ατύχημα, BLUE STAR PATMOS, πλοιάρχων, Ακτοπλοΐας

Το ναυτικό ατύχημα του BLUE STAR PATMOS και η ανάδειξη της διαρκούς δοκιμασίας των πλοιάρχων της Ακτοπλοΐας μας

Καλοκαίρι 2017, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων για ακόμη μια σεζόν αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό  εγχώριων και διεθνών επισκεπτών, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην ανάκαμψη, της πολύπαθης και βάναυσα πληττόμενης, κατά τα τελευταία χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, Εθνικής οικονομίας.

Πρωτεύοντα ρόλο στη διακίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών αναλαμβάνουν οι δραστηριοποιούμενες στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, Ελληνικών συμφερόντων, ναυτιλιακές εταιρίες,  οι οποίες ενάντια στην οικονομική κρίση έχουν επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του στόλου τους, αναβαθμίζοντας έτσι τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, ενισχύοντας παράλληλα τα επίπεδα ασφαλείας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.


Μολονότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και εξελίσσετο υπό τις ιδανικότερες συνθήκες, με τους επισκέπτες να κατακλύζουν αθρόα τα κυκλαδονήσια, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, στις 30/08/2017, ένα απρόσμενο και δυσάρεστο γεγονός ήρθε να επισκιάσει την, κατά τα λοιπά, ιδεώδη και αισιοδοξότερη των τελευταίων ετών τουριστική περίοδο.

Το γεγονός αυτό δεν είναι άλλο από το ναυτικό ατύχημα που συνέβη στα βραχώδη αβαθή της εισόδου του λιμένα Ίου, τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα την 01.15 ώρα της Τετάρτης 30/08/2017, με την προσάραξη του επιβατηγού πλοίου ΄΄BLUE STAR PATMOS΄΄ της ναυτιλιακής εταιρίας BLUE STAR FERRIES. Το νεότευκτο πλοίο  ΄΄BLUE STAR PATMOS΄΄,  κόσμημα της BLUE STAR FERRIES και της Ελληνικής ακτοπλοΐας, αποτελεί την κορωνίδα και ορισμό της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και ασφάλειας των θαλασσίων ενδομεταφορών μας.

Το μοιραίο βράδυ της 30/08/2017 το πλοίο, καθώς και ο πλοίαρχός του δοκιμάστηκε για ακόμη μια φορά στα επικίνδυνα λιμάνια που καλείται να προσεγγίσει με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση τουριστών και νησιωτών. Οι ανεπαρκείς και επικίνδυνες λιμενικές εγκαταστάσεις μοιάζουν αφιλόξενες και ο Έλληνας πλοίαρχος, κάθε φορά, σε κάθε κατάπλου, με κατά κανόνα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καλείται να μετατρέψει το αφιλόξενο περιβάλλον των λιμένων των νησιών των Κυκλάδων, σε μια πραγματικότητα ιδανική πλην όμως επίπλαστη. Ο διακινούμενος επιβάτης εισπράττει και αντιλαμβάνεται μόνο το ιδεώδες, των ιδιαίτερης ομορφιάς και κάλλους κυκλαδονήσιων, για να επιτευχθεί όμως αυτό, οι Έλληνες πλοίαρχοι είναι αυτοί που αγωνιούν, αυτοί που φέρουν την τεράστια ευθύνη και σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος της προσέγγισης, της μανούβρας, του ασφαλούς πλού των υπό πλοιαρχία τους πλοίων, υπό συνθήκες αντίξοες, επικίνδυνες και φυσικά ψυχοφθόρες και όλα αυτά για να μη στερηθούν, για να μη ξεμείνουν οι νησιώτες από τα αναγκαία(φάρμακα, τρόφιμα, αναγκαία λοιπά είδη), χειμώνα-καλοκαίρι και να μεταφέρουν τους τουρίστες οι οποίοι θα τονώσουν τοπική και Εθνική οικονομία.

Ο πλοίαρχος του  επιβατηγού πλοίου ΄΄BLUE STAR PATMOS΄΄ δοκιμάστηκε, ήρθε αντιμέτωπος για ακόμη μια φορά με τις ακραίες συνθήκες του επαγγέλματός του και μέσα σε μία και μόνο στιγμή ήρθε το κακό, το οποίο κακό όμως φρόντισε να ελαχιστοποιηθεί με την επίδειξη τιτάνιας ψυχραιμίας, η οποία συνάδει με την ναυτοσύνη και αξιοσύνη του Έλληνα ναυτικού, του Έλληνα πλοιάρχου. Σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές, επέτυχε την άμεση και ασφαλή αποβίβαση των επιβατών, 206 στον αριθμό, αλλά και μέρους των μελών του πληρώματος, χωρίς απρόοπτο, χωρίς όπως στην καθομιλουμένη λέμε ΄΄να λύσει μύτη΄΄.


Για όλους εμάς ίσως να μοιάζει απλό, άλλωστε από την ασφάλεια της καρέκλας όλα φαίνονται απλά, για αυτόν όμως, τον πλοίαρχο,  που έχει την ευθύνη της επιτυχούς έκβασης της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών μοιάζει θηριώδες και ο χρόνος αιώνας, ο ανθρώπινος παράγοντας πρώτος και πάνω απ΄ όλα. Χωρίς λοιπόν κρίσεις και καταλογισμούς, τη δύσκολη αυτή ώρα,  το λιγότερο που μπορεί να αποδοθεί στον πλοίαρχο είναι σεβασμός και αναγνώριση του δύσκολου και συνάμα αντίξοου και απαιτητικού έργου που καλείται να επιτελέσει.

Όταν ο επί χρόνια πλοίαρχος του  επιβατηγού πλοίου ΄΄BLUE STAR PATMOS΄΄ captain Μακάριος ΛΥΡΑΣ πληροφορήθηκε το ατύχημα, έσπευσε άμεσα, για να σταθεί δίπλα, δίπλα στον πλοίαρχο που τη στιγμή του ατυχήματος είχε την ευθύνη, στους επιβάτες και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Θεώρησε υποχρέωσή του να μοιραστεί τη δύσκολη αυτή στιγμή με όλο το πλήρωμα του ΄΄BLUE STAR PATMOS΄΄, δείγμα της αλληλεγγύης και της ευθύνης που διακατέχει τους Έλληνες ναυτικούς.

Το πλοίο τελικά αποκολλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 08/09/2017 και απέπλευσε ρυμουλκούμενο για Πειραιά. Κατά τον απόπλου του πλοίου την ευθύνη της πλοιαρχίας ανέλαβε ο captain Μακάριος ΛΥΡΑΣ, σκοπός του να το οδηγήσει σε ασφαλείς επισκευαστικές εγκαταστάσεις προκειμένου το λαβωμένο κόσμημα της BLUE STAR FERRIES κλείσει τις πληγές του και επιστρέψει το ταχύτερο στις Υπηρεσίες του επιβατικού κοινού.

 

loading...

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οταν το χρημα καποτε ερεαι μερικοι ηλιθιοι σταματουσαν τα εργα,οπως το λιμανι της ΝΑΞΟΥ !!!!!!!!! τωρα που ερχετε ο τουρισμος ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΥΡΙΟΙ !!!!!!!

  2. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΈΧΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΙΟ ΚΑΛΆ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ, ΤΑ ΒΡΑΧΏΔΗ ΑΒΑΘΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΛΙΜΈΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ.
    ΥΓ Η ΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here