15η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

Η 15η «Γιορτή Παραμυθιών» θα πραγματοποιηθεί στην Κέα από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου και φέτος έχει ως θεματική των εκδηλώσεων: «Αγώνας και Ελευθερία»

0

15η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

Η 15η «Γιορτή Παραμυθιών» θα πραγματοποιηθεί στην Κέα από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου 2016 και φέτος έχεις ως θεματική των εκδηλώσεων:

«Αγώνας και Ελευθερία».

Η «Γιορτή Παραμυθιών» ως μακροβιότερη και πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με διεθνή φήμη, έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της Προφορικής Παράδοσης και της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναδείξει τη δουλειά Ελλήνων και ξένων αφηγητών ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα  και εμπνέοντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα να διοργανώσουν αντίστοιχα φεστιβάλ. 

Η «Γιορτή Παραμυθιών» συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της Έλληνες πρωτοπόρους αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση.

Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη. Άνοιξε έναν πολιτιστικό διάλογο που δημιούργησε αφηγηματικά ρεύματα, σχολές, τάσεις, θέσεις αλλά και αντιθέσεις. Όλα γόνιμα και χρήσιμα στην ατέρμονη πορεία της προφορικής παράδοσης.  

Η «Γιορτή Παραμυθιών» 15 συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα απλωθούν  και φέτος στην Κέα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, για να μεταφέρουν ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώργου Ευγενικού.

Οι αφηγητές που συμμετέχουν είναι:
Ελλάδα: Αγνή Στρουμπούλη, Ανθή Θάνου, Φίλια Δενδρινού, Εύη Γεροκώστα, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Βραχιονίδου, Άσπα Παπαδοπούλου, Γιώργος Λάιος, Γεωργία Λαζάρου, Σμαράγδα Αποστολάτου,  Αγγελική Γκόγκου, Τζένη Διαμαντοπούλου,  Βιργινία Κοκκίνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου. Εμμανουήλ Παλιάκης,
Κολομβία: Juliana Marín Fryling
Κύπρος: Ελενίτσα Γεωργίου
Νορβηγία: Torgrim Mellum Stene
Περσία:  Ζeinab Κhosravi, Amir Mirzai,

Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι:
Ελλάδα: Χρήστος Κόκκινος, Αλέξανδρος Μακρής, Θωμάς Μπέλτσιος, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Εμμανουήλ Παλιάκης, Σταύρος Παργινός.
Νορβηγία: Kristin Groven Holmboe

Τη «Γιορτή Παραμυθιών» διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με τη συνδιοργάνωση του «Δήμου Κέας» ο οποίος παρέχει την αμέριστη συμπαράσταση στο θεσμό, συμβάλλοντας τα μέγιστα  εδώ και 15 χρόνια.  Φέτος η «Γιορτή» θα στηριχθεί και με την συνδιοργάνωση της «Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». Έχει την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας, καθώς και τη συμμετοχή ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε στην ιστοσελίδα:

www.e-mythos.eu