Άμεση στελέχωση της Περιφέρειας και διατήρηση των Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή

0

Άμεση στελέχωση της Περιφέρειας και διατήρηση των Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών

Το φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε συνάντηση που έγινε την Πέμπτη, σε πολύ καλό κλίμα, στο γραφείο του Υπουργού.

Ο κ. Χατζημάρκος για μια ακόμη φορά προέβη σε πλήρη απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οποία είναι η πλέον υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας και αυτό έχει ως συνέπεια σοβαρές  οργανωτικές και λειτουργικές δυσχέρειες και αδυναμίες, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των Υπηρεσιών της, οι οποίες αδυνατούν να προσφέρουν στους νησιώτες το επίπεδο των υπηρεσιών που εκ του ρόλου τους οφείλουν.

Επίσης, τόνισε στον Υπουργό Εσωτερικών ότι αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, η περιφερειακή αρχή είναι διατεθειμένη και αναγκασμένη ακόμη, να κλείσει την Περιφέρεια.

Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι το θέμα της στελέχωσης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προχωρά και ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, το ίδιο θέμα τέθηκε από τον κ. Χατζημάρκο στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη η ο οποίος δεσμεύτηκε για κατά προτεραιότητα στελέχωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω νησιωτικότητας, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναδιάρθρωση Οικονομικών Υπηρεσιών

Στην χθεσινή συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή, ο Περιφερειάρχης έθεσε και το ζήτημα της κατάργησης των Τμημάτων Λογιστικής Διαχείρισης των Διευθύνσεων Διοικητικού – Οικονομικού που εδρεύουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των οικονομικών υπηρεσιών των περιφερειών κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4337/2015, της ΚΥΑ 2/1657/0026/13.5.2016 περί καθορισμού της διαδικασίας και εξειδίκευσης μεταφερομένων αρμοδιοτήτων από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου στις Οικονομικές Υπηρεσίες Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και σε συνέχεια της υπ’ αρ.2/51290/0026/2.6.2016 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία δόθηκαν οδηγίες στους φορείς για την τροποποίηση των οργανισμών τους, για την εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων.

Σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών – Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που εστάλη στις Περιφέρειες στις 26-9-2016 (αρ. πρωτ. 2/77792/0026/26-9-2016) όπου παρέχονται οδηγίες για την αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών, βάσει των προαναφερθεισών ρυθμίσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Λογιστικής Διαχείρισης των Διευθύνσεων Διοικητικού – Οικονομικού που εδρεύουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθίστανται ανενεργές και πρέπει να απαλειφθούν».

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε στον κ. Κουρουμπλή ότι η προτεινόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση είναι προδήλως ανέφικτο να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένη την ιδιομορφία της νησιωτικότητας, τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους και ζήτησε την διατήρηση των ανεξάρτητων Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Κουρουμπλής από την πλευρά του αναγνώρισε το δίκαιο και εύλογο του αιτήματος του Περιφερειάρχη και εξέφρασε την πολιτική βούληση για την ικανοποίησή του, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για σεβασμό στην έννοια της νησιωτικότητας και για την ανάγκη να υπάρξει συνολική νησιωτική πολιτική.

Για το θέμα των Οικονομικών Υπηρεσιών, ο Περιφερειάρχης έχει απευθύνει ήδη επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, όσο και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον οποίο είχε την ευκαιρία να την παραδώσει και προσωπικά κατά την χθεσινή συνάντηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here