Περιφερειακό Συμβούλιο: Ομόφωνη αντίδραση για ΦΠΑ και άγονες αεροπορικές γραμμές

Συνεδρίαση το μεσημέρι της Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση και οι συζήτηση των οποίων ξεπέρασε τις τρεις ώρες, ήταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην 2η ομάδα νησιών (και η επικείμενη και στα υπόλοιπα), αλλά και οι δραστικές περικοπές στην επιδότηση των αεροπορικών γραμμών που περιλάμβάνει το σχετικό σχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Και στα δύο θέματα υπήρξε απόλυτη συμφωνία όλων των παρατάξεων και ομόφωνη απόφαση για την αντίδραση της Περιφέρειας στα δύο αυτά μείζονος σημασίας ζητήματα που έρχονται να κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη ζωή των νησιωτών.

ΦΠΑ: Νέα προσφυγή και συλλογή υπογραφών

Για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, τοποθετήθηκαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Κοινή συνισταμένη όλων, το άδικο και η αντισυνταγματικότητα της απόφασης, η έλλειψη άλλων αντισταθμιστικών οφελών για τους νησιώτες (μεταφορικό ισοδυναμο κ.α.), αλλά και το αίτημα για δυναμικότερες αντιδράσεις και όχι μόνο ψηφίσματα και επιστολές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μάλιστα, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε γνωστή την αναβολή για τις 16 Σεπτεμβρίου της εκδίκασης της προσφυγής της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρώτη ομάδα νησιών, που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί σήμερα.

Όσον αφορά στην ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε για το θέμα αυτή περιλαμβάνει τις εξής κινήσεις:

  • Προσφυγή στο ΣτΕ και για τα υπόλοιπα νησιά
  • Κινητοποίηση μέσω όλων των φορεών για την συλλογή τουλάχιστον 50.000 υπογραφών από τους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου.

“Δεν δεχόμαστε καμία μείωση στην επιδότηση των αεροπορικών γραμμών”

Το 2ο θέμα αφορούσε το σχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις επιδοτήσεις των λεγόμενων άγονων αεροπορικών γραμμών.

Πρόκεται για ένα ακόμη ισχυρό “χτύπημα” που ετοιμάζει η κυβέρνηση στους νησιώτες, καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει δραστική μείωση σε επιδοτούμενα δρομολόγια και θέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σύρου, στην οποία η μείωση είναι 50%, καθώς προτείνεται τα 6 δρομολόγια να γίνουν 3, με αντίστοιχη μείωση των θέσεων από 120 σε 60, χωρίς μάλιστα να υπάρχει διαφοροποίηση σε χειμερινή και θερινή περίοδο, κάτι το οποίο τουλάχιστον γίνεται σε άλλες γραμμές όπου δίνονται περισσότερες θέσεις το καλοκαίρι.

Και στο συγκεκριμένο ζήτημα η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν ομόφωνη και περιλαμβάνει τις εξής κινήσεις:

  • Καμία μείωση των επιδοτούμενων πτήσεων για τη χαμηλή περίοδο, αύξηση των πτήσεων κατά 15% στη μέση περίοδο και 30% στην υψηλή περίοδο
  • Καθημερινή σύνδεση των νησιών με την Αθήνα, όπως και των μικρών ακριτικών νησιών με την πρωτεύουσα του νομού τους
  • Προσωπική επιστολή προς όλους του βουλευτές Νοτίου Αιγαίου όπου θα τους ζητηθεί να τοποθετηθούν δημόσια για τις θέσεις τους στο συγκεκριμένο ζήτημα

perifereiako-syros1-3-6-2016

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here