Οι Συριανοί ψαράδες που εντόπισαν την νεκρή Φάλαινα (ΦΩΤΟ)

0
Φάλαινα, Ψαράδες, Άνδρος,

Οι Συριανοί ψαράδες που εντόπισαν την νεκρή Φάλαινα (ΦΩΤΟ)

Ναυτικές ασκήσεις με τα σόναρ να τρελαίνουν τις φάλαινες; Κάποιος βιολογικός παράγοντας που κάνει τα θηλαστικά να χάνουν τον προσανατολισμό τους; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι το περιστατικό που καταγράφηκε από τους λιμενικούς και τους ψαράδες και οι μνήμες ξυπνούν μετά από χρόνια…
 
Με αφορμή το περιστατικό με την φάλαινα που αντίκρισαν πριν από λίγες ημέρες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), κάποιοι Άγγλοι ιστιοπλόοι, έξω απο το Λιμάνι του Φοίνικα, τρεις Συριανοί Ψαράδες, θέλησαν να μας μεταφέρουν την δική τους ιστορία, μετά απο 16 χρόνια.
 
Στην περιοχή μεταξύ Άνδρου-Τήνου-Γυάρου-Σύρου, το Πολεμικό Ναυτικό έκανε ευρείας κλίμακας ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, τορπιλάκατοι και υποβρύχια.
 
Ο Δημήτρης, ο Γιώργος και ο Τόνυ, είναι τρεις ερασιτέχνες ψαράδες που ψάρευαν στο στενό μεταξύ Άνδρου-Τήνου τον Μάιο του 2001 και εντόπισαν την ”παιχνιδιάρα” φάλαινα όπως έλεγαν τα ΜΜΕ, λόγω οτι τριγυρνούσε γύρω απο τα πολεμικά πλοία. Μάλιστα όπως μας αποκάλυψαν,ο ένας απο τους τρεις ψαράδες, δεν βρισκόταν σε τυχερή μέρα και θέλησε να χαλαρώσει παρατηρώντας την θάλασσα. Έκπληκτος τότε, διαπίστωσε ένα παράξενο θέαμα. Πλησίασαν και αντίκρισαν στα βράχια μια νεκρή φάλαινα. Όταν γύρισαν στην Σύρο, προσπάθησαν να κατατοπίσουν τις αρχές για να περισυλλέξουν την νεκρή φάλαινα.
Σύμφωνα με τους Συριανούς Ψαράδες, η φάλαινα είχε δύο βαθιές ουλές, από δάγκωμα (20cm) πιθανότατα από καρχαριοειδή, τα οποία έγιναν αφού η φάλαινα ήταν νεκρή.
 
Τελικά οι ψαράδες χρειάστηκε να επισκεφτούν την περιοχή και να υποδείξουν στους Λιμενικούς την νεκρή φάλαινα.
 
Η επιχείρηση ρυμούλκησης της φάλαινας ξεκίνησε αφού πρώτα έδεσαν την ουρά της φάλαινας στη Ψαρόβαρκα, για να την απομακρύνει από τα βράχια και να την ρυμουλκήσει στον Κόρθι.
 
Η φάλαινα ήταν εξαιρετικά μεγαλόσωμη και δικαιολογημένα κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου που έσπευσε για να δει από κοντά το κήτος.
 
Ένα ασυνήθιστο γεγονός για την περιοχή το έχει μετατρέψει σε “τουριστική ατραξιόν” για πολύ κόσμο ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει την απορία του αλλά ταυτόχρονα και τον θαυμασμό του για το μέγεθος του τεράστιου θηλαστικού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαπίστωσαν οτι ήταν μια αρσενική φάλαινα-φυσητήρας (Physeter macrocephalus) μήκους 9 μέτρων.

Η φάλαινα φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος θαλάσσιου θηλαστικού που συναντάται τακτικά στις ελληνικές θάλασσες.

Οι αρσενικοί ξεπερνούν τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ οι θηλυκοί έχουν μέσο μήκος 12 μέτρα και βάρος 20 τόνους. Παρά το μεγάλο μέγεθός τους, δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Οι φυσητήρες έχουν τεράστιο πλατύ κεφάλι, που καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού σώματος τους. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κήτη το στόμιο από το οποίο αναπνέει βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και όχι στην κορυφή. μικρότερων εξογκώματα. Το δέρμα τους είναι σκούρο καφέ με μπλε-μαύρο. Τα αρσενικά τείνουν να είναι κάπως μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα θηλυκά, ενώ το το κεφάλι τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος του σώματος τους.

Πολλές φορές εντοπίζονται στο σώμα κυκλικές ουλές που προκαλούνται από τις βεντούζες βαθύβιων καλαμαριών που αποτελούν το κύριο τροφικό τους αντικείμενο.

Η φάλαινα φυσητήρας έχει το μεγαλύτερο εγκέφαλο, από κάθε άλλο ζώο.

 
Τα σόναρ
Μια από τις θεωρίες, η οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί καθώς απαιτούνται πειράματα χρόνων, είναι ότι η φάλαινα αποπροσανατολίστηκε από τα σόναρ Πολεμικών πλοίων που πραγματοποιούν ασκήσεις στην περιοχή. Τα σόναρ που χρησιμοποιούν τα συμμετέχοντα σκάφη έχουν ενοχοποιηθεί και στο παρελθόν για περίεργη συμπεριφορά θαλάσσιων θηλαστικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here