«Το Σχολείο της ευεξίας – Δουλεύοντας στην άγονη γραμμή»

Αναζητώντας «Το Σχολείο της ευεξίας. Δουλεύοντας στην άγονη γραμμή» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνάντηση των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις (ΛΤ) Μικρών Κυκλάδων δηλαδή Σχοινούσας, Δονούσας, Ηρακλειάς και Κουφονησίου, στη Σχοινούσα, την Τετάρτη στις 3 Μαΐου 2017.

Η συνάντηση που έγινε με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, περιελάμβανε αθλητικούς αγώνες και παιχνίδια για τους μαθητές/τριες και επιμορφωτικές συναντήσεις για τους/τις εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων των σχολείων και στόχο είχε μέσα από την συναναστροφή και την αλληλεπίδραση, την ανάδειξη και καλλιέργεια της κοινωνικής και συναισθηματικής πλευράς της μάθησης, και των αξιών του αθλητισμού και από την άλλη, την ανάδειξη και αξιοποίηση του «κοινού τόπου» στον οποίο ενώνονται προβληματισμοί και προοπτικές των σχολείων των Μικρών Κυκλάδων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΊΑΣ kids athletics και Καλαθοσφαίρισης 3×3, σε παιχνίδια γνωριμίας , σκυταλοδρομίες και τοπικά παιχνίδια, που πραγματοποιήθηκαν με το σύνθημα «Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σύμφωνα με την ΑΠ. 2744/6-4-2017 προκήρυξη της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων.

Σε ανάμικτες ομάδες από διαφορετικά σχολεία δοκίμασαν τον εαυτό τους στην άμιλλα, στο «ευ αγωνίζεσθαι», στην ομαδικότητα στη συνεργασία, στην ισότιμη συμμετοχή και ένιωσαν τη χαρά και την ευεξία του παιχνιδιού πέρα από το όριο του νησιού τους, ως μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας των Μικρών Κυκλάδων που έχει κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα αλλά και κοινές προσδοκίες.

Η οργάνωση του kids athletics έγινε σε συνεργασία με την Τ.Ε ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων και την πρόθυμη συνδρομή του Τεχνικού του Συμβούλου κ. Πέτρου Σιδερή ενώ στη διεξαγωγή των αγώνων συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κ. Ελένη Μπενάκη από το Γυμνάσιο με Λ.Τ Δονούσας, η κ. Μαρία Βενιέρη , Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ Σχοινούσας και η Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής κ. Μαρούσα Οντζιάν από το Αθλητικό Πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επισημαίνεται ότι τα σχολεία της Ηρακλειάς και του Κουφονησίου δεν έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ είναι πολλά χρόνια που δεν έχει συμβεί να έχουν όλα τα σχολεία συγχρόνως εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής.

Παράλληλα με τους Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΊΑΣ , οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πεντάωρη συνολικά επιμόρφωση στοχευμένη στις παιδαγωγικές και διδακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις ολιγομελείς τάξεις (πολλές φορές με ένα παιδί) των σχολείων αυτών και σε προτάσεις αντιμετώπισής τους.

Την επιμόρφωση πραγματοποίησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης της ΠΔΕ Κυκλάδων, κ. Τσαμπίκα Καράκιζα. Με την καθοδήγησή της οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα μέσα από ομάδες να συσκεφθούν, να διατυπώσουν παιδαγωγικούς και διδακτικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από τις ολιγομελείς τάξεις τους και να συνδιαμορφώσουν καλές πρακτικές αντιμετώπισής τους.

Ακολούθησε τραπέζι με φαγητά και γλυκά που προσέφεραν οι Γονείς της Σχοινούσας αλλά και των άλλων νησιών και στήθηκε χορός με πρωταγωνιστές μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς .

Κι όλα αυτά ενώ δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω βλάβης της ΔΕΗ.

Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης των Γυμνασίων με Λ.Τ Μικρών Κυκλάδων κ. Ουρανίας Ρινακάκη σε συνεργασία με την Προσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης της ΠΔΕ Κυκλάδων, κ. Τσαμπίκας Καράκιζα και πραγματοποιήθηκε χάρις στην οργανωτική ικανότητα και το μεράκι της Διευθύντριας του Γυμνασίου με Λ.Τ Σχοινούσας κ. Μαρίας Βενιέρη που κατάφερε (μέσα από το πρόγραμμα Νοιάζομαι και Δρώ που πραγματοποιεί) να παρακινήσει το Σχολείο, Γονείς και τοπική κοινωνία, στην οργάνωση μιας ζεστής φιλοξενίας που εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η όλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία όλων των Διευθυντών/ντριών των σχολείων, του κ. Γιάννη Γαβαλά από την Ηρακλειά, της κ. Ράνιας Γαμβρουλή από το Κουφονήσι, του κ. Θοδωρή Παναγιώτου από τη Δονούσα και την προαιρετική συμμετοχή της πλειονότητας των εκπαιδευτικών των Σχολείων.

Όλα τα παραπάνω δε θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την ευεργετική συμβολή της εταιρείας του «EXPRESS ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ» και του πληρώματός του που με προθυμία αποδέχτηκαν το αίτημα των Σχολείων να αλλάξουν το δρομολόγιο εκείνη την ημέρα ώστε να μπορούν όλα τα Σχολεία να μετακινηθούν αυθημερόν και ΔΩΡΕΑΝ για να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Απέδειξε έτσι, άλλη μια φορά, ότι δεν είναι ένα απλό μέσον μεταφοράς αλλά αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι της ποιότητας της ζωής των Μικρών Κυκλάδων και γέφυρα που ενώνει τους κόσμους τους .

Συνεχίζουμε…!!!

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here