Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

"Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιακή αρχή νομικά κατοχυρωμένη και μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο η πραγματικότητα εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό"

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ή Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών), τελώντας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιακή αρχή νομικά κατοχυρωμένη και μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο η πραγματικότητα σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό.

Είναι γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο σε άλλα πεδία της καθημερινότητας συχνά συναντούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα άνισης, δυσμενούς ή διακριτικής, μεταχείρισης λόγω φύλου, με τις γυναίκες να βρίσκονται σε συνολικά μειονεκτικότερη θέση.

Η διατήρηση του έμφυλου χάσματος είναι προφανής και αποτελεί συνέπεια της ύπαρξης ιστορικά παγιωμένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Για τον λόγο τούτο, η συμβολική αυτή μέρα θα πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως ως έναυσμα για απολογισμό για όσα έχουν ήδη επιτευχθεί, αλλά και υπενθύμιση ότι ακόμα απομένει απόσταση που πρέπει να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στον τελικό (και αυτονόητο) στόχο, δηλαδή την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Συνεπώς, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας και, κυρίως, της κοινωνίας να συνεχιστεί η προσπάθεια για αντιμετώπιση ή και εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων, κάτι που θα συμβάλει και σε ισόρροπη και ολοκληρωμένη κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο.

Αρωγό στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Yποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο οποίο ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου λειτουργεί στην Ερμούπολη από τον Απρίλιο του 2013 υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή διακρίσεις, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του (πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων, ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική), οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

Fax: 22810 76497

E-mail: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους εργαζομένους του Νεωρίου