες, Πήγασοι, Φοίνικες πετούν πάνω από βομβαρδισμένες πόλεις, καμένα τοπία, Μέδουσες κλαίνε και θάλασσες τρέχουν από τα μάτια τους που βλέπουν ή προκαλούν καταστροφές.

Γνωστές εικόνες από διαδικτυακές ειδήσεις για την κρίση στην οικεία περιοχή της Μεσογείου συνδυάζονται για να επανακαθορίσουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν.

Στη πρώτη φάση του project που υλοποιήθηκε στο εργαστήριο «σχέδιο- χρώμα», προέκυψαν τα σχέδια που αν και εμπνευσμένα από την Μυθολογική Αρχαιότητα, ορισμένα θύμιζαν κόμικς και μάνγκα, άλλα έμοιαζαν με προσχέδια για τατουάζ και γκράφιτι ενώ σε αρκετά υπερίσχυε το εξπρεσιονιστικό ή κονστρουκτιβιστικό ύφος, ανάλογα με τις αναφορές του καθενός/καθεμιάς.

Η μεταφορά, η χάραξη τους σε λινόλεουμ και η εκτύπωση τους, έδωσε επιπλέον λύσεις με την οργάνωση του θετικού – αρνητικού χώρου χωρίς όμως να επέμβει στο ύφος των έργων.

Στη συνέχεια τα χαρακτικά ψηφιοποιήθηκαν και σχεδιάστηκε η κίνηση τους μέσα από υπολογιστή. Νέες εικόνες προστέθηκαν για να προσδιορίσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στην αίθουσα Ροΐδη θα παρουσιαστούν χρωματικές σχεδιαστικές συνθέσεις και τυπώματα που πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της ακαδημαικής χρονιάς.

Τα μεγάλα χαρακτικά έργα είναι εμπνευσμένα από την πόλη της Σύρου και μας περιγράφουν μια πόλη μαγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μαθαίνουμε δημιουργώντας