Υπερηφάνεια, Γαλλία, Άρωμα Παράδοσης

Ελληνική Υπερηφάνεια στην Γαλλία! Εντυπωσίασε το «Άρωμα Παράδοσης»

Με Γαλλικό αέρα… επέστρεψε στην Ελλάδα, η Συριανή αντιπροσωπία του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Σύρου «Άρωμα Παράδοσης».

Για ακόμα μια φορά η παράδοση μας ταξίδεψε και μάγεψε το Γαλλικό κοινό στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 700 χρόνων του Θύλακα του Πάπα στην Γαλλία, L’ ENCLAVE DES PAPES, στο διάστημα μεταξύ 1309 και 1377 κατά το οποίο η παπική έδρα είχε μεταφερθεί από τη Ρώμη στην Αβινιόν της Γαλλίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσκληση έγινε από την επιτροπή Αδελφοποίησης της Grillon, με τον τότε Δήμο Άνω Σύρου και συγκεκριμένα από την πρόεδρο της Επιτροπής Francoise Sisteron.

Μια μοναδική εμπειρία για την Ελληνική αποστολή, αφού οι χορευτές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, τα παραμυθένια τοπία της ευρύτερης περιοχής και την σημασία της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων.

Κατά την διάρκεια, της παραμονής τους, αναφέρθηκε πολλές φορές η αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία και η αγάπη και η εκτίμηση μεταξύ των δύο Πόλεων.

Η ελληνική παράδοση, οι χοροί, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αποτελούν πάντα μία πλούσια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλες τις γενιές. Οφείλουμε να στηρίζουμε αυτόν τον πλούτο που μας δίνει δύναμη και καθορίζει την πορεία μας στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Ιουνίου το Παραδοσιακό εργαστήρι αφιχθεί στην Μασσαλία και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στην Κωμόπολη της Grillon.

Στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων οι χορευτές και οι χορεύτριες παρουσίασαν νησιώτικούς χορούς από την Ελλάδα, ενώ ο Νίκος Σολάρης, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού συλλόγου, δίδαξε Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς στο Γάλλους.

Το πρόγραμμα της αποστολής περιλάμβανε εκτός από χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους και ξεναγήσεις στην περιοχή όπως στο παλάτι και την αγορά της Πόλης Grignan, την πόλη Nyons, το Μοναστήρι D’ Aiguebelle , την Πόλη Varleas για να απολαύσουν την μεγάλη γιορτή του Άη Γιάννη, τον Ροδανό Ποταμό, και την Πόλη Avignon.

Παρά τις δύσκολες ημέρες και τις άσχημες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας, ο δραστήριος Συριανός σύλλογος… αποφάσισε και «τόλμησε» να ταξιδέψει, φέτος στο εξωτερικό και να δείξει τον πλούτο του πολιτισμού και της παράδοσής μας σε αυτή την περίοδο, που η χώρα μας… «απειλείται» από γνωστούς και άγνωστους «φίλους» και εχθρούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη του χορευτικού επιβαρύνονται οι ίδιοι τα έξοδα της αποστολής ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε με οικονομική ενίσχυση του χορευτικού η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού και κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ τον Πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

Στις 21 Ιουνίου γιορτή μουσικής, το Άρωμα Παράδοσης συμμετείχε σε χορευτική παράσταση στην κεντρική πλατεία της Grillon. Μετά το τέλος της παρουσίασης των παραδοσιακών χορών μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους λουκούμια προσφορά του καταστήματος Σαμψωνίδης – Βαμβακούσης (Κορρέ)

Στις 23 Ιουνίου, η Ελληνική αποστολή επισκέφτηκε το Μοναστήρι D’ Aiguebelle που ιδρύθηκε το 1137.

Το μεσημέρι σε μια σεμνή τελετή, στο Δημαρχείο της Grillon , οι φορείς υποδέχτηκαν με κάθε επισημότητα, την Ελληνική αποστολή στην οποία παρευρέθηκε, εκπρόσωπος Πάπα Φραγκίσκου , Καρδινάλιος Paulard , ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, Επίσκοπος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, Σεβασμιότατος Επίσκοπος του Varleas, εκπρόσωπος της αδελφής ορθοδόξου εκκλησίας , ο Δήμαρχος της Grillon , ο πρώην δήμαρχος m. Volan , δεκάδες Ιερείς, ο Αδελφός Μάριος Καπέλλας, μέλη της επιτροπής αδελφοποίησης και η χορευτική ομάδα του ”Άρωμα Παράδοσης”.

Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Varleas για να απολαύσουν την μεγάλη γιορτή του Άη Γιάννη.

Στις 24 Ιουνίου, επισκέφτηκαν την αγορά του Varleas ενώ το βράδυ συμμετείχαν σε χορευτική παράσταση στη ίδια πόλη.

Τα παιδιά του χορευτικού τμήματος, προσέφεραν ένα υπερθέαμα, με χορούς απ΄τα νησιά μας, Με φορεσιές και χρώματα από την ελληνική παράδοση, προσφέροντας το καλύτερο εαυτό τους, κάνοντας τους ανθρώπους του Συλλόγου και τον δάσκαλο τους Νίκο Σολάρη, υπερήφανους και “υποχρεώνοντας” τους θεατές σ παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες! Μετά το τέλος της παράστασης προσφέρθηκαν στους θεατές, Παραδοσιακά λουκούμια μια προσφορά του καταστήματος Σαμψωνίδης – Βαμβακούσης (Κορρές).

25 Ιουνίου – Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας στην Πανηγυρική θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννη χοροστατούντος του Καρδινάλιου εκπρόσωπου του Πάπα, του Σεβ. Π. Πέτρου Στεφάνου και πλήθος ιερέων.

Κολακευτικά τα σχόλια των Γάλλων Δημοσιογράφων για την Ελληνική Αποστολή και το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου, το οποίο εντυπωσίασε και κέρδισε τις εντυπώσεις!

Για ακόμα φορά το Διοικητικό Συμβούλιο θέλει να ευχαριστήσει δημόσια την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού και κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ τον Πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την ευγενική του οικονομική ενίσχυση του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Σύρου ‘’Άρωμα Παράδοσης ‘’ για το ταξίδι στην Γαλλία. Όλη η αποστολή εκφράζει τις θερμές τους ευχαριστίες για αυτή την πολύ σημαντική οικονομική του βοήθεια.

Πολλές ευχαριστίες και στα μέλη επιτροπής της αδελφοποίησης και ιδιαίτερα στην πρόεδρο Francoise Sisteron για την ζεστή Φιλοξενία.

Να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο π. Πέτρο Στεφάνου που με την παρουσία του λάμπρυνε την κάθε μας συμμετοχή στην Γαλλία.

Να ευχαριστήσουμε όλους τους Γάλλους που ήταν κοντά μας ιδιαίτερα στις διάφορες μεταφορές μας.

Να ευχαριστήσουμε και την οικογένεια Λημναίου που ήταν συνέχεια κοντά μας.

Να ευχαριστήσουμε την Ivka που μας βοήθησε σαν διερμηνέας.

Το κατάστημα Βαμβακούση – Σαμψωνίδη ( Κορρέ ) για την προσφορά λουκουμιών,

Τον παλαίμαχο οργανοπαίχτη Λουδάρο Γιάννη για όλη του την Βοήθεια και ιδιαίτερα στον χειρισμό του CD Player.

Ευχαριστούμε και τον Βετεράνο χορευτή Δικηγόρο, Θραψιάδη Αθανάσιο την σημαντική παρουσία του και προσφορά του.

Τέλος να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη τας χορευτικής αποστολής στην Γαλλία για την τέλεια εμφάνιση και στις δύο παραστάσεις αλλά και για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία.

Το ταξίδι στην Γαλλία άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους. Η ομάδα μας επέστρεψε με πολλές προτάσεις και ανανέωση της πρόσκλησης στο εορτασμό των 25 ετών της αδελφοποίησης το 2019.

Ακολουθεί βίντεο:

 

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here