Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο υπεύθυνος για την μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο

Ο 68χρονος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου και ομολόγησε πως προκάλεσε άθελά του την πυρκαγιά

0
Η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά - ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: enandro.gr

Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο υπεύθυνος για την μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο

Ο δράστης της πυρκαγιάς που έκανε στάχτη μεγάλη έκταση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου και ομολόγησε την πράξη του.

Πρόκειται για 68χρονο μελισσοκόμο που από αμέλεια είναι ο υπαίτιος της φωτιάς που έκανε στάχτη περίπου 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικης έκτασης και υψηλής βλάστησης από το χωριό Άγιος Πέτρος μέχρι την ομώνυμη παραλία και μέχρι το Λιόπεσι και το Κυπρί.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου αναφέρει:

Πυρκαγιά μεγάλης έντασης και έκτασης εκδηλώθηκε την 18-10-2016 λίγο πριν της 13:25, στην περιοχή Άνω Άγιος Πέτρος στη νήσο Άνδρο, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, δυνατοί άνεμοι έως και 8 μποφόρ, δυσκόλευαν το έργο των Πυροσβεστών. To μέτωπο της πυρκαγιάς κινήθηκε στις περιοχές Άνω και Κάτω Άγιος Πέτρος καθώς και προς το Κυπρί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε άμεσα και στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος δεκαοκτώ (18) Πυροσβεστικά Οχήματα με τριάντα δύο (32) Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους, τριάντα (30) άτομα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, οκτώ (8) υδροφόρα οχήματα του Δήμου και ιδιωτών, καθώς και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου της Γ.Γ.Π.Π. με δύναμη είκοσι (20) εθελοντές Πυροσβέστες με έξι (6) Πυροσβεστικά Οχήματα, καθώς επίσης και ένας (1) ιδιωτικός εκσκαφέας.

Να σημειωθεί ότι τα δώδεκα (12) Πυροσβεστικά Οχήματα ήρθαν για ενίσχυση από την Ραφήνα με πλοίο της γραμμής καθώς και ένα από την νήσο Τήνο. Οι πυροσβέστες για περισσότερες από δώδεκα (12) ώρες προσπαθούσαν να δαμάσουν τις μεγάλες φλόγες που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους και με αντίπαλο τις ριπές ανέμου να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, μπόρεσαν να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις λιγότερες απώλειες τις περιουσίες των Δημοτών της Άνδρου και να προστατέψουν τις κατοικίες τους, αφού οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από αυτές.

Στο έργο της κατάσβεσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έλαβαν μέρος, δύο ζευγάρια αεροπλάνων Canadair 415 & 215 αντίστοιχα .

Στον τόπο του συμβάντος από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκαν, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Σερεντέλος Αθανάσιος, ο οποίος ανέλαβε την εξ ολοκλήρου διαχείριση των επίγειων και εναέριων Πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς καθώς και ο Προϊστάμενος του Π.Κ. Άνδρου Ανθυποπυραγός Παπαϊωάννου Χρήστος.

Για προληπτικούς λόγους με την άριστη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αρχής, εκκενώθηκαν δυο οικισμοί ο Άνω Άγιος Πέτρος και ο κάτω Άγιος Πέτρος.

Η Πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο την 19-10-2016 και περί ώρα 10:15 και υπό έλεγχο την 20-10-2016 και περί ώρα 15:30 αφού έκαψε 200 στρέμματα δασικής έκτασης καθώς και 1800 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παρέμειναν επί δύο εικοσιτετράωρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να εξαλειφθεί η περίπτωση της αναζωπύρωσης.

Για την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς, διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι την 21-10-2016 ημέρα Παρασκευή, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ημεδαπός άντρας ηλικίας 68 ετών, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι υπαίτιος της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 18-10-2016 και περί ώρα 13:25 στην περιοχή Άγιος Πέτρος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έπραξε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here