νησί, Ιος, Ευχαριστήρια, Σωσίβιο σωτηρίας, Blue star patmos

Μπράβο στην Ίο! Ένα ολόκληρο νησί πέταξε “Σωσίβιο σωτηρίας”

Όταν θα συμβεί το κακό, οι πάντες επικρίνουν και βιάζονται να καταλογίσουν ευθύνες. Μάλλον έχουν αυτή τη προδιάθεση και ψάχνουν αφορμές! Στην άτυχη και την άσχημη στιγμή, ακόμα και την στιγμή του λάθους, οι εισαγγελείς του πληκτρολογίου, οι προπονητές της εξέδρας, ακόμα και οι κολλημένοι ναυτικοί αυτοί που θα βγαίνουν και κατακρίνουν ”σιγά μωρέ το βίντεο με τα κύματα εγώ στον ατλαντικό έχω συναντήσει μεγαλύτερα, ή εμείς όταν το πλοίο προσάραξε στο παγόβουνο δεν ήμασταν στην μπούκα του λιμανιού και κολυμπήσαμε μαζί με τον chuck noris”.
Οι λεγόμενοι επικριτές και ειδήμονες των πάντων! Ναι στους ναυτικούς του καναπέ, κάθονται όλη μέρα και κάνουν κριτική επί παντός του επιστητού.
Η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ μπορεί να έχει αρκετές αιτίες. Οι άνθρωποι συνήθως αναζητούν κάποιον για να του καταλογίσουν την ευθύνη. Όταν εξέχοντες άνθρωποι επαναλαμβάνουν αρκετά συχνά μια κατηγορία εναντίον κάποιας μειονοτικής ομάδας, αυτή η κατηγορία γίνεται αποδεκτή και η προκατάληψη γεννιέται.
Εμείς θα πιάσουμε την άλλη οπτική γωνία, όχι της προκατάληψης και της καταστροφολογίας. Την αξία του μπράβο, του ευχαριστώ και του Respect! Γιατί και αυτά θα πρέπει να λέγονται, άσχετα ότι δεν πουλάνε κλικς και φυλλάδες. Αν είχαμε θρηνήσει νεκρούς και τραυματίες το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα θα μιλάγαμε για ευθύνες, παράθυρα στην τηλεόραση και σωτήρες!
Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν σωστά την δουλειά τους, μπορεί να έχουν το άστρο, το θεό ή τον Ποσειδώνα μαζί τους, δεν αντιλέγω αλλά αν δεν κουνήσεις και το δαχτυλάκι σου, δεν κερδίζεις στον “πόλεμο”.
Ίος, το νησί των 2.030 κατοίκων των 15 Λιμενικών και των 3 Ιατρών του Κέντρου Υγείας και των χιλιάδων επισκεπτών που κατακλύζουν το νησί κυρίως τους Καλοκαιρινούς μήνες. Η Ίος και οι τοπικές αρχές είναι άξιοι συγχαρητηρίων, για το πως αντιμετώπισαν την πρόσκρουση του πλοίου. Μέσα σε λίγα λεπτά η τοπική κοινωνία της Ίου, συμμετείχε ενεργά και έδειξε πανέτοιμη, σ΄ ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων φορέων.
 
Από την στιγμή που χτύπησε… ο συναγερμός όλα κύλησαν ρολόι, με τις αρχές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας ασφυκτικά και άκρως επαγγελματικά την υπόθεση.
Λιμενικό σώμα, Ναυτικοί, Δήμος, Κέντρο Υγείας, Αστυνομία, ψαράδες, τοπικοί επαγγελματίες, κάτοικοι, ήταν όλοι εκεί, μια γροθιά, που παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, με αυταπάρνηση ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης και πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας.
Αρχικά, να επισημάνουμε, το πλήρωμα το οποίο πήρε άριστα, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες ναυτικοί, οι άνθρωποι της θάλασσας, το Λιμενικό Σώμα και όσοι χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, δήλωσαν πανέτοιμοι σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.
Για τον Λιμεναρχείο της Ίου, θα μπορούσαμε να πούμε αρκετά, με αξιωματικούς και Λιμενικούς να ”υπερβάλλουν εαυτόν” ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές των ανωτέρων τους, διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Νίκο Σκευοφύλακα και τον Λιμενάρχη κ. Γιάννη Σακιριανό.
 
Απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την άποψη στάθηκαν τόσο οι κάτοικοι της Ίου όσο και επιβάτες του Blue Star Patmos, μιλώντας για άψογη κινητοποίηση μέσα σε λίγα λεπτά.
Το Cyclades24.gr, συνομίλησε με ανθρώπους, που βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από ανθρώπους κλειδιά, που έδωσαν εξετάσεις και πήραν άριστα, έστω και με αυτό το τρόπο!
 
Ταχύτατη και καταλυτική ήταν η προσφορά του Δήμου και του δημάρχου Ιητών – Μιχαήλ Πετρόπουλου ”Εφαρμόσαμε το σχέδιο Πολιτικής προστασίας και ενημερώθηκαν όλοι ταχύτατα. Κοιτάξαμε να βρούμε δωμάτια για όλους, να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τα καταστήματα τους, έτσι ώστε οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες να μπορούν να πιουν ένα ρόφημα.”
Σημαντική ήταν και η συμβολή του υπεύθυνου ασφαλείας του Λιμανιού ο οποίος βρισκόταν ήδη στον τόπο του ατυχήματος μαζί με όλα τα σκάφη που κινητοποίησε το λιμεναρχείο και ο τοπικός πράκτορας κ. Δεναξάς. 
”Μετά την καταγραφή και σε διάστημα δύο ωρών οι επιβάτες προωθήθηκαν σε ξενοδοχεία όπου και φιλοξενήθηκαν. Στη συνέχεια και με το πρώτο φως της ημέρας έγινε αυτοψία στον τόπο του ατυχήματος και φορτώθηκαν τα σχετικά αντιρρυπαντικά μέσα και τα φράγματα του λιμενικού Ταμείου στο καΐκι του κ. Τριαντάφυλλου και ο μηχανισμός παρέμεινε σε αναμονή οδηγιών.”
 
Ο Δήμαρχος Ιητών Μιχαήλ Πετρόπουλος ευχαριστεί εκ μέρους του νησιού τον Λιμενάρχη κ. Σακιριάνο και τους υπηρετούντες στο Λιμεναρχείο για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά, τον κ. Μάκη Δεναξά που επωμίστηκε ένα πολύ μεγάλο βάρος, την πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου κ. Α. Φάκου για την μέσα σε δίωρο τακτοποίηση των επιβατών, τον κ. Γιάννη Τριαντάφυλλο για την συνεχή παρουσία του με το σκάφος του στον χώρο του ατυχήματος, τον κ. Φ. Βαλμά, τον κ. Π. Ψύχα, τους υπαλλήλους του δήμου που από την νύχτα συνέδραμαν, τους ξενοδόχους που μέσα στη νύχτα ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του δήμου, τους καταστηματάρχες του λιμανιού που χωρίς παράπονα άνοιξαν τα καταστήματά τους, το Κέντρο Υγείας Ίου για την άμεση κινητοποίησή του και παρουσία του, τον κ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΒΕΗ Γιώργο για την συνδρομή του, τον καπετάνιο και το πλήρωμα του superjet και την εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο για την άμεση ανταπόκριση. Τέλος, ο πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου Μιχαήλ Πετρόπουλος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο Ασφαλείας του Λιμανιού κ. Αντώνη Βεργετή ο οποίος έδειξε την υπευθυνότητά του και την κατάρτισή του και δηλώνει πως χαίρεται ιδιαίτερα για την συνεργασία μαζί του.
 
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο Λιμεναρχείο της Ίου, για την άψογη συνεργασία, που στη κυριολεξία όπως τονίζει δεν άνοιξε μύτη… και αυτό τον χαροποιεί ιδιαίτερα, μετά από αυτό το ναυτικό ατύχημα.
 
Ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Σακιριανός, έγινε για λίγες ημέρες μόνιμος κάτοικος του Λιμεναρχείου ”Μέσα σε 10 λεπτά ενημέρωσα τα 12 σκάφη που βρισκόντουσαν παραπλεύρως του επιβατηγού πλοίου , ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να συντονίσουμε την ασφαλή μεταφορά των 205 επιβατών και των 45 μελών του Πληρώματος με το Super Jet. Ομολογώ ότι είχαμε μια άριστη συνεργασία με το δήμο, ενώ γινόμαστε δέκτες ευχαριστιών από τους επιβάτες. Ευχαριστώ τον διοικητή μας κ. Σκευοφύλακα Νικόλαο, όπου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα μας. Ξέρετε είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου έμπειρους συνεργάτες στο συντονισμό. Δεν είναι τυχαίο που όλα κύλησαν ομαλά και δεν παρουσιάστηκε κανένα παράπονο.
 
Σημαντική ήταν και συμβολή του ΠΛΣ-172 της Λιμενικής αρχής Νάξου, το μοναδικό πλωτό του Λιμενικού, όπου από την πρώτη στιγμή κατέφθασε στο νησί και παρέμεινε μέχρι την επιτυχή αποκόλληση του πλοίου.
Ο κ. Λιμενάρχης άφησε τελευταίους τους 15 Λιμενικούς οι οποίοι έδειξαν τόσο τον επαγγελματισμό τους όσο και την κοινωνική τους προσφορά.
Στη στεριά επίσης, είχαν επιστρατευτεί λεωφορεία, μετέφερα τον κόσμο στα ξενοδοχεία ενώ το Κέντρο Υγείας… εφημέρευε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Σύμφωνα με το πρόεδρο του Κέντρου υγείας κ Ρολλά: “Ενημερώθηκα τηλεφωνικά αμέσως και στο Κέντρο υγείας ήμασταν σε επιφυλακή και όλοι βρίσκονταν στη θέση τους. Το ευτύχημα ήταν πως δεν χρειάστηκε να παρέμβουμε και δεν επισκέφτηκε κανείς το Κέντρο Υγείας. Απ όσο γνωρίζω οι επιβάτες πήγαν στα δωμάτια τους εκτός από κάποιους οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν στο λιμάνι και να φύγουν με το πρώτο πρωινό πλοίο. Συγχαρητήρια σε ολόκληρο το νησί, που με συντονισμένες προσπάθειες απετράπησαν τα χειρότερα. ”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Ίου κ. Ρολλάς Δημήτρης.
 
Από τους πρώτους που αντίκρισαν το Blue Star Patmos, ήταν ο Υπεύθυνος Ασφαλείας Λιμενικών εγκαταστάσεων κ. Αντώνης Βεργέτης, οποίος βρίσκονταν σε ετοιμότητα τόσο εκείνος όσο και τα σκάφη με σκοπό να διασώσουν τον κόσμο αλλά και να προφυλάξουν την περιοχή από πιθανή ρύπανση λόγω διαρροής καυσίμων.
 
“ Ειδοποιηθήκαμε από το Λιμεναρχείο για το περιστατικό. Μπορούμε να πούμε με το χέρι στην καρδιά, υπήρχε άμεση κινητοποίηση απ όλους, ιδιαίτερα από τον πλοίαρχο του Sea Jet και το πλήρωμα οι οποίοι παρέλαβαν το κόσμο και τους μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ίου. Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ και να επισημάνω ότι ο κόσμος ήταν αυτός που βοήθησε στην επιτυχία. Τους διέκρινε μια ηρεμία , ήταν αρκετά καθησυχαστικοί, ενημερωμένοι δείχνοντας κατανόηση. ”
Ο κ. Βεργέτης σημείωσε ότι , “ η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ανέλαβε τις ευθύνες της, μέχρι που ανέλαβε να μεταφέρει φράγματα και να αναθέσει, σε εργολάβο την απάντληση των καυσίμων, αν χρειαζόταν! Για τους επιβάτες δε φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο παρέχοντας τους διαμονή, φαγητό, μεταφορά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, παρείχε και ενοικιαζόμενα αμάξια στους οδηγούς που είχαν τα οχήματα τους στο γκαράζ του πλοίου.
Τι δήλωσε Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής της Ίου Φάκου Άντζελα
Τα απομεινάρια μιας άγριας νύχτας .. ένας επίμονος χτύπος στο κινητό στις 02:15 …χωρίς 2η σκέψη τρόμος …αναμνήσεις απ το Σαμινα …στο αυτοκίνητο και στο λιμάνι …
 
Ένα ολόκληρο νησί ήταν εκεί…
 
Καΐκια …ψαράδες…ιδιώτες..Λιμεναρχείο, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχο,ι υπάλληλοι του δήμου …γιατροί… ΕΚΑΒ, πράκτορες…ξενοδόχοι …καφετζήδες ..ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ και ο καθένας με τον τρόπο του και την αγωνιά του να βοηθήσει .. ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΗ …όλοι οι επιβάτες σε χρόνο dt είχαν πιει το ζεστό τους και σε μια ώρα όλοι σε δωμάτια … οι δύστυχοι τελευταίοι 44 άτομα πλήρωμα μόλις τους ταχτοποιήσαμε και ξαπλώνοντας στο κρεβάτι μου μετά από 14 ώρες νομίζω ότι έβλεπα ταινία και ξύπνησα…
 
Τον Άρχοντα της γέφυρας, τον καπετάνιο, τον αφήσαμε ως τον τελευταίο των Μοϊκανών που έδειξε τεράστια ψυχραιμία και εμπειρία και κατάφεραν μαζί με τους συνεργάτες του, να βγάλουν εις πέρας και να προστατεύσουν τόσο τις 206 ψυχές (επιβάτες) όσο και τους συνεργάτες του. Έμπειρος καπετάνιος, σεβαστός και αγαπητός σε πολλούς, κατάφερε να κλείσει τα αυτιά και να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος, επαναλαμβάνουμε χωρίς να ανοίξει μύτη…
 
Οι περισσότεροι ”δικαστές”, αδιαφορώντας για τα πάντα, βρίσκουν το εξιλαστήριο θύμα που λέγεται Πλοίαρχος. Και αφού του συμπεριφερθούν με εξευτελιστικό και ταπεινωτικό τρόπο, σαν εγκληματία, βγάζουν πάνω του ψυχογενή απωθημένα.
Κανείς δεν ρωτά και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς συνέβη. Αλλά δυστυχώς, απλά, κάνουν σχέδια και ασκήσεις επί χάρτου.
 
Συγχαρητήρια για τη σύμπνοια και την ανθρωπιά που δείξατε ,για την αμεσότητα που αντιμετωπίσατε αυτό το συμβάν. Τελικά οι δυσκολίες μας ενώνουν. Ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο και να σβήσει γρήγορα από τις μνήμες όλων.
loading...

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια σε όλους,, στους μπλα μπλα μπλα ανήξερους χαιρετίσματα….ας ξανακάξουν στον καναπέ τους,μπράβο στο νησί της Ιου,στον καπετάνιο και στο πλήρωμα του!!!

  2. Μπραβο σου! Εχεις γράψει ενα αρθρο στα Ελληνικά που θα μπορούσε να ήταν εξωφυλλο στην πιο δυσκολη εγγλεζικη εφημερίδα ή θα μπορούσε να το γράψει ενας Σουηδός! Χειρίζεσαι τη γλώσσα με εξαιρετικό τρόπο, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους! Σου εύχομαι να φτάσεις εκρί που σου σξίζει, στην κορυφή!!!

  3. Οι Νιωτες έκαναν το καθήκον τους.Τωρα λοιπόν που τελείωσε η υπόθεση με το Πάτμος συνεχιζουμε.Αγριο κυνήγι από τους κρατικούς μηχανισμούς να πιάσουν τους καπιταλιστές μπακαλιδες μεγάλοξενοδοχους των 5-10 δωματίων τους κεφαλαιοκρατες με τα μπαρ των 10 τετραγωνικών.Φερτε χειριστές στα μηχανήματα του κεντρου υγείας να μην κάνουμε ταξίδι στην Αθήνα για μια απλή εξεταση α! ναι δεν υπάρχει ούτε ένας κινηματογράφος αλλά εμείς είμαστε 2ης 3ης κατηγορίας ιθαγενείς. Συνεχίστε τη δουλειά που σας δίδαξαν οι προηγούμενοι.Του χρόνου για να μας τιμωρησετε πόσο θα πάτε τον ΦΠΑ? Είμαστε χωρίς να μας πληρώνετε φοροεισπράκτορες σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here