Η Συγκινητική ιστορία στο Ορφανοτροφείο της Σύρου: Αναγνώρισε τη χαμένη της αδερφή μετά από χρόνια…

0
ιστορία, Ορφανοτροφείο, Σύρος

Η Συγκινητική ιστορία στο Ορφανοτροφείο της Σύρου: Αναγνώρισε τη χαμένη της αδερφή μετά από χρόνια…

 
Στις 20-22 Οκτωβρίου 2017 συμμετείχαμε μαζί με τον Νίκο Σολάρη σε σεμινάριο Παραδοσιακών χορών στην Καβάλα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
To 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πολλά ορφανά παιδιά φιλοξενήθηκαν στο νεοσύστατο Αμερικάνικο Ορφανοτροφείο Σύρου. Χιλιάδες παιδιά από τη Near East Relief μετά την εκκένωση από την Τουρκία βρήκαν οικογενειακή θαλπωρή και έχτισαν ένα νέο τους σπίτι…στο όμορφο νησί μας. Ως γνωστόν το στρατόπεδο ήταν το αμερικάνικο ορφανοτροφείο της Εγγύς Ανατολής όπου φιλοξενήθηκαν χιλιάδες προσφυγόπουλα – Ελληνόπουλα και Αρμενόπουλα.
Ο ρόλος του Ορφανοτροφείου στην Σύρο υπήρξε καθοριστικός, όταν χιλιάδες παιδιά βρέθηκαν στην Ελλάδα έχοντας χάσει τις οικογένειές τους. Συνέβαλε στην κοινωνική ένταξη πολλών παιδιών προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.
Πέρασαν πόσα χρόνια από την Τελευταία Πρωτοχρονιά της Μικρασίας, την Πρωτοχρονιά του μοιραίου έτους 1922, ας στρώσουμε τη θύμησή της με ροδανθούς και υάκινθους, αφήνοντας τη φαντασία να μας σεργιανίσει σε παραδείσους χαμένους αλλά όχι ξεχασμένους: το Αϊβαλί, τα Αλάτσατα, την Μπάφρα, το Αδραμύτιο και τοΑίδίνι τα Βουρλά, το Δικελί, την Έφεσο και τον Τσεσμέ τη Μενεμένη και τα Μουδανιά∙ το Μαρμαρίσι και τα Μοσχονήσια∙ την Προύσα, την Πάνορμο και την Πέργαμο∙ τη Σινώπη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα τις Φώκιες και τη Σμύρνη, το “Διαμάντι της Ανατολής”, το “Στέμμα της Ιωνίας” την “πόλη του θρύλου και του πόνου”
 
Το παρελθόν του νησιού μας κρύβει μυστικά που παραμένουν άγνωστα στον πολύ κόσμο. Όπως παράδειγμα η συγκεκριμένη ιστορία που μας αφηγήθηκαν ο κ. Μανώλης Ζαχαρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας ‘’ Μνήμη Μικράς Ασίας ‘’ και υπεύθυνος στο Λαογραφικό μουσείο του συλλόγου Μικρασιατών μαζί με την σύζυγο του, κα Ζαχαροπούλου.
Από την μια είχαμε την ατυχία να μην γνωρίσουμε ολοκληρωμένα το νέο κτίριο που τους παραχωρήθηκε από την Δήμο Καβάλας και έτσι δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε πλήρως όλα τα αξιόλογα εκθέματα, ωστόσο οι μαρτυρίες τους μας συγκίνησαν και μας καθήλωσαν και είχαν να κάνουν με το ορφανοτροφείο στην Σύρο.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος μας επιφύλαξε μία έκπληξη , προσκαλώντας στην παρέα μας την κα. Ζηνοβία Δουκάκη, κόρη της Άννας Σανταλτζόγλου.
Η Άννα Σανταλτζόγλου ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που φιλοξενήθηκαν στο Ορφανοτροφείο, βέβαια η Σύρος γαλήνεψε ξανά τα όνειρα της καθώς βρήκε και αναγνώρισε μετά από χρόνια την αγαπημένη της αδελφή.
Χαμογέλασαν γιατί κατόρθωσαν να διαφύγουν το μένος της καταστροφής της Σμύρνης και βρήκαν έναν ήσυχο τόπο, πάνω στο χώμα το ξερό… ήταν όμως ελεύθερο κι Ελληνικό.
 
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Μανώλη Ζαχαρόπουλο και την σύζυγό του που μας έδωσαν σημαντικά στοιχεία για το ορφανοτροφείο της Σύρου.
Δείτε Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί και αξίζει να παρακολουθήσετε: