Θερινό σχολείο «Industrial Product Design and Concept Development – PRODECT2017 

0

Θερινό σχολείο «Industrial Product Design and Concept Development – PRODECT2017

Σύρα μ΄ ομορφονήσι μου κι΄ όνειρο θαλασσί…..

Γράφει ο Γεωργίου Ευθύμιος – Σπυρίδων

Μπαίνει το πλοίο Ερμούπολη, Σύρο στενά  (στα πάνω) σοκάκια του Μάρκου πενιές και μεράκια…μες στις Κυκλάδες κοχύλια και χάντρες…. κάπως έτσι αποβιβάστηκαν αρχές Ιουλίου  στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων” όπως την αποκαλούν, που παραλίγο να γίνει και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι συμμετέχοντες  στο Θερινό σχολείο της Σύρου, το οποίο ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμά του.

Συγκεκριμένα  τo τμήμα σχεδίασης Μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά στις εγκαταστάσεις του στη Σύρο το θερινό σχολείο «Industrial Product Design and Concept Development – PRODECT2017 από τις 3 Ιουλίου 2017 έως  10 Ιουλίου 2017. Το Θερινό πανεπιστήμιο στη Σύρο πέτυχε και φέτος το στόχο του χάρη  στην συμμετοχή και συνεργασία αξιόλογων καθηγητών – φοιτητών,  του  συμμετοχικού σχεδιασμού, της βιωματικής συνεργασίας, της ομαδοσυνεργατικής  μάθησης,  της δημιουργίας καινοτόμων project, της ανταλλαγής απόψεων και αλληλουχίας θεωρίας- πρακτικής άσκησης με τη χρήση προγραμμάτων σχεδίασης βιομηχανικών προϊόντων.

Ενδιαφέρουσα ήταν η  προσπάθεια των μελών του project «Σύστημα εφαρμογής μουσικής πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης».

Στόχος του project ήταν  η δημιουργία προϊόντος – εφαρμογής που συμβάλλει στην βελτίωση του τρόπου παραγωγής μουσικής για άτομα με ειδικά προβλήματα όρασης. Η εφαρμογή προβάλλει την ιδιαίτερη σημασία αντιμετώπισης και ισάξιων ευκαιριών και μη διακρίσεων και ορίων σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Σκοπός του project είναι η πρόσβαση των ατόμων με όραση  στην μουσική με την χρήση νέων τεχνολογιών, την διαδικασία σχεδιασμού προϊόντος ειδικού και εξειδικευμένου χαρακτήρα, δίνοντας  ευκαιρίες και δυνατότητες για καινοτομία, ώστε να μειωθεί η «ψαλίδα» στην χρήση νέων τεχνολογιών και μουσικής από άτομα με την συγκεκριμένη αναπηρία.

 

Με γνώμονα  την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων των ατόμων με προβλήματα όρασης,  η διαδικασία σχεδιασμού του προϊόντος έλαβε υπ΄οψη της ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων ατόμων για την παραγωγή του gadget.

Μετά από συζητήσεις και προβληματισμούς και κατά την διαδικασία αναζήτησης  πληροφοριών, τέθηκε  το δίλημμα ποια καινοτόμα εφαρμογή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.  Να έχει προδιαγραφές απλές με χαρακτηριστικά τέτοια που θα ανταπεξέρχεται  στις βασικές ανάγκες για τα άτομα με προβλήματα όρασης και να δίνει  τόνο, σύγχρονο και λειτουργικό προκειμένου να βελτιωθούν οι προδιαγραφές του τελικού προϊόντος.

Η Σύρος της γαλήνης …..και της αρχοντιάς…..

Οι  συμμέτοχες στο θερινό πανεπιστήμιο  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτεύουσα των  Κυκλάδων, να  θαυμάσουν την πραγματικά εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, να χαρούν    από την  κουλτούρα και την πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της, να απολαύσουν τις  κλασικές ταβέρνες, τα όμορφα μαγαζιά, τα  μικρά μπαράκια και τα προσεγμένα μικρά ξενοδοχεία. Ιδιαίτερα όμως απόλαυσαν τη γαλήνη της θάλασσας, τη συριανή θαλασσινή αύρα  κυρίως τις απογευματινές ώρες όπου ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο βάθος του Αιγαίου διακρίνεις την τομή του μπλε του ουρανού και του γαλάζιου της θάλασσας.

Είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν  στα όμορφα στενοσόκακα, να γνωρίσουν την πολεοδομική και αρχιτεκτονική  ιστορία και να διακρίνουν τον ιστορικό και οικονομικό πλούτο της περιοχής. Στην καθημερινή μας περιπλάνηση δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει ορισμένα μόνο αρχιτεκτονικής αξίας και σημασίας οικοδομήματα, αφού η διατηρείται ολόκληρη σχεδόν η παλιά πόλη  του 19ου αιώνα.

Ορόσημο το δημαρχείο της Σύρου, ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο στη πρόσοψη και διώροφο στην πίσω πλευρά με πλούσια αρχιτεκτονική διακόσμηση, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Μιαούλη. Διαβάζουμε ότι  ανεγέρθηκε με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ στα τέλη του 19ου  αιώνα.

Επίσης το θέατρο Απόλλων αλλά και τα μέγαρα των τότε ευπόρων Συριανών στην συνοικία Βαπόρια, παραμένουν χαρακτηριστικά δείγματα του πλούτου του Νησιού.Το ενδιαφέρον μας  εστιάζεται πολεοδομική ιστορία του νησιού και συγκεκριμένα  στις αναφορές για το   πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο που συνέταξε ο Wilhelm von Weiler το 1837, όπου έγινε σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης πολεοδομίας. Αποτέλεσε το υπόβαθρο της μνημειακής νεοκλασικής πόλης που βλέπουμε σήμερα με τους βασικούς άξονες, τις πλατείες και τις θέσεις των δημοσίων κτιρίων.  Διαβάζουμε ότι κατά την περίοδο μεταξύ 1840-1860, μεγάλοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία ενστερνίζονται μαζί με το ρεύμα του κλασικισμού και τον ρομαντισμό και επινοούν μια νέα αρχιτεκτονική δομή γνωστή και ως Νεοκλασική Αρχιτεκτονική της Ερμούπολης

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η κουλτούρα και νοοτροπία των  κατοίκων της Ερμούπολης, οι οποίοι διατηρήσαν στο ακέραιο το  χαρακτήρα  και  την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού, χωρίς να αλλοιώνουν οι νέες επεμβάσεις.Μελετώντας την ιστορία του νησιού, αναρωτιόμαστε για την προέλευση του ονόματος, το όνομα της Σύρου προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «Ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «Συρ» που σημαίνει βράχος. Ο Όμηρος την ονομάζει «Συρίη», ενώ τον 17ο  αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: “L’isola del Papa”, λόγω του καθολικού δόγματος ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της.

 

Και οι βραδινοί μας περίπατοι μετά τα μαθήματα του θερινού πανεπιστημίου, μας οδηγούν αμφιθεατρικά, στης Σύρας τα στενά, στις γειτονιές του Μάρκου  Βαμβακάρη, στην Άνω Σύρο, ενός οικισμού ζωντανού με ηχόχρωμα  άλλης εποχής. Ασβεστωμένα σπίτια, στενά κατάλευκα καντούνια, με γαλαζοπράσινα παραθυρόφυλλα, ευωδιαστές  μπουκαμβίλιες και η Μονή των Καπουτσίνων στην κορυφή του βουνού….                        Και κάπως έτσι …κλείνει  το ταξίδι μας στη Σύρο ποιητικά όπως το ξεκινήσαμε …γιατί έτσι της αρμόζει….  Ηρθ΄ η ώρα να φύγω….του Αιγαίου Αρχόντισσα,….Σύρα μ΄ ομορφονήσι μου κι΄ όνειρο θαλασσί…

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here