Εισβολή ανεμογεννητριών στην Άνδρο

35
ανεμογεννήτριες, Άνδρος

Εισβολή ανεμογεννητριών στην Άνδρο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ.

Γράφει ο Κίμων Μανέτας

Κάθε γενιά προσαρμόζεται στο τοπίο που βρίσκει από τους προηγούμενους θεωρώντας ότι έτσι ήταν πάντα.

Η ανάγκη της επίγνωσης των ιστορικών πλαισίων της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία διαμορφώνει και τον χαρακτήρα του τοπίου φυσικού και τεχνητού σε μια ομαλή συνέχεια μέσα στον χρόνο, είναι επιτακτική.

Κι αυτό επειδή οι επιρροές από τα κέντρα αποφάσεων που δεν γνωρίζουν αισθητικές αρχές, παραδόσεις κλπ, και ιδιαίτερα από οικονομικά συμφέροντα που επιβάλλουν βίαιες μεταβολές στο τοπίο, είναι πιθανόν ζημιογόνες για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον.


Σήμερα, ο όρος τοπίο εμφανίζεται εννοιολογικά ευρύς, ώστε να επιτρέπει την σύγκλιση πολλαπλών θεωρήσεων, και να δίνει ελεύθερο πεδίο δράσης σε οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει οτιδήποτε.

Με άλλα λόγια, το τοπίο δεν συνυπολογίζεται με την αυστηρότητα που απαιτούν οι αισθητικές αρχές, και οι παραβάσεις βρίσκουν εύκολο δρόμο για την επίτευξη ενός εν γένει καταστροφικού έργου.

Οι αισθητικοί παράγοντες του κυκλαδικού τοπίου είναι συγκεκριμένοι και σαφείς ως προς την διατήρηση και συντήρηση των στοιχείων του γεωμορφικού πεδίου και της αρχιτεκτονικής.

Οι αιμασιές ή ξερολιθιές οι οποίες συντηρούνται χιλιάδες χρόνια, και έχουν καθορίσει στο σύνολο ένα μοναδικό τοπίο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, σήμερα μπορούν να αναθεωρηθούν με την πρόφαση της αναγκαιότητας παρέμβασης σε θέματα ενέργειας.

Σε πολλές περιοχές γκρεμίζονται για να εξυπηρετηθούν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, με επιπτώσεις όχι μόνο στην οπτική όχληση, αλλά και στο μικροοικοσύστημα λόγω της συνεχούς σκίασης κάτω από αυτά.

Σε άλλες δε περιπτώσεις ιδιωτικής παρέμβασης οι αυστηροί περιορισμοί δεν τυγχάνουν της ίδιας ευκολίας.

Και αυτό δείχνει ως ένα βαθμό τον εμπαιγμό ανάμεσα στις μεγαλοεπενδύσεις που επηρεάζουν τα κέντρα αποφάσεων, και τον ιδιώτη πολίτη που υποτάσσεται στο γράμμα του νόμου.

Οι διανοίξεις δρόμων σε μέγεθος εθνικών οδών για την μεταφορά ανεμογεννητριών, μεταφράζονται σε χιλιάδες στρέμματα αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, υποβιβάζοντας τα παραδοσιακά καλντερίμια και τα μονοπάτια του νησιού.

Το ύψος δε των ανεμογεννητριών που ξεπερνούν το νόμιμο ύψος μιας διώροφης κατοικίας, τα υλικά κατασκευής και η εικόνα γενικότερα της κινητής και ακίνητης μορφής των σε μια παρθένα κυκλαδίτικη κορυφογραμμή, αποτελούν το μεγάλο σκάνδαλο στην παραβίαση του νομικού πλαισίου δόμησης, το οποίο εξαιρείται με την πρόφαση του εθνικού συμφέροντος.

Εθνικό συμφέρον όμως δεν αποτελεί η παραχώρηση του δημοσίου και ιδιωτικού πλούτου σε ιδιώτες και η υπερτιμολόγηση του αγαθού της ενέργειας για την υποτιθέμενη μείωση του CO2 στο περιβάλλον.

Εθνικό συμφέρον αποτελεί η σχεδόν δωρεάν χρήση του λιγνίτη για την οικονομική ανόρθωση της χώρας που βρίσκεται σε οριακό σημείο κατάρρευσης.

Οι περιβαλλοντικοί όροι που ακροβατούν συνήθως με θεωρήσεις υπερ των ΑΠΕ, δεν προστατεύουν ούτε το περιβάλλον, ούτε το διατηρητέο οικιστικό τοπίο.

Επιχειρηματολογούν οριακά με την αυθαιρεσία, ώστε να εξυπηρετήσουν τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης βιομηχανιών ενέργειας.

Οι πυρκαγιές που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε περιοχές που έχουν δρομολογηθεί για την εγκατάσταση περιφερειακών πάρκων, οι διανοίξεις δρόμων σε απάτητα σημεία του νησιού, η ίδρυση ΜΚΟ προώθησης των ΑΠΕ, και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας (LIFE) που δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις με την πρόφαση προστασίας των άγριων πτηνών, συγκλίνουν σε ένα κοινό στόχο, την μεθοδευμένη αλλοίωση του τοπίου η οποία διευκολύνει την μελλοντική αποχαρακτήριση του.

Μέσα στο κλίμα της γενικότερης κρίσης και της εισβολής καινοτόμων ιδεών υπό μορφή μνημονίων χωρίς την ευαισθησία στις παραδόσεις, στην καλαισθησία, στο περιβάλλον και τους εισαγόμενους νόμους που ψηφίζονται κάθε τόσο με την έννοια του κατεπείγοντος για λόγους εθνικής σημασίας, ο ρόλος των πολιτών και των αρχών είναι καθοριστικός για το μέλλον του τόπου και των επαγγελμάτων που ολοένα διολισθαίνουν στην αβεβαιότητα της νέας εποχής που προετοιμάζουν έντεχνα και μεθοδικά οι αγορές.

Τα δημοτικά συμβούλια τα οποία αποτελούνται από πολίτες εκλεγμένους, αλλά και οι δήμαρχοι, υποχρεούνται να συνυπολογίζουν με αυστηρότητα και πλήρη γνώση των πεπραγμένων, όλες τις παραμέτρους μόνο για το τοπικό συμφέρον. Διαφορετικά η συνεχής υποταγή στις αυθαιρεσίες και οι παραβάσεις των συμφερόντων που ελέγχουν την εξουσία, καθιστούν τους θεσμούς άχρηστους, υπονομεύοντας και την δημοκρατία και το κοινό αίσθημα.


Κίμων Μανέτας
Εικαστικός ΑΣΚΤ
Γλύπτης

35 ΣΧΟΛΙΑ

 1. συμφωνω απόλυτα με τους φόβους για την αλλοίωση τού φυσικού περιβάλοντος αλλά μήπως οι νησιώτες μας πρέπει να επιβάρυνθούν το κόστος του πετρελαίου παραγωγής ρεύματος και να μήν το επιβαρύνομαι εγώ μέσωΔΕΗ ?

 2. Οι ανεμμογενήτριες εγκαθίστανται σε απομακρυσμένες κορυφές, που μόνο κατσίκια υπάρχουν και δεν επηρεάζυν καμία αισθητική. Σας αρέσει φαίνεται η βρώμα του λιμανιού της Άνδρου. Είναι δίκαιο για τους Έλληνες να πληρώνουν όχι το εννιαίο τιμολόγιο, αλλά όσο πραγματικά κοστίζει η ενέργεια, και το κόστος μειώνεται με την εφαρμογή των τεχνολογιών των ευφυών δικτύων ενέργειας (smart grids). Λάβετε υπόψη το πρόγραμμα 20-20-20 της Ευρωπαϊκής ένωσης και βγάλτε τις παρωπίδες, Αν θέλουν οι ανδριώτες ας πληρώνουν την κιλοβατώρα με το ευρώ. Οι υπόλοιποι δεν το θέλουν.

  • Αν διαβάσετε τις πρόσφατες αναλύσεις σχετικά με το 20-20-20 θα δείτε ότι το στοίχημα απέτυχε στην Γερμανία και αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση του co2 δεν σχετίζεται με την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά με φυσικούς παράγοντες που διανύουν ένα κύκλο μερικών χιλιάδων ετών. Μην είστε μονόπλευρος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, διότι οι αληθινές επιστημονικές μελέτες και όχι οι καλοπληρωμένες, δίνουν άλλα στοιχεία τα οποία αν δεν λάβουμε υπόψιν τότε πράγματι είμαστε με παρωπίδες.
   Αυτή την στιγμή η Γερμανία “αδειάζει” όλο το στοκ ανεμογεννητριών στην Ελλάδα διότ απέτυχε. Ερευνήστε το.

 3. Εύκολο να μιλάτε όσο είστε μακριά.
  Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν το τοπίο χωρίς να βοηθήσουν το νησί η το γενικό καλό.
  Διαβάστε και ενημερωθείτε για το τι μπορεί να προσφέρει μια ανεμογεννήτρια.
  Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται , ο αέρας δεν φυσά πάντα.
  Πριν κριτικάρετε τους νησιώτες τόσο εύκολα και καταδικαστικά να βουτάτε την γλώσσα σας στο μυαλό σας πρώτα!

 4. Σωστές οι παρατηρήσεις του άρθρου. Όμως το περιβάλλον καταστρέφεται και από την αυθαίρετη δόμηση τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τις καταπατήσεις του δημόσιου χώρου. Ενώ είμαστε υπερβολικά ευαίσθητοι στις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών (που στο κάτω κάτω εξυπηρετούν και ανάγκες του συνόλου των πολιτών), δεν δείχνουμε την ίδια προσοχή στις ιδιωτικές παρανομίες. Τα περί αναποτελεσματικότητας των ανεμογεννητριών δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα. Βέβαια αν κάποια περιοχή δεν θέλει να ακολουθήσει τον εθνικό σχεδιασμό, θα πρέπει να είναι ελεύθερη να το κάνει, αρκεί να πληρώνει το ρεύμα στο πραγματικό του κόστος.

 5. “Εθνικό συμφέρον αποτελεί η σχεδόν δωρεάν χρήση του λιγνίτη για την οικονομική ανόρθωση της χώρας που βρίσκεται σε οριακό σημείο κατάρρευσης.”
  Αυτό τα λέει όλα για τον τρόπο σκέψης σας. Κρίμα. Για κάντε μια επίσκεψη σε περιοχή με λιγνιτικό εργοστάσιο και μετά να σας δώ αν αναθεωρήσετε!!! Αλλά ξέχασα στην Ελλάδα ισχύει το “στο σπίτι μου να μην είναι και απο εκεί και πέρα …”

  • Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΔΕΗ ήταν η μεγαλύτερη επικερδής δημόσια επιχείρηση στην Ελλάδα πριν το ευρώ. Αν συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό σήμερα θα πουλούσε ρέυμα σε όλη την Ευρώπη με ανταγωνιστικά κίνητρα, και θα τους έσβηνε όλους. Σήμερα παρά την εισβολή των ΑΠΕ, πληρώνουμε 200% πάνω το ρεύμα. Ψάξτε να δείτε γιατί συμβαίνει αυτό.
   Σας ανταπαντώ να κάνετε μια βόλτα στην Κοζάνη και να ρωτήσετε τους εργαζόμενους αν θα ήθελαν να φύγει η ΔΕΗ ή αν αρρωσταίνουν σύμφωνα με δήθεν μετρήσεις που έχουν γίνει.
   Το πιο εύκολο πράγμα είναι να υιοθετούμε μια άποψη και να την αναμεταδίδουμε χωρίς να την διασταυρώνουμε.

 6. Διαβάστε εσείς που κατακρίνετε. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι η αποκλειστική πηγή ενέργειας. Βιομάζα, φωτοβολταϊκά, ενέργεια από τα κύματα σε συνδυασμό με τις κλασσικές μη ανανεώσιμες και ρυπογόνες πηγές. Που είναι οι τεράστιοι δρόμοι που ανοίχτηκαν στην Άνδρο πχ; Ας ανεβάσει κάποιος μια φωτογραφία! και η ενέργεια πλέον αποθηκεύεται μαζικά. Και θα παραθέσω εντός των επόμενων ημερών και επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά. Φτάνει αυτή η καραμέλα, έχει περάσει η εποχή της. Στην Άνδρο η ανεμογεννήτριες είναι εγκατεστημένες στο βόρειο τμήμα, ψηλά στα άγονα βουνά, μακρυά από τον τουρισμό. Κάποιοι αρέσκονται όπως είπα στη βρώμα της Χώρας και τη ΔΕΗ. Για ρωτήστε τους εργαζόμενους στο λιγνίτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για επισκεφτείτε μια τέτοια περιοχή! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ, για την τεχνολογία των smart grids. Παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί η ποσότητα ενέργειας από αιολικές πηγές την τελευταία δεκαετία. Η ευρωπαϊκή ένωση προβλέπει αύξηση απαίτησης ενέργειας κατά 56% το 2030 σε σχέση με το 2012. Βεβαίως δε φυσάει πάντα και σε υψηλές εντάσεις ανέμων οι ανεμογεννήτριες απενεργοποιούνται. Αλλά η συνολική χρησιμοποίηση αυτών των μέσων σε συνδυασμό με την Smart Metering Infrastructure (άλλη πονεμένη ιστορία που οι άσχετοι και οι συμφεροντολόγοι έχουν παραποιήσει) δίνει σε πραγματικό χρόνο ή σχεδόν πραγματικό χρόνο, την κατανάλωση ενέργειας τοπικά και χρονικά (ανά 15 λεπτά). Αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα εμπλοκής τοπικά και χρονικά των αναγκαίων μόνο πηγών ενέργειας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους και τη ζήτηση. Η ποσότητα ενέργειας που θα χανόταν μη καταναλισκόμενη, αποθηκεύεται ( η τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της) και αναδρομολογείται. Ναι είναι πλέον εφικτό να χρησιμοποιούνται συσσωρευτές οικολογικοί, ασφαλείς και μεγάλης χωρητικότητας για την τροφοδότηση μιας μικρής πόλης/ χωριού για μικρό διάστημα. Επιπλέον το ενεργειακό δίκτυο υιοθετεί την αρχιτεκτονική πλέγματος, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα δρομολόγησης της ενέργειας μέσω διαφορετικών οδών (ενεργειακό ίντερνετ). Έτσι σε περίπτωση βλάβης δεν αποκόπτεται ενεργειακά κάποια περιοχή και το ηλεκτρικό δίκτυο γίνεται περισσότερο ευσταθές. Αν για παράδειγμα το πρωί ο κόσμος πάει στη δουλειά του εμπλέκεται ο μέγιστος αριθμός πηγών ενέργειες στις κεντρικές περιοχές για να παραχθεί η απαιτούμενη ενέργεια. Το βράδυ οι κεντρικές μονάδες δε λειτουργούν αλλά δρομολογείται ενέργεια από μαζικούς συσσωρευτές και μικρές μονάδες. Κατά συνέπεια δεν έχουμε πλέον σταθερή τιμολογιακή πολιτική! Επιπλέον πληρώνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε, παράγεται μικρότερη ποσότητα από κοστοβόρες πηγές, και χάνεται μικρότερη ποσότητα (μη καταναλισκόμενη). Το πρόγραμμα 20-20-20 της Ευρ. Ένωσης, με εφαρμογή τεχνολογίας smart grid προβλέπει (λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση απαίτησης ενέργειας) μείωσης της ανάλωσης φυσικών πόρων κατά 20%, μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 20%, μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας κατά 20%, έως το 2030 και σε σχέση με τη στάθμη του 2012! Και η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται παραπέρα στη διαχείριση υδάτινων πόρων, διακίνηση φυσικού αερίου κλπ. Τώρα βέβαια εάν η δεη με τα εργοστάσια του λιγνίτη, το νέφος κακοποιούν το περιβάλλον λιγότερο από τις απομακρυσμένες ανεμογεννήτριες (που μπορεί να προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα στα κατσίκια στις κορυφές των βουνών εδώ που τα λέμε) πάω πάσο!

  • Δεν εχετε ενημερωθει…οχι μονο θα καταστραφουν ολα στα νησια μας αλλα θα πλρωνουμε και παραπανω για την ενεργεια…επρεπεο ολοι να ειστε εναντιον..δεν τα βαζουν σε απομακρες πλαγιες,εστω στην Παρο που θελουν να βαλουν 100 …100 μετρων υψος θα φαινωνται απο παντου…η καθε μια χρειαζετε 8 στρεμματα γης..τσιμεντου δηλαδη,οι δρομοι που θα ανοιχτουν για να τα ανεβασουν θαναι 10 μετρα πλατος και 20 στις στροφες !!
   Θα καταστραφουν αρχαια μονοποατια ,η φυση,τα πουλια ΟΛΑ και ναι η ησυχια μας!!πειραζει που αγαπαμε αυτον τον τοπο??κανεις μας δεν ρωτηθηκε,πραγματικα αναρωτιεμαι πως μπορει καποιος να συμφωνει!θα γινοιυν οι Κυκλαδες βιομηχανικα τοπια για να περνουν την ενεργεια και το κερδος ο Κοπελουζος και οι Γερμανοι..και εμεις εδω?η περιουσιες των ντοπιων?ο τροπος ζωης,ο τουρισμος?ο σεβασμος για την φυση?τιποτα απο ολα αυτα δεν μετρανε?μπρος στο κερδος?και ισως για σας οι κατσικες να ειναι οκ να τρεαλλαθουν ,για μας οχι!!τι να πω?

 7. Μέχρι να παραθέσω τη βιβλιογραφία μπορείτε όλοι να γκουγκλάρετε και να αναζητήσετε τις σχετικές πληροφορίες που αναφέρω, εάν σας αφήνουν οι εγωισμός, οι παρωπίδες και τα συμφέροντα σας.

 8. Α, ας αναφέρουμε και το παράδειγμα της διαχείρισης αποβλήτων της Άνδρου, που παρόλο ότι συνολικά θα προσφέρει ανακούφιση (η προτεινόμενη λύση επεξεργασίας/ βιομάζας) κανένας δε συμφωνεί γιατί για να υλοποιηθεί θα φάνε κανένα χωραφάκι ή θα πέσει η αξία στα τριγύρω δυνητικά οικοπεδάκια (πχ άνεμογεννήτριες). Είναι φοβερό, καμιά δεκαριά άτομα διαιωνίζουν τα προβλήματα των πολλών… γιατί; ξέρουμε τώρα…

 9. εάν δε δεν ήταν επιστημονικά εξακριβωμένη η αποτελεσματικότητα των ανεμογεννητριών, δε νομίζω ότι παγκοσμίως θα είχε διπλασιαστεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία.

 10. Και θέλω να παραθέσω ένα ερώτημα: όταν γίνει λιγότερο διαθέσιμος ο λιγνίτης/ πετρέλαιο και αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, οι Κυκλάδες από που θα παίρνουν ρεύμα;

 11. Δυστυχώς κ. Δημήτριε είστε εκτός πραγματικότητας όπως χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας που χάβουν ότι τους προσφέρουν. Δεν υπάρχουν συσσωρευτές για τα μεγάλα αιολικά. Λειτουργούν συμπληρωματικά με τα εργοστάσια αναγκάζοντας τα να αυξομειώνουν την λειτουργία τους για την εξισορρόπηση του ρεύματος. Αναγκάζονται να καίνε περισσότερο καύσιμο. Όλα τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι.

 12. Και θα γράψω μιας που αναφέρθηκε και για τους έξυπνους μετρητές…
  Χρησιμοποιούν δικτυακές τεχνολογίες για την σε πραγματικό χρόνο μέτρηση της ανάλωσης ρεύματος. Πολλοί προφασίζονται ότι:
  Εκπέμπουν υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας, ανάλογο με κινητές συσκευές, wireless routers: να μας το πουν αυτό, εκείνοι που δεν έχουν πάνω τους συνέχεια το iphone. Παραθέτουν δε τη μελέτη του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία. Το άρθρο όμως γράφει την μαγική λέξη “εκτιμάται”… αφήνει κάποια περιθώρια. Εξαρτάται από τη συχνότητα και την ένταση. Οι έξυπνοι μετρητές εκπέμπουν σε μικρότερη στάθμη ισχύος από κινητές συσκευές και ρούτερ, και βέβαια δεν εκπέμπουν συνεχώς, αλλά στέλνουν μία πληροφορία ανά 15 λεπτά. Βέβαια μπορούν να χρησιμοποιήσουν και συχνότητες ανάλογες των κινητών τηλεφώνων και των ασυρμάτων δικτύων υπολογιστών. Αλλά μπορεί να είναι και ενσύρματοι. Τοποθετούνται συνήθως εκτός του σπιτιού και όχι πάνω μας όπως κάνουμε με τα κινητά μας τηλέφωνα.
  Παραβίαση της ιδιωτικότητας: Κατά αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο καθένας τι εννοεί με τον όρο ιδιωτικότητα, προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι με την ανάλυσης της καθημερινής κατανάλωσης ενέργειας, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το καταναλωτικό προφίλ αλλά και τις καθημερινές συνήθειες μας. Το δέχομαι, υπάρχουν επιστημονικές αναλύσεις σχετικές. Μπορώ να παραθέσω, αλλά είναι εύκολο να αναζητηθούν από τον καθένα. Θεωρώ ότι ο βαθμός έκθεσης είναι προσωπικό θέμα, αλλά επίσης πιστεύω ότι η ιδιωτικότητα, σε αυτό το επίπεδο, είναι κάτι υπερτιμημένο. Επίσης, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ΔΕΗ, η όποιος άλλος πάροχος ενέργειας διαχειρίζεται τα “ενεργειακά ” δεδομένα μας δεν είναι αξιόπιστος ή να εκτιμήσουμε ότι κάποιος κακόβουλος πχ hacker θα προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε τέτοιου είδους δεδομένα και να τα εκμεταλλευτεί. Προσωπικά δεδομένα νοούνται ως οι πληροφορίες οι οποίες από μόνες τους ή συνδυαζόμενες οδηγούν στην ταυτοποίηση του ατόμου. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αφορούν στοιχεία τα οποία αποκαλυπτόμενα χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου τύπο περιθωριοποίησης του. πχ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι το ποινικό μητρώο, οι θρησκευτικές, πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, οικονομικά δεδομένα (αναφέρονται σε περιπτώσεις που το άτομο στηρίζεται σε κάποιο είδος μέριμνας τρίτων πχ ελεειμοσύνη) και προβλήματα υγείας. Βέβαια εάν κάποιο άτομο προβαίνει συστηματικά σε έκθεση στοιχείων του (πχ facebook) δεν μπορεί να επικαλείται ποτέ την ιδιωτικότητα. Η ιδιωτικότητα λοιπόν αφορά τη διαφύλαξη της ταυτότητας και των προσωπικών δεδομένων. Υπό αυτό το πρίσμα κάποιος μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο θίγεται η ιδιωτικότητα του από την εγκατάσταση ενός έξυπνου μετρητή. Προσωπικά δε θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά είναι μόνο η προσωπική μου γνώμη.

 13. Υπάρχε ωστόσο το θέμα stability κατά την εμπλοκή μιας εναλλακτικής πηγής σε ένα δίκτυο, αλλά υπάρχει σε κάθε μέσο. Υπάρχουν συσσωρευτές, όπως υπάρχουν και άλλες τεχνικές όπως η επαναπροώθηση/ αψύψωση των υδάτων, σπείρες … Δεν αποτελούν τη βασική, αλλά όπως λέτε και εσείς συμπληρωματική και προσωρινή πηγή ενέργειας. Όταν μειώνονται οι μονάδες (πετρελαικές) που εμπλέκονται με την παραγωγή, μειώνεται και η κατανάλωση πετρελαίου. Και όπως είπα η διαχείριση της ενέργειας είναι δυναμική τοπικά και χρονικά.

 14. Θα ήθελα πάντως να μου ορίσετε πως είναι μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, για να μη χάπτω ότι μου σερβίρουν, όπως χάβουν και άλλοι συμπολίτες μου, μελλοντικά.

 15. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να υιοθετούμε μια άποψη και να την αναμεταδίδουμε χωρίς να την διασταυρώνουμε.

 16. Κύριε Μανέτα, δώστε μου παρακαλώ μια αναφορά σχετικά με τις αναλύσεις του 20-20-20 όπου αναφέρεστε. Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να μου δώσετε κάποια παραπομπή σχετικά με το θέμα του κύκλου/ κλιματικής αλλαγής. Δεν έχω παρωπίδες και δε διστάζω να παραδεχθώ τα σφάλματα μου. Είμαι επιστήμονας και ερευνητικό μου πεδίο σχετίζεται με τα ενεργειακά συστήματα. Και είμαι και Ανδριώτης και αγαπώ ιδιαίτερα το νησί μου.

 17. Τα αιολικά μπαίνουν στην Άνδρο (και στον υπόλοιπο κόσμο) μόνο με επιδοτήσεις και με τις επιδοτήσεις σαν αυτοσκοπό. Σε όλο τον κόσμο επιδοτείται η ύπαρξή τους με ταρίφες, υποχρεωτικές ποσοστώσεις και κατά προτεραιότητα απόληψη του τυχαίου ρεύματος τους από το δίκτυο. Αυτές οι επιδοτήσεις πληρώνονται από εμάς. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόσθετο κίνητρο: Παίρνουν και 40% της συνολικής “αξίας” τους επιδότηση μπροστά, σε μετρητά — αυτό είναι ΠΟΛΛΑ και εύκολα λεφτά που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να πουλάνε τα αιολικά τους σε εμάς.

  Τώρα… Το θέμα ΔΕΝ είναι εάν ενοχλούν τα γίδια ή τις μέλισσες ή το τοπίο. Το θέμα είναι ότι: 1) Ενεργειακά, τα αιολικά είναι απάτη. 2) Οικονομικά είναι απάτη. 3) Περιβαλλοντικά είναι απάτη.

  Ενεργειακά είναι απάτη επειδή 1.α) δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος, 1.β) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, 1.γ) δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα. Όσα κι αν μπουν, κι όσους παραπλανητικούς ισχυρισμούς κι αν κάνουν περί του αντιθέτου. Η απόδειξη είναι στην υπερ20ετή πλέον εμπειρία, είτε θέλετε την Γερμανία, είτε τις ΗΠΑ, είτε την Αυστραλία. Και όπου αναφέρονται καταπληκτικά στατιστικά, όπως πχ για την Δανία, πρόκειται για μούφες για να καμφθούν άσχετοι και πρόθυμο ηλίθιοι.

  Οικονομικά είναι απάτη (νομιμοποιημένη κλοπή) επειδή 2.α) πληρώνουμε χωρίς να παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα 2.β) πληρώνουμε αυτά και μετά πρέπει να επιδοτούμε και φυσικό αέριο που δεν έχουμε και δεν είναι εξασφαλισμένο, 2.γ) πληρώνουμε επίσης για πρόσθετες ευστάθειες δικτύων, 2.δ) πληρώνουμε με παραχώρηση δημόσιας γης, 2.ε) πληρώνουμε με μείωση αξίας κάθε ακινήτου σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων, 2.στ) πληρώνουμε με απώλεια τουρισμού, 2.ζ) πληρώνουμε με απώλεια βιομηχανίας — που υπάρχει ΜΟΝΟ με συμβατικές και αξιόπιστες μονάδες ισχύος βάσης και όχι με ανεμιστήρες και τσόντες φυσικού αερίου.

  Είναι περιβαλλοντική απάτη επειδή 3.α) ενώ δεν ρυπαίνουν όπως πχ οι συμβατικές μονάδες, δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας! Κανένας συνδυασμός αιολικών με ή χωρίς αντλησιοταμίευση δεν μπόρεσε ποτέ να ηλεκτροδοτήσει κάτι, χωρίς παράλληλες και πρόσθετες θερμικές μονάδες. 3.β) Ενώ δεν ρυπαίνουν, δεν μειώνουν ρύπους σε μία χώρα! ΠΟΥΘΕΝΑ! Η ύφεση μειώνει ρύπους. Η αποβιομηχανίση μειώνει ρύπους. Τα πυρηνικά μειώνουν μερικούς ρύπους. Τα αιολικά δεν μειώνουν τίποτα, τεκμηριωμένα, μετρημένα και δημοσιευμένα. 3.δ) Ενώ δεν ρυπαίνουν (το έχω πει 2-3 φορές), ισοπεδωνουν βουνοκορφές, καίνε δάση επίτηδες για να περάσουν, βάζουν φωτιές κατά λάθος, χάνουν λάδια, κάνουν τον κόσμο άνω κάτω — παρακαλώ θυμηθείτε, χωρίς αντίκρυσμα άλλο από τις αρπαχτές των επιδοτήσεων.

  Τα αιολικά σαν ηλεκτροδότηση ή ενεργειακή ασφάλεια, ή υποκατάσταση ή εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων είναι 100% απάτη. Και αυτοί που τα βάζουν είναι νόμιμοι (μετά τον Νόμο Μπιρμπίλη) απατεώνες. Μετά 40 χρόνια ύπαρξης και 20 χρόνια απίθανων επιδοτήσεων, ενεργειακά δεν φαίνονται πουθενά. Ούτε στην Γερμανία ούτε αλλού. Και όπου υπάρχουν πολλά (σε 2-3 χώρες) είναι με “κόλπα” για να πουλάνε σε φτωχούς ηλίθιους σαν και εμάς, για να …σώσουμε το Κλίμα (κάτι που όμως δεν προκύπτει από την μη μείωση ρύπων από αιολικά!)

 18. Και επειδή βλέπω στα σχόλια τις γνωστές ανοησίες, αναφέρω από τώρα:
  1. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν λιγνιτικές ή άλλες μονάδες βάσης. Πουθενά στον κόσμο.
  2. Τα αιολικά πουθενά δεν μπόρεσαν να μετρηθούν ότι εξοικονομούν καύσιμα (ειδικά λιγνίτη ή κάρβουνο)
  3. Τα αιολικά, ακόμα και σε δίκτυα με αέριο και αντλησιοταμίευση, ΑΥΞΗΣΑΝ την κατανάλωση αερίου αφού οι απώλειες λόγω μεταβλητότητας είναι μεγαλύτερες από την έγχυση
  4. Η αποθήκευση ρεύματος (πχ με αντλησιοταμίευση) είναι ασύμφορη, εντελώς περιορισμένη και όχι πρακτική. Καλή για επιστημονικές φαντασίες
  5. Το πετρέλαιο (που κάποιος ανέφερε) είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση, γενικά. Παγκοσμίως. Η Κύπρος ηλεκτροδοτείται με μαζούτ και έχει φθηνότερο ρεύμα από την Δανία ή την Γερμανία. Η Κρήτη καίει ακριβά προϊόντα πετρελαίου (JetA και ντήζελ) λόγω ύπαρξης μεταβλητών αιολικών. Κακώς.
  6. Επειδή θα βρεθούν φωστήρες να πούνε “μα τελειώνει ο λιγνίτης”. Χωρίς λιγνίτη, οι ηλεκτροδοτικές επιλογές είναι δεδομένες. Και σε κάθε μία από αυτές, το μόνο που κάνουν τα αιολικά είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να το εξασφαλίζουν. Και, φυσικά, τον κόσμο άνω κάτω, και πολλά εύκολα λεφτά στους αιολικούς.
  7. Εάν η Άνδρος θέλει “ενεργειακή αυτάρκεια”, τα αιολικά δεν προσφέρουν κάτι τέτοιο. Πουθενά δεν το έχουν καταφέρει. Την γη σας θέλουν, για να πάρουν το 40% μετρητά μπροστά.

 19. Η ασχετοσύνη και η αναλγησία για την κακοποίηση και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και του τοπίου φαινεται από εκφράσεις του τύπου: “είναι βόρεια δεν φαινονται από πουθενά”, “είναι σε άγονα μέρη”…Αλλά για να δεις κάτι πρέπει πρωτίστως(α/γ 100μ που να φανεί!) να βγεις από τα χαρτιά σου και από το γυαλινο γραφείο σου…Επίσης πρέπει να αντιληφθείς ότι οι φρυγανότοποι είναι τα οικοσυστήματα των νησιών μας που εσύ τα βλέπεις όλα βράχους και πέτρες…Τι λέω τώρα! Το τσιμεντοποιημένο περιβάλλον των πόλεων που κατα το παρελθόν κάποιοι “εκσυχρονιστές ” το διαμορφωσαν για να μπετωσει την σκεψη μας δεν αφήνει περιθώρια για να συλλογιστούμε διαφορετικά…

 20. Ρε πανύβλακα Μανέτα μόνος σου λες ότι το 20-20-20 απέτυχε για πολιτικούς λόγους, γιατί υπάρχουν κάποιοι αντιδραστικοί και άσχετοι σαν και σένα. Ρε πανύβλακα μανέτα, είσαι τόσο άσχετος που νομίζεις ότι οι ανεμόμυλοι μπορούν να παράγουν ρεύμα.
  Μανέτα αν σε ενοχλεί η αισθητική των ανεμογεννητριών, τότε όλους τους υπολοίπους να ξέρεις ενοχλεί αισθητικά η παρουσία σου. Καλύτερα να σε κλείσουμε σε κανένα υπόγειο να μη βλέπουμε την ασχήμια σου βλάκα. Είσαι το χαρακτηριστικό δείγμα του βολεμένου αριστερού που πουλά αμπελοφιλοσοφίες. Θα σε βρω ρε πούστη και θα σφάξω. Και το πτώμα σου θα το κρεμάσω σε μια ανεμογεννήτρια. Κοιτάτε έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή που πασάρεται ως αρχιτέκτονας! και γω κατά αυτή τη λογική θα πασάρομαι ως πανεπιστήμονας! Ρε μπάσταρδε που έχεις ξεπουλήσεις την τέχνη, αν ισχύουν αυτά που λες για δημιουργίες ( με τίποτα με τη βλακεία που έχεις) μέχρι καμιά ταφόπλακα σε έχω. Και όπως μας πασάρεσαι για αρχιτέκτων, μάλλον έτσι πασάρεις και την καλών τεχνών. Όταν ρε πούστη έφτιαχνες το κωλόσπιτο σου και πήγε και ο δρόμος εκεί, και καταστράφηκαν ένα σωρό καλντερίμια, τσιμουδιά δεν έβγαλες, ούτε σε ενόχλησε ρε αρχίδι η καλαισθησία του τόπου σου. Όλοι οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να έχουν άποψη, εσύ όχι γιατί είσαι παντελώς ΑΣΧΕΤΟΣ και ΗΛΙΘΙΟΣ και ευτυχώς που έμεινες υποψήφιος ευρωβουλευτής και τίποτα παραπάνω και έτσι θα μείνεις. Κανένα ψηφαλάκι μπορείς να πάρεις από τα πρόβατα που σε ακούνε, κάτι κωλόγερους που σε ακούγανε στην εκδήλωση που έκανες στη Χώρα της Άνδρου. Ρε αρχίδι πόσα σου τάξανε οι πετρελαϊκές για να προπαγανδίζεις κατά των νέων λύσεων; Ρε ηλίθιε, έχεις κανένα όραμα για το μέλλον; Ρε πανύβλακα, αντιλαμβάνεσαι ότι η Ελλάδα κάνει εισαγωγή λιγνίτη, την ώρα που εσύ πανύβλακα, κάνεις λόγο για δωρεάν διάθεση της λιγνιτικής ενέργειας από τα εθνικά αποθέματα; Ρε πανηλίθιε, θα μας πληρώνεις εσύ το πετρέλαιο που παγκοσμίως η τιμή του αυξάνεται; Ρε τρισηλίθιε, ποιος θα φτιάξει υποδομές στη χώρα; το πουλί μου ή το πουλί σου, αν δεν τα κάνουν οι εταιρίες; ρε πανύβλακα, ξέρεις κανένα μηνάνημα που δε θέλει συντήρηση και προβάλεις επιχειρήματα ότι οι ανεμογεννήτριες θέλουν συντήρηση οπότε είναι ακατάλληλες και σκοπό έχουν οι βιομηχανίες να μας κλέψουν; Ρε αρχιδόπουστα τρισηλίθιε, ποιος είσαι εσύ να μηδενίζεις την επιστήμη και τους ακαδημαϊκούς; ρε βλάκα άντε διάβασε κανένα λιακόπουλο, αλλά διάβασε τον καλά, γιατί δεν το έμαθες το μάθημα σου, άλλα λέει ο άνθρωπος, που είναι και μορφωμένος. Τράβε σπάσε κανένα μάρμαρο. Πέτρες έπρεπε να σπας πουθενά αλλού. Τις ανεμογεννήτριες κάντε τις ότι θέλετε, αλλά μάθετε να σκέφτεστε, να είστε αντικειμενικοί και κόσμιοι. Εγώ θα σου μιλάω όπως σου αρμόζει, μέχρι ζώο, να εξανθρωπιστείς (αμφίβολο). Και κόψε το πούστικο το μούσι και την εμφάνιση. Ρε παλιόπουστρα, για δες την Τήλο, για δες τη Χίο, για δες την Κέα, για δες τη Θράκη, τι ετοιμάζουνε εκεί! Λυπάμαι τα παιδιά που διδάσκεις, και καλώ τον υπουργό παιδείας, να δει όσα έχεις γράψει, να δει την άθλια ποιότητα σου, τη βλακεία που σε δέρνει κρυφοκουμούνα του κερατά. Έβαλε το αρχίδι σε φωτογραφία τεράστιες ανεμογεννήτριες δίπλα σε σπίτια ανδριώτικα για να δείξει τάχα το μέγεθος του. Αυτό δεν είναι αντικειμενικότητα, είναι προπαγάνδα παλιόπουστρα. Υπάρχουν τόσοι ανδριώτες που συμφωνούν με την εγκατάσταση και άλλοι τόσοι Έλληνες, αλλά ΠΑΛΙΟΦΑΣΙΣΤΑ, γιατί αυτό είσαι ένας ΦΑΣΙΣΤΑΣ που ρίχνει όποιον διαφωνεί στην πυρά, που διαφωνούν με σένα. Και εγώ ρε αρχίδι, συμφωνώ με σένα, αλλά σκατομαλάκα, η εμφάνιση και η συμπεριφορά σου, και κυριότερα η βλακεία σου, παλιόπουστρα, με κάνει να ντρέπομαι. Τράβα σε κανένα βουνό, ορειβάτη της δεκάρας, να τρως καρπούς και να σπας πέτρες και άσε την ψευτοδιανόηση και τις κρίσεις για όσους έχουν τα προσόντα. Μην τυχόν ψηφίσει αυτόν το βλάκα κανένας!
  Το δεύτερο κόψιμο της ανάρτησης, που είναι συνήθες κύριε διαχειριστά, είναι λογοκρισία. Θα σας διαφημίσω ανάλογα σε άλλους ιστότοπους. Το ύφος μου θα είναι πλέον τέτοιο, γιατί τέτοιο σας αξίζει όπως και στο βλάκα το Μανέτα, αφού κόβετε ότι δε σας αρέσει. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΞΑΤΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ. Έχω μαγνητοσκοπήσει την οθόνη καθόλη τη διάρκεια σύνταξης και υποβολής των κειμένων. Δεν κατάλαβα γιατί οι άλλοι είναι προσβλητικοί; εγώ ξεπερνώ τα όρια και σας προσβάλλω, ενώ αυτό το αρχίδι που στερείται λογικής όχι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here