Νεώριο: «Έδωσαν τα χέρια» Onex και Ταβουλάρης – Προχωράει το σχέδιο διάσωσης

Μια νέα εποχή –όπως όλα δείχνουν- ξημερώνει για το Νεώριο, μετά την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Onex και τον όμιλο Ταβουλάρη, σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews.gr

0
Νεώριο, Πρόταση, εξαγοράς, ναυπηγείων Σύρου, Postlane Partners
Νεώριο: «Έδωσαν τα χέρια» Onex και Ταβουλάρης – Προχωράει το σχέδιο διάσωσης

Μια νέα εποχή –όπως όλα δείχνουν- ξημερώνει για το Νεώριο, μετά την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Onex και τον όμιλο Ταβουλάρη, σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε όλα» επί του σχεδίου διάσωσης στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για την εξυγίανση των ιστορικών ναυπηγείων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις ανησυχίες για την στάση που θα κρατούσε, η πλευρά Ταβουλάρη όχι μόνο δεν δημιούργησε πρόβλημα αλλά έδειξε από την πρώτη στιγμή τη διάθεσή της να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Η αποχώρηση του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων θεωρούνταν εκ των ουκ άνευ για την Onex, προκειμένου να συμμετάσχει ως νέος επενδυτής στο εγχείρημα διάσωσης.

Συμφωνία υπήρξε και για την εξόφληση των υποχρεώσεων της επιχείρησης προς τους Δημόσιους Οργανισμούς σε 280 δόσεις αλλά και για την ρύθμιση των δανείων ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

«Πιάνει δουλειά η KPMG»

Σειρά τώρα έχει η KPMG, η οποία με την συνδρομή της Alpha Bank και της ONEX θα αναλάβει να τελειοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχειά για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Υπολογίζεται ότι σε περίπου δυο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την κατάρτιση του σχεδίου, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί προς επικύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο.

Με δεδομένο ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών της εταιρείας, εκτιμάται πως θα πάρει άλλους δυο μήνες για να εξασφαλισθεί το πράσινο φως της Δικαιοσύνης.

Με βάση το ιδανικό σενάριο, η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας και η μεταβίβαση του ελέγχου στην Onex θα πάρει περίπου τέσσερις μήνες από σήμερα.

Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση αναφέρουν πως η εξυγίανση του Νεωρίου είναι πλέον μη αναστρέψιμη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Ο μοναδικός εχθρός, προσθέτουν, είναι ο χρόνος.

Υπενθυμίζεται πως η αμερικάνικη Onex που εκπροσωπείται από τον Πάνο Ξενοκώστα αναδείχθηκε πρόσφατα προτιμητέος επενδυτής για το Νεώριο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε η κυβέρνηση με υποψήφιους επενδυτές.

Είχε καταθέσει την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση των πολύπαθων ναυπηγείων που παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στις αρχές της εβδομάδες, κυβέρνηση ξεκίνησε γύρο διαβουλεύσεων με την Onex προκειμένου να καθοριστούν τα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Όπως έγραψε το mononews.gr ανάμεσα στα σημεία τριβής ήταν η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και η ανέγκλητη παραίτηση του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, τα οποία και ξεπεράστηκαν.

Να σημειωθεί πως υπέρ της Onex τάχθηκε από την πρώτη στιγμή και η τοπική κοινωνία της Σύρου, υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη που εξασφαλίζει την επαναλειτουργία του ναυπηγείου ως έχει αλλά και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

mononews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here