Η σύσκεψη των φορέων της Σύρου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ομόφωνη η στήριξη των φορέων τόσο για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και για τις κτιριακές ανάγκες του Τμήματος στη Σύρο - Την Πέμπτη συνεδριάζει η Σύγκλητος για την έδρα - Συνεχίστηκε η "κόντρα" Μαραγκού-Λεονταρίτη

Η σύσκεψη των φορέων της Σύρου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • Ομόφωνη η στήριξη των φορέων τόσο για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και για τις κτιριακές ανάγκες του Τμήματος στη Σύρο
  • Την Πέμπτη συνεδριάζει η Σύγκλητος για την έδρα
  • Συνεχίστηκε η “κόντρα” Μαραγκού-Λεονταρίτη

Δύο μέρες πριν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίσει για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής (συνεδριάζει την Πέμπτη), πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης διευρυμένη σύσκεψη με την συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη.

Οι φορείς της Σύρου που ήταν παρόντες στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα της Σύρου, τόσο στο κομμάτι των στεγαστικών αναγκών, όσο και στο ζήτημα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, τονίζοντας ότι θα λειτουργήσει σαν μοχλός ανάπτυξης για το νησί.

Στη συνάντηση, πέραν του Πρύτανη, του Δημάρχου και του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχαν οι βουλευτές Κυκλάδων της κυβέρνησης Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών-Μηχανικών, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Επιχειρηματιών Κέντρου και των Μόνιμων Κατοίκων.

Από την Πανεπιστημιακή κοινότητα το παρών έδωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Φίλιππος Αζαριάδης, καθώς και εκπρόσωποι των καθηγητών, των φοιτητών και των αποφοίτων του Τμήματος.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός εξέφρασε την απροσχημάτιστη και αποφασιστική βούληση τόσο του Δήμου, όσο και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, για τη διαχρονική και αέναη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπερτονίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο και ζωντανό κομμάτι του νησιού μας, με κομβική σημασία για μια νησιωτική περιοχή, όπως η Σύρος.

Στη συνέχεια, παρουσίασε αναλυτικά στον κ. Πρύτανη το σύνολο των δημοτικών ακινήτων που μέχρι σήμερα έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς το Παν/μιο Αιγαίου, καθώς και ακινήτων, τα οποία προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα για την κάλυψη λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών, καθώς και άλλων ακινήτων, τα οποία προτίθεται ο Δήμος να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπογραμμίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση η πρόθεση του Δήμου να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός του Πανεπιστημίου, ώστε μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Παν/μιακό συγκρότημα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του Βιομηχανικού Μουσείου, τα ακίνητα «Κορνηλάκη», αλλά και τμήμα του Στρατοπέδου, το οποίο θα γειτνιάζει με τις αναφερόμενες κτιριακές υποδομές και το οποίο θα είναι ικανό να δημιουργήσει πρόσθετες αναπτυξιακές ωφέλειες και συνέργειες, επ’ ωφελεία τόσο του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και της τοπικής μας κοινωνίας.

Ο Πρύτανης από την πλευρά του επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω του πολυνησιακού του χαρακτήρα και υποστήριξε ότι η Πολυτεχνική Σχολή θα δώσει εκ νέου ώθηση και στα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου.

Προέβαλε εμφατικά τη σημασία της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, των οποίων συνήθεις εκφραστές είναι οι Δήμοι, καθώς οφείλουν να ενισχύουν τόσο την ακαδημαϊκή λειτουργία όσο και τις φοιτητικές δομές.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία και ικανοποίησή του, διότι οι προθέσεις του Δήμου, αναφορικά με τις παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων, έχουν συγκεκριμένο χρονοπρογραμματισμό, ενώ επικεντρώθηκε στην έμπρακτη στήριξη του υπάρχοντος Πανεπιστημιακού Τμήματος, ανεξαρτήτως της απόφασης της Συγκλήτου, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Οι κ.κ. Βουλευτές, με τη σειρά τους, δήλωσαν ότι η υποστήριξη προς το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και εν γένει προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι δεδομένη και άνευ προϋποθέσεων, τονίζοντας ότι το νησί μας μπορεί δικαιωματικά να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, γεγονός το οποίο θα δώσει την ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των λοιπών συμμετεχόντων, εκφράζοντας την απόλυτη σύμπλευση με τις πρωτοβουλίες του Δήμου γι’ αυτό το μείζον ζήτημα για τον τόπο μας, αποδεικνύοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώνει όλο το νησί σε κλίμα ομοθυμίας και ομοψυχίας και είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη συριανή κοινωνία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος έδωσε για λίγη ώρα το παρών στη σύσκεψη, λόγω άλλων προγραμματισμένων υποχρεώσεων.

Αρχικά ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε την πικρία του για την στάση του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ έδωσε συνέχεια στην “κόντρα” με τον Δήμαρχο με αφορμή τον προγραμματισμό αυτής της σύσκεψης, τονίζοντας ότι πρόθεση του κ. Μαραγκού με την σύσκεψη αυτή ήταν να πετύχει επικοινωνιακό αποτέλεσμα, χάνοντας όμως την ουσία.

Παράλληλα κάλεσε τον Πρύτανη να πάρει θέση και να δεσμευτεί για την μεθαυριανή απόφαση της Συγκλήτου, τονίζοντας ότι καταστρατηγήθηκαν οι προηγούμενες δύο που προέβλεπαν έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής τη Σύρο και τόνισε για άλλη μία φορά την ανάγκη για μία ενιαία κτιριακή υποδομή για το Πανεπιστήμιο στο χώρο του στρατοπέδου, καταθέτοντας και ένα σχετικό ψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στο ''OLYMPUS'' - Επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων