Ραγάδα και περιεδρικό απόστημα: Τα συμπτώματα και η θεραπεία των παθήσεων πρωκτού

0
πρωκτός, Ραγάδα, συμπτώματα, θεραπεία

Ραγάδα και περιεδρικό απόστημα: Τα συμπτώματα και η θεραπεία των παθήσεων πρωκτού

Ραγάδα Πρωκτού (Ραγάδα Δακτυλίου)

Τι είναι

Πρόκειται για μία επώδυνη σχισμή(πληγή), η οποία εντοπίζεται στην είσοδο του πρωκτού και εκτείνεται προς τα μέσα. Συχνά φτάνει σε αρκετό βάθος ώστε να γίνονται εμφανής οι ίνες του έσω σφικτήρα.

Συμπτώματα

Κύρια συμπτώματα που παρουσιάζει η ραγάδα πρωκτού είναι ο έντονος κατά τη διάρκεια και μέχρι και αρκετές ώρες μετά την αφόδευση πόνος που μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από αίμα στα κόπρανα.

Θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του πόνου, τη λύση του μυϊκού σπασμού του πρωκτού και την αποφυγή περαιτέρω τραυματισμού. Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με υπακτικά φάρμακα και την κατάλληλη δίαιτα.

Οι συντηρητικές θεραπείες αντιμετωπίζουν τις οξείες ραγάδες.

Αν η ραγάδα είναι χρόνια ή αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει αναίμακτα με χρήση  Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό κατά την οποία πραγματοποιείται καθαρισμός της ραγάδας και  πλάγια έσω σφιγκτηροτομή με την οποία επιτυγχάνεται η κατάργηση του χρόνιου σπασμού κατά συνέπεια διευκολύνεται η ταχύτερη επούλωση και μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες υποτροπής.

Περιεδρικό ή Περιπρωκτικό Απόστημα

Τι είναι

Πρόκειται για αποτέλεσμα λοίμωξης της περιοχής του πρωκτού και του ορθού κατά την οποία φράσσεται ο πόρος μέσω του οποίου πραγματοποιείται φυσιολογικά η εκβολή του εκκρίματος των περιπρωκτικών αδένων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απόστημα που γεμίζει με πύον.

Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί στην πραγματικότητα την οξεία φάση της παραπάνω λοίμωξης. Η χρόνια φάση είναι το περιεδρικό συρίγγιο.

Συμπτώματα

Πόνος στην περιοχή του πρωκτού που σταδιακά γίνεται πιο έντονος.

Το περιεδρικό απόστημα σταδιακά διογκώνεται προκαλώντας περισσότερο πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση του δέρματος της περιοχής γύρω από τον πρωκτό. Ο πόνος γίνεται εντονότερος δυσκολεύοντας τον ασθενή όταν βρίσκεται σε καθιστή θέση. Παράλληλα εμφανίζονται δυσκολίες σε σχέση με την κένωση.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι δυνατόν να συνοδεύονται από πυρετό και ρίγη εξαιτίας της λοίμωξης.

Θεραπεία

Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος συνίσταται στη χειρουργική παροχέτευσή του. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τη βαρύτητα της πάθησης μπορεί να επιλεγεί υπνοαναλγησία, μέθη ή και γενική νάρκωση.

Μετεγχειρητικά δίνεται αντιβιοτική αγωγή και πραγματοποιούνται καθημερινές αλλαγές του τραύματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here