Συνέντευξη, Life Debug, Σύρος

Συνέντευξη τύπου για το Life Debag στην Σύρο

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά η «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες», για το χρονικό διάστημα από 8 έως 15 Μαΐου 2017 με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το έργο υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως ενδεικτικά επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ.

Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων) αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG και των Τοπικών Αρχών, έγινε από τον συντονιστή του προγράμματος, καθηγητή Παν/μιου Πατρών κ. Γ. Παπαθεοδώρου, ανασκόπηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και παρουσίαση των δράσεων για την «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες», η οποία – αξίζει να σημειωθεί –  είχε ήδη προηγηθεί και ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εταίρων του έργου, οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την επιλογή της Σύρου ως περιοχή – πιλότος για την υλοποίηση του έργου αλλά και για την επιτυχημένη πορεία του LIFE DEBAG στο νησί μας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός προέτρεψε τους επιχειρηματίες και τους δημότες γενικότερα να τηρούν ως στάση και φιλοσοφία ζωής τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητά τους, ενώ ο κ. Γ. Παπαθεοδώρου κατέληξε στη διαπίστωση πως η Σύρος θα μείνει στην ιστορία ως σταθμός αλλαγής του εθνικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την περιβαλλοντική πολιτική.

Ενημερώνουμε ότι οι φετινές νέες δράσεις του προγράμματος στοχεύουν στον επιχειρηματικό και τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

  1. Ενημερωτική εκστρατεία των επιχειρηματιών του νησιού και υπογραφή Τοπικού Συμφώνου για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.
  2. Διάθεση υλικού και ερωτηματολογίων σε οκτώ (8) γλώσσες στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της Σύρου για την καλύτερη πληροφόρησή των επισκεπτών και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ενημερώνουμε, τέλος, ότι θα λειτουργεί περίπτερο του LIFE DEBAG στην Πλατεία Μιαούλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί ενημερωτικό υλικό, ερωτηματολόγια κ.ά.

Σας επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του LIFE DEBAG.

 

 

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here