Περιφέρεια: Να πάει στους Δήμους η αρμοδιότητα για την μεταφορά των μαθητών

Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να τροποποιηθεί η σχετική ΚΥΑ - Να πάει η αρμοδιότητα στους Δήμους ζήτησε ο Γ. Χατζημάρκος

0

Περιφέρεια: Να πάει στους Δήμους η αρμοδιότητα για την μεταφορά των μαθητών

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί φέτος συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Σύρο.

Με ομόφωνη απόφαση, η Περιφέρεια θα καταθέσει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που καθορίζει του όρους και της προϋποθέσεις για την μεταφορά των μαθητών.

Χατζημάρκος: “Να πάει η αρμοδιότητα στους Δήμους”

Ιδιαίτερη αίσθηση κατά την συζήτηση του θέματος προκάλεσε η “έκρηξη” του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και για πολλά άλλα που έχει “φορτωθεί” η Περιφέρεια χωρίς να έχει ουσιαστικά την αρμοδιότητα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια βάζει συνεχώς πλάτη για θέματα που δεν είναι στην αρμοδιότητα, ενώ και η μετριοπαθής στάση που κρατά προς το κεντρικό κράτος, σε σχέση με την αντίστοιχη των Δήμων, έχει εκληφθεί ως αδυναμία.

Μάλιστα, κατόπιν δικής του εισήγησης, στο αίτημα που θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών συμπεριλήφθηκε και μία παράγραφος που ζητά η αρμοδιότητα για την μεταφορά των μαθητών να περάσει στους Δήμους.

Η σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη μεταξύ άλλων αναφέρει:

Σύμφωνα με την υπ αριθμό 24001/2016 ΚΥΑ “Μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες”, καθορίστηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου οι μαθητές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης να δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη, ως εξής:

Α. με ειδικά μαθητικά δελτία και ίδια μέσα
α. 1200 μέτρα για μαθητές Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης
β. 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ. 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Β. με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών
α. 1200 μέτρα για μαθητές Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης
β. 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ. 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Οι παραπάνω χιλιομετρικοί περιορισμοί δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη μεταφορά μαθητών, δεδομένου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

Προβλήματα, όπως η έλλειψη πυκνής τακτικής συγκοινωνίας ή σχεδόν παντελής έλλειψη αστικής συγκοινωνίας, η έλλειψη ασφαλών υποδομών, η διάσπαρτη κατανομή των σχολείων καθώς και η διάσπαρτη οικιστική ανάπτυξη, οι ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, έχουν ως αποτέλεσμα τη διακύβευση της ασφαλούς μεταφοράς μαθητών.

Γι αυτό, η Περιφέρεια ζητά να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής και να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς, ούτως ώστε οι μαθητές των νησιών να έχουν ασφαλή, απρόσκοπτη και καθ’ ολοκληρίαν μετακίνηση από και προς τις σχολικές τους μονάδες.

Επίσης, η Περιφέρεια ζήτησε η ίδια να έχει επιτελικό ρόλο στο σχεδιασμό της μεταφοράς μαθητών, λόγω των ιδιαίτερων νησιωτικών συνθηκών και όχι μόνο καθαρά εκτελεστικό της ΚΥΑ ρόλο, όπως έχει σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here