Αντιδράσεις στη Μύκονο για το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου

Αντιδράσεις στη Μύκονο για το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου

Επικρατεί αναστάτωση καθώς αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι κάτοικοι θα είναι αναγκασμένοι για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία να μεταβαίνουν στη Σύρο

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Μύκονο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, συνιστώνται ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία ενώ καταργούνται όλα των άμισθα, όπως είναι αυτός της Μυκόνου, όπου βρίσκεται και το κτηματολογικό γραφείο του νησιού.

Κάτοικοι, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού είναι ανάστατοι, καθώς αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα είναι αναγκασμένοι για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία όπως γονική παροχή, αγορά ιδιοκτησίας, αποδοχή κληρονομιάς, πώληση αλλά και για ένα απλό έγγραφο, να μεταβαίνουν στη Σύρο και μάλιστα με απαραίτητη διανυκτέρευση λόγω κακής ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας των νησιών, όπου θα δημιουργηθεί το ένα από τα συνολικά 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νάξος: Σε λειτουργία το myKeplive για την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών

Οπως τονίζουν, η Μύκονος έχει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, αγοραπωλησίες ακινήτων και γης αξίας εκατομμυρίων ευρώ και δεν είναι λογικό το νησί να μην έχει το δικό του υποθηκοφυλακείο, το οποίο μάλιστα είναι από τα πλέον κερδοφόρα της χώρας με το κράτος να εισπράττει σημαντικά έσοδα.


Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς

«Με μεγάλη μου έκπληξη και δυσαρέσκεια και δίχως να προηγηθεί καμία συζήτηση, το υπουργείο δικαιοσύνης εκπόνησε αυτό το σχέδιο νόμου για το οποίο και διαμαρτυρόμαστε εντονότατα. Θεωρούμε αδιανόητο στον πρωταθλητή τουρισμού της χώρας και έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εθνικής οικονομίας, αντί το κράτος να επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και στελέχωση των υπηρεσιών, αντιθέτως να εγκαταλείπει εντελώς τη Μύκονο. Ολες οι δημόσιες δομές είναι αποψιλωμένες και τώρα χωρίς καμία μελέτη έρχονται να μας στερήσουν μία ακόμη υπηρεσία, η οποία μάλιστα πέρα από την προφανή εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών, είναι κερδοφόρα και δίχως τη παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό», δηλώνει στο protothema.gr ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δράστης πιάστηκε ...στα πράσα ενώ παγίδευε αγριόπουλα στην Αλυκή Νάξου (video+φώτος)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου εξέφρασε την αντίδρασή του προς κάθε κατεύθυνση και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να διατηρήσει ως έμμισθο ή άμισθο το υποθηκοφυλακείο για λόγους νησιωτικότητας και όχι μόνο. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, δηλαδή υπερψηφίστηκε και από την παράταξης της Αριστεράς.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εκφράζουν και οι μηχανικοί της Μυκόνου. «Διαφωνούμε κάθετα με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την επαγγελματική μας εξόντωση εξαιτίας των φόρων και της κρίσης, επιβαρυνόμαστε ακόμη περισσότερο, καθώς θα πρέπει για ένα απλό πιστοποιητικό αξίας 15 ευρώ που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη δουλειά μας να πηγαίνουμε στη Σύρο και μάλιστα να πρέπει να διανυκτερεύουμε χάνοντας και χρόνο και χρήμα.


Δεν βρίσκουμε για ποιο λόγο θα πρέπει να κλείσει το υποθηκοφυλακείο Μυκόνου όπου βρίσκεται και το κτηματολόγιο, όταν στο νησί υπάρχει έντονη κινητικότητα στις αγοραπωλησίες, στις οικοδομικές άδειες και τις νομιμοποιήσεις και εισπράττει και αποδίδει έσοδα στο κράτος ικανά για να στελεχώσει και παραπάνω γραφεία» δηλώνει από την πλευρά του το μέλος του συλλόγου μηχανικών Μυκόνου και αρχιτέκτονας Αποστόλης Στεργιόπουλος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα συσταθεί υποθηκοφυλακείο στη Σύρο στο οποίο θα υπάγονται ακόμη η Άνδρος, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Τήνος και η Κίμωλος. Ο δικηγορικός σύλλογος Σύρου εκπροσωπώντας τους δικηγόρους των Κυκλάδων έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητά τη διατήρηση των υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες, ειδάλλως «η συνεχόμενη απαξιωτική πρακτική σας απέναντι στους νησιώτες και η πλήρης αδιαφορία σας για την επιβίωσή μας οδηγεί, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών».

Ο Δ.Σ. Σύρου σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος ρωτά τον Πρωθυπουργό «έχετε άραγε σκεφτεί ότι στα νησιά των οποίων καταργείται τα Υποθηκοφυλακεία, ζουν και δρουν επαγγελματικά δεκάδες Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί; Η μήπως επειδή μέλη της κυβερνήσεώς σας θεωρούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες “φοροφυγάδες, και πλουσίους” πέραν των διοικητικών και ποινικών επιπτώσεων πρέπει να τιμωρηθούμε με εξανδραποδισμό και εκτόπιση, όχι για λόγους ιδεολογικούς όπως στο παρελθόν, αλλά για λόγους ταξικούς;».

Με πληροφορίες απο Πρώτο Θέμα