Ιούλιος: Αύξηση στην Σύρο, εκτοξεύτηκε… η Πάρος!

0
Σύρος, διακοπές, Πάσχα, λαμπάδες, ναρκωτικά

Ιούλιος: Αύξηση στην Σύρο, εκτοξεύτηκε… η Πάρος!

Με βάση τα στοιχεία επισκεψιμότητας για τον μήνα Ιούλιο του 2017, με ικανοποίηση διαπιστώνουμε αύξηση μεγεθών (επισκέπτες, οχήματα) σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των προηγούμενων ετών.

Ο καλύτερος Ιούλιος των τελευταίων, 4 ετών ήταν ο φετινός για την τουριστική κίνηση της Σύρου, καθώς στο λιμάνι του νησιού αποβιβάστηκαν 55.560 επιβάτες, αριθμός που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού τουλάχιστον από το 2014 και μετά.

Σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, φέτος οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση και ο μήνας έκλεισε με την τουριστική κίνηση στο λιμάνι της Σύρου αυξημένη κατά 9% συνολικά (αφίξεις και αναχωρήσεις), σύμφωνα με πληροφορίες μας.


Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί και να κατανοηθεί από το Συριανό κοινό, είναι ότι ανάμεσα στις αφιξο-αναχωρήσεις, συμπεριλαμβάνονται και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, όπως άλλωστε συμπεριλαμβανόντουσαν και στις προηγούμενες μετρήσεις. Αυτό το αναφέρουμε γιατί και τα προηγούμενα χρόνια μετρούσαμε με αυτό τον τρόπο και μάλιστα τα ταξίδια των Συριανών πραγματοποιούνταν πιο συχνά.(λόγω κρίσης έχουν περιοριστεί)

Μιλώντας με αριθμούς, τον φετινό Ιούλιο έφτασαν στο νησί 55.560 άτομα, ενώ τον περσινό αποβιβάστηκαν 50.617. Συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων στο λιμάνι του νησιού από το 2012 και μετά παρατηρείται ότι χρόνο με το χρόνο ο Ιούλιος πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. (διευκρινίζω σε αφίξεις και όχι τζίρους των επιχειρήσεων)

Επειδή θέλουμε να λεγόμαστε αντικειμενικοί και να βλέπουμε το άσπρο…άσπρο και το μαύρο… μαύρο, ο μήνας Ιούλιος ήταν δυνατός, κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο, ωστόσο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και από τους πιο φτωχούς μήνες, η καλύτερα ο μήνας με τους συγκρατημένους… επισκέπτες! Σίγουρα υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ευχαριστημένες, όπως και επιχειρήσεις οι οποίες είναι δυσαρεστημένες. Για παράδειγμα τα Cafe-Bar έχουν τεράστια πτώση, κάτι που δηλώνει ότι ο κόσμος ενώ κυκλοφορεί την μέρα στις παραλίες…τις νυχτερινές ώρες είναι εξαφανισμένος. Αλλά για να σας παρηγορήσω η νυχτερινή διασκέδαση, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, έχει ατονήσει… και περνάει κρίση με τον επισκέπτη να προτιμάει χαλαρές διακοπές, χωρίς περιττά έξοδα.

Η οικονομική κρίση έχει αδειάσει τις τσέπες, περιορίζοντας τις διακοπές των Ελλήνων που πλέον προτιμούν τις μικρές αποδράσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, ενώ στο φαγητό προτιμούν κάτι πιο γρήγορο και πιο οικονομικό, με τα σουβλατζίδικα, τα Σνακ Μπαρ και τα Super Market να έχουν την τιμητική τους.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση ή μήπως είναι οφθαλμαπάτη; 

Ιδιαίτερα, σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης επισκεψιμότητας στο νησί μας, η οποία διαπιστώνεται αδιαλείπτως από την αρχή του έτους (μαθητικός τουρισμός, περίοδος Πάσχα, τριήμερο Αγ. Πνεύματος), σύμφωνα με πληροφορίες, για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31η Ιουλίου 2017, διαπιστώνεται αύξηση επισκεπτών/οχημάτων σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους.

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται τα στοιχεία για τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017.

Τα παραπάνω αποτελέσματα πιστοποιούν το γεγονός ότι η Σύρος με σταθερά βήματα, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και ανακατατάξεων του τουριστικού χάρτη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, διεκδικεί και κερδίζει ότι περισσότερο της αναλογεί. Κι όλα αυτά τα αποτελέσματα, έρχονται να προστεθούν στην ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση… σε σχέση με τα άλλα νησιά! Ενθαρρυντικά τα νούμερα δεν λέμε… αλλά θα μπορούσαν να ήταν και μεγαλύτερα, αν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μας έβλεπαν την Σύρο με καλύτερο μάτι…

Πετάει… η Πάρος!

Η Πάρος συνεχίζει να εντυπωσιάζει την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Και ουσιαστικά επανακάμπτει από τη στιγμή που επιστρέφει σε αριθμούς προ κρίσεως αν και το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το εάν αυτοί οι αριθμοί των επισκεπτών μεταφράζονται και σε αύξηση στην κατανάλωση. Είτε σε επίπεδο σίτισης είτε σε επίπεδο ακόμη και αγορών στο τουριστικό εμπόριο του νησιού…


Τα τελευταία χρόνια, η Πάρος γνωρίζει μία κατακόρυφα ανοδική τουριστική ανάπτυξη, η οποία το τελευταίο διάστημα εκτοξεύτηκε, με λαμπρές προοπτικές για το μέλλον, από τη δημιουργία του νέου αερολιμένα που υλοποιήθηκε, χάρη στις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων.

 

Με θετικό πρόσημο αύξησης της συνολικής κίνησης επιβατών και των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2017 σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκρινόμενο με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 10,3% στους διακινηθέντες επιβάτες και 0,6% στις πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια. Αν συγκρίνουμε τώρα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού του 2017 με το αντίστοιχο του 2016, τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τον φετινό Ιούνιο 14,1% περισσότεροι επιβάτες διακινήθηκαν συνολικά σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, ενώ είχαμε αύξηση των πτήσεων σε ποσοστό 4,2%.

Εστιαζόμενοι τώρα στο αεροδρόμιο Πάρου, παρατηρούμε ότι σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία, το αεροδρόμιο του νησιού παρουσίασε κατά το φετινό Ιούνιο τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κίνησης σε πανελλαδικό επίπεδο!

Κατά 275% αυξήθηκε λοιπόν η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με την κίνηση του Ιουνίου 2016, ποσοστό που «ζαλίζει» και καταδεικνύει την προτίμηση των επισκεπτών του νησιού στην αεροπορική μετακίνηση.

Το νέο, σύγχρονο αεροδρόμιο Πάρου που σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας, αποδεικνύεται ότι είναι τελικά έργο πνοής για το νησί καθώς δέχεται ένα μεγάλο όγκο τουριστών που προτιμούν την άνετη και γρήγορη μετακίνηση της αεροπορικής συγκοινωνίας.

Τα αεροδρόμια που παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2017 την μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 είναι τα εξής.

-Αεροδρόμιο Πάρου αύξηση 275%
-Αεροδρόμιο Σητείας αύξηση 121,4%
-Αεροδρόμιο Νάξου αύξηση 45,7%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here