Στους ρυθμούς του Καπετάνιου η Αμοργός!

έθιμα, Καπετάνιος, Αμοργός

Στους ρυθμούς του Καπετάνιου η Αμοργός!

Στην Αμοργό δεν ξεχνούν αντίθετα τιμούν κάθε χρόνο τις παραδόσεις. Στα Θολάρια πραγματοποίησαν και φέτος το έθιμο του Καπετάνιου.
Η παρέα των νέων ανέβηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στον Άγιο Δημήτριο με μουσικές και τραγούδια. Εκεί ο γηραιότερος διάλεξε τον Καπετάνιο, Σταμάτη Γρίσπο και αυτός με τη σειρά του τον Μπαϊρακτάρη, Αργύρη Γρίσπο. Ακολούθησε χορός αλλά και φαγητό με τηγανιτά ψάρια και κρασιά.

Όταν πια όλοι ήταν έτοιμοι πήραν το μονοπάτι πίσω για το χωριό με τον Καπετάνιο πάνω στο άλογο να ξεχωρίζει. Λίγο πριν το χωριό περίμεναν οι κοπέλες φορώντας τις όμορφες παραδοσιακές στολές. Όλοι μαζί έγιναν έναν και μπήκαν στα Θολάρια. Το έθιμο έφτασε στην κορύφωσή του όταν η πομπή οδηγήθηκε έξω από την Εκκλησία στους Αγίους Αναργύρους και ο Καπετάνιος διάλεξε την Καπετάνισσα, Ειρήνη Γαβαλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Δήμαρχος Νάξου Μανόλης Μαργαρίτης για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Τα όργανα δεν σταμάτησαν στιγμή να παίζουν. Ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος (βιολί), ο Αντώνης Μαρίνης (βιολί),ο Παρασκευάς Θεολογίτης (λαούτο), ο Νικόλαος Βαζαίος (τραγούδι – λαούτο), ο Γιώργος Οικονομίδης (λαούτο), ο Γιακουμής Γαβράς (βιολί & τραγούδι), ο Ιωάννης Θεολογίτης (λαούτο) και ο Δημήτριος Γαβαλάς (λαούτο) διασκέδασαν τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτινής ημέρας.

Στο προαύλιο της εκκλησίας ακολούθησε ξέφρενο γλέντι με νησιώτικη μουσική ενώ οι γυναίκες του χωριού είχαν φροντίσει να ευχαριστηθεί ο κόσμος την γιορτή προσφέροντας τυρόπιτες, χορτόπιτες και τυριά.

Όλο το χωριό πρόσφερε όλα όσα απαιτούσε η γιορτή. Το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa προσέφερε πίτσες τις οποίες τις έφτιαξε ο Χρήστος Γρίσπος ενώ δύο κάβες της Ελευθερίας Χάλαρη και της Ευαγγελίας Αρβανίτη προσέφεραν τα κρασιά, τα αναψυκτικά και τα νερά. Τα ψάρια ήταν προσφορά της ανεμότρατας του Σταμάτη Βεκρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 470 θέσεις στις Κυκλάδες (πίνακας)

Το γλέντι διήρκεσε έως τις 7 το απόγευμα καθώς μετά στην εκκλησία του χωριού ακολούθησε εσπερινός.

Καλή Σαρακοστή! Και του χρόνου