Λευκός καρχαρίας πιάστηκε στην Σύρο!

7

Λευκός καρχαρίας πιάστηκε στην Σύρο!
Είναι γνωστό πλέον, ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία των νερών έχει αυξηθεί και αυτή, με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρούνται ψάρια που είναι κοινά μόνο στις θερμές θάλασσες να κάνουν την εμφάνισή τους σε ξένες.
Έτσι έγινε και στην Σύρο, όπου ένας ψαράς έπιασε έναν μικρό λευκό καρχαρία 1,60 μέτρων, ανοιχτά της Σύρου.
O “Λευκός”, όπως είναι γνωστός ο καρχαρίας που ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις στον πλανήτη, μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων ανοιχτά της Σύρου, ανάμεσα στην περιοχή της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.
Ήδη υπάρχει ανησυχία, από κατοίκους της περιοχής για την ύπαρξη της λοιπής “οικογένειας”, αφού είναι σίγουρο ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν οι “γονείς” και όχι μόνο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόσμου που βρέθηκε στην παραλία της ώρα που τον έβγαλαν οι ψαράδες στο λιμανάκι του Αχλαδιού.
Ο καρχαρίας ζύγιζε 40 κιλά και είχε μήκος 1,60 μέτρα.
Η αθλήτρια του ΝΟΣ Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχιας αλιείας και «shark aware instructor» με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό έκανε μια τοποθέτηση στο Cyclades24 και μας εξηγεί λίγα πράγματα για τους καρχαρίες.
”Στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 36 είδη καρχαριοειδών τα οποία ζουν σε βάθη 300μ, ενώ 47 βρίσκονται στη Μεσόγειο και 506 είδη υπάρχουν παγκοσμίως. Οι καρχαρίες είναι τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα της θάλασσας και ενώ βρίσκονται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας θανατώνονται αλόγιστα από τους επαγγελματίες ψαράδες.
Το καημένο που βρήκε τόσο άδικο θάνατο ήταν πολύ νεαρό, δυστυχώς δε θα είχε ολοκληρώσει καν τον κύκλο της αναπαραγωγής, λυπάμαι πολύ.
 
Σε ερώτηση μας για τον αν οι καρχαρίες είναι επικίνδυνοι για τους λουόμενους, θέλησε να μας καθησυχάσει και μας δήλωσε, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς προτιμούν τα μεγάλα βάθη -για το καλό τους- και οι επιθέσεις σε κολυμβητές στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτες. Είναι είδος προς εξαφάνιση πλέον.
 
Αντιστρέφοντας τους αριθμούς, ετησίως θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες από τον άνθρωπο άρα εμείς είμαστε οι επικίνδυνοι και όχι οι καρχαρίες!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπράβο στην Κατερίνα που εξηγεί τι και πως σχετικά με το θέμα (θλίβομαι και στεναχωρούμαι κι εγώ για το νεκρό ΑΚΑΚΟ και ΑΤΥΧΟ πλάσμα) και συμπληρώνοντας να πούμε πως θα είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο να υπάρχει έστω και ένας ακόμη Λευκός Καρχαρίας, ακόμη και “ανήλικο” άτομο καθώς είναι καθαρά μοναχικά πλάσματα και μάλιστα λόγω της λειτουργικής τους κατάστασης “Κορυφαίος θηρευτής/Εξυγιαντής Πληθυσμών/Ισορροπιστής Πληθυσμών” είναι ζώα με πολύ μικρό πληθυσμό παγκοσμίως με μεγάλου εύρους επικράτειες (τουλάχιστον για τα ενήλικα ζώα).
  Ο Λευκοί συναντώνται σε δύο περιπτώσεις η πρώτη είναι για την αναπαραγωγή τους και η δεύτερη είναι όταν και εφόσον υπάρχει αφθονία τροφής και όταν μιλάμε για τροφή μιλάμε για λίπος (λιπαρά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους θηράματα) ή πληγωμένα άρρωστα ζώα (κητοειδή). Απο τα συμφραζόμενα λοιπόν συμπεραίνουμε πως το Αιγαίο ως θάλασσα δεν είναι δα και το ευνοϊκότερο περιβάλλον για αυτούς έπειτα απο την καταστροφή που συντελείται στην πανίδα και την χλωρίδα του απο τον άνθρωπο.
  Μετά την γεννηση τους ακολουθούν μοναχική ζωή εφόσον γλιτώσουν απο πιθανούς θηρευτές, κατα συνέπεια λοιπόν το ποσοστό του να βρίσκονται στον ίδιο χώρο δύο άτομα του ίδιου είδους είναι απο μικρό έως ελάχιστο. Τα παραπάνω δεν αποκλείουν όμως την ύπαρξη και άλλων καρχαριών (οποιουδήποτε είδους) οι οποίοι όμως, πιστέψτε με δεν ενδιαφέρονται για εμάς…

  Χαλαρώνουμε λοιπόν και κάνουμε τα μπάνια μας!

 2. αυτο το ” ακακο” και υπο εξαφανιση πλασμα ισως εκανε μεζε καποια πραγματικα ακακη και επισης υπο εξαφανιση μοναχους μοναχους η καποια καρετα καρετα..
  σιγουρα δεν θα εμενε νηστικο, και σιγουρα δεν τρεφεται με γονο..

  οχι να το κυνηγησουμε δε λεω.. αλλα δε θα κλαψω και για το λευκο…

 3. υ.γ
  εαν οι καρχαριες προτιμουν τα μεγαλα βαθη και τα αρρωστα θηραματα, γιατι οι επιθεσεις γινονται σε ρηχα νερα και σε γρηγορους στοχους οπως ενας σερφερ πχ… ?

  • Καλημέρα Γιάννη,

   Έχει πολύ “ζουμί” η υπόθεση, από πλευράς διαβάσματος/μελέτης, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την θαλάσσια βιολογία καθώς και τον κύκλο ζωής κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη άσχετα αν αυτός είναι θαλάσσιος, εδαφόβιος κλπ.

   Η πραγματικότητα και η φύση θέλει τις “φώκιες”* (Υ.Γ. Β ) να είναι στην κορυφή της πυραμίδας διατροφής των κορυφαίων θηρευτών όπως οι καρχαρίες. Με λίγα λόγια είναι φυσιολογικό να κυνηγούν φώκιες οι καρχαρίες.

   Δυστυχώς όπως καταλαβαίνεις η επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι μόνο, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, συνθέτει μια πραγματικότητα για την οποία δεν ευθύνονται τα ζώα…. Ο καρχαρίας θα τραφεί με φώκιες και άλλα θηλαστικά ή θηράματα άσχετα αν είναι περιορισμένος ο πληθυσμός τους.

   Αν δεν βρει κάτι από αυτά θα στραφεί, επόμενο είναι, σε πηγές τροφής οι οποίες δεν είναι οι παραδοσιακά επιλέξιμες γι αυτόν.

   Αναφορικά στον άνθρωπο δυστυχώς ναι, συμβαίνουν όπως γράφεις παραπάνω τραγικά πράγματα τα οποία αν μου επιτρέπεις θα ονομάσω δυστυχήματα και άτυχες στιγμές και για τα δύο μέρη. Όπως αναφέρω παραπάνω (το δεχόμαστε δεν το δεχόμαστε) το δεύτερο μέρος, ο άνθρωπος, έχει βάλει το χεράκι του στον να “προκαλέσει” αυτή την συμπεριφορά* (Υ.Γ. Β), την κυνηγετική συμπεριφορά αν θέλεις που όταν λέω κυνηγετική συμπεριφορά αναφέρω το κυνήγι των καρχαριών απέναντι σε κάθε είδους θήραμα.

   Να σου δώσω ένα παράδειγμα απλοϊκό ίσως αλλά μέσα στα πλαίσια της συμπεριφοράς των ζώων. Αν παρατηρήσεις την φύση και δεν μιλάω για κρυπτικά ζώα δύσκολα στην παρατήρηση αλλα για τις γάτες που απο ένστικτο (κυνηγετικό ένστικτο) κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα απέναντι σε άλλα ζώα όπως πουλιά, ερπετά κλπ τα οποία σκοτώνουν αλλά δεν τρώνε τελικά. Δηλαδή όπως κάνει και ο καρχαρίας στον άνθρωπο…ΔΥΣΤΥΧΩΣ επαναλαμβάνω….:(

   Προσωπικά φοβάμαι/σέβομαι τους καρχαρίες (και κάθε είδους οντότητα), αν ένας δικός μου άνθρωπος δεχόταν επίθεση απο τέτοιο πλάσμα πραγματικά θα λυπόμουν για τον άνθρωπο όπως και κάθε άνθρωπο που βρέθηκε σε αυτή την θέση αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός, την πραγματικότητα της ζωής στον πλανήτη καθώς και τις αλλαγές που αναφέρονται στα σχόλια μου λόγω αλόγιστης επέμβασης/παρέμβασης/τοποθέτησης του ανθρώπου επάνω σε αυτήν.

   Υ.Γ. Α) Γρήγορα θηράματα όπως οι σέρφερ είναι και οι φώκιες…. Ασύγκριτα πιο γρήγορα απο τους σερφερ!!!!!
   Β) Οι Λευκοί όπως και κάποια άλλα είδη καρχαριών δεν επιτίθενται σε φώκιες (καταχρηστικός όρος για κάθε είδος τις οικογένειας των Πτερυγιόποδων (Φωκίδες, Οταρίδες κλπ.) αλλά σε Θαλάσσιους Λέοντες και άλλα Πτερυγιόποδα του νοτίου κυρίως ημισφαιρίου (θερμότερα νερά κλπ.) που ώπα;)…βρίσκονται πάντοτε κοντά και γύρω απο ακτές. Ρίξε μια ματιά στις ακτές τις Νοτίου Αφρικής, Ναμίμπια, Αυστραλίας και θα δεις πως μαζί με αυτά τα ζώα εκει “τυχγάνει” να βρίσκεται και άλλο ένα ζώο….Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ….Κάνε τώρα την σύνδεση με όλα όσα παραθέτω και θα απαντηθούν πολλά σου ερωτήματα.
   Γ) Το σχήμα της σανίδας με τον σέρφερ επάνω με σώμα σε θέση πρηνηδόν προωθούμενο απο κινήσεις των χεριών και ποδιών για να προωθηθεί (pedalling) παραπέμπει δυστυχώς σε ατρακτοειδές σχήμα Πτερυγιόποδου όπως του Θαλάσσιου Λέοντα.
   Δ) και κλείνω αναφέροντας πως ο καρχαρίας, ως μύωψ (που αυτό ακόμη ελέγχεται ώς προς την πραγματικότητα)….δεν βλέπει αλλά “διαβάζει” ηλεκτρικά σήματα τα οποία, δυστυχώς δεν έχουν ταυτότητα απο το που προέρχονται, άνθρωπο κλπ….Αποκωδικοποιόντας τα ο καρχαρίας διαβάζει μόνο μια λέξη….ΦΑΓΗΤΟ!
   Ε) Οι Μονάχους Μονάχους πρακτικά δεν έχουν θηρευτές στα νερά του Αιγαίου καθώς λόγω βιοποικιλότητας είναι αυτές οι κορυφαίοι θηρευτές!

   Δεν παίρνω θέση απέναντι σε κανένα μέρος της εξίσωσης… απλά προτείνω να προάγουμε τον σεβασμό απέναντι σε κάθε είδος που υπάρχει στον πλανήτη…με λίγο κόπο, χρόνο και λογική κριτική σκέψη αποκαλύπτονται πολλά πράγματα και εξηγούνται συμπεριφορές οι οποίες κατ αρχάς είναι δυσνόητες και παρεξηγήσιμες :))

   Ελπίζω να σε κούρασα εποικοδομητικά και τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη απλώς να μου τα επιτρέψουν oi αναγνώστες επισκέπτες του ιστοχώρου!!

   Καλη σου μέρα Γιάννη!

 4. Καλησπερα σας!
  Κατ´αρχας θα ήθελε να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον κύριο Δημήτρη Γλύκα για το κατάπληκτικό του σχόλιο. Φαίνεται ότι γνωρίζει καλά τη θαλάσσια ζωή .
  Επίσης θα ήθελα να προσθέσω : οι καρχαρίες δεν έχουν στόχο να σκοτώσουν άνθρωπο, αλλά το αντίθετο . Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικο περιβάλλον του ανθρώπου είναι η στεριά,ενώ του καρχαρία η θάλασσα. Έτσι από την στιγμή που ο άνθρωπος επιλέγει να “μπει” στον χώρο του καρχαρία πρέπει να έχει πλήρη αυτογνωσία της πράξης του και να γνωρίζει ότι οτιδήποτε συμβεί στο νερό είναι αποκλειστικά δίκη του ευθύνη.

 5. Αχ, τι διαβάζουμε!
  Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή! Ο λευκός καρχαρίας δεν είναι ένα είδος τό οποίο ήρθε τά τελευταία χρόνια από νότιες πιο ζεστές θάλασσες λόγω της κλιματικης αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά υπάρχει στην Μεσόγειο , αναπαράγεται,ζει και τρέφεται σε αυτήν από…. Ανέκαθεν!
  Επίσης είναι άξιο απορίας να λέγεται από υποτιθέμενη ειδικό στους καρχαρίες (shark aware instructor!!) ότι δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για τούς λουόμενους στην Ελλάδα γιατί προτιμούν τα μεγάλα βάθη! Αγνοώντας βέβαια εσκεμμένα την απλή πραγματικότητα του ότι και στα δύο μέτρα από την ακτή έχουν βιντεοσκοπηθεί λευκοί κάι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι λουομένων! Είναι πραγματικά αστείο! Σαν να λέει ειδικός στα αεροπορικά ατυχήματα ότι στην δική μου εταιρεία δεν έχει ποτέ γίνει ατύχημα άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος!
  Οπότε παιδια, ξέρετε,την επόμενη φορά πού θα πετάτε με αεροπλάνο κάι ανάψει η ένδειξη fasten your seatbelts , εσείς αγνοήσετε τις οδηγίες,μια απλή αναταραξουλα θα είναι μωρέ! Ειλικρινά, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει! Είμαι υπέρ τής προάσπισης των απειλούμενων ειδών, αλλά αν δεν μάθουμε εμείς οι ίδιοι να τα προασπίσουμε, τότε καλύτερα να βγάζουμε τον σκασμο γιατί μόνο κακό τούς κάνουμε! Όταν ακούω τους υστερικους οικολόγους να βγαίνουν στην τηλεόραση και να λένε πως ο λύκος που έκανε την επανεμφάνιση του στον Παρνασσό είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, εκνευρίζομαι γιατί αντιλαμβάνομαι ότι το μόνο που θέλουν να προασπίσουν είναι τα συμφέροντα τούς,στο να διατηρήσουν την θέση τους στην οργάνωση διασωσης και επαναφοράς του λύκου πού ανήκουν και όχι το συμφέρον τού ίδιου τού λύκου!
  Χρειάζεται ενημέρωση σωστή των ανθρώπων,όχι ψέματα! Πρέπει να τούς εξηγούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες όταν πλησιάζουμε σε μέρη που ζούν άγρια ζώα! Και όχι να τούς λέμε ότι είναι ακίνδυνα αυτά γιατί έτσι γινόμαστε απλά γραφικοί! Επίσης σε κάποια άλλα σχόλια πού διάβασα,θα ήθελα να αναφερθώ,όπως τού ότι ο καρχαρίας μπερδεύει τόν άνθρωπο με φώκια. Θεωρώ πώς απλά υποτιμάμε έτσι έναν θηρευτή πού κυνηγάει πριν ακομα την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι σήμερα, αγνοώντας και την στοιχειώδη συμπεριφορά κυρίως του μεσογειακού λευκού ο οποίος ούτως ή αλλιώς ποτέ δεν κυνηγούσε συστηματικά φώκιες στην Μεσόγειο ( αυτό το κάνει κυρίως Αφρική,σαν Φραντσίσκο κλπ) αλλά κυνηγούσε δελφίνια κάι τόνους! Και όλα αυτά γιατί; Για να τον βγάλουμε ακακο απέναντι στους ανθρώπους? Όχι μωρέ,δεν χρειάζεται, εμείς τον γουστάρουμε έτσι όπως είναι! Η τέλεια δολοφονική μηχανή! Χαχα! Πέρα από την πλάκα λοιπόν όλοι γνωρίζουμε ότι όλα τα είδη είναι αναγκαία για την ισορροπία τού οικοσυστήματος οπότε πρέπει να αποδεχθούμε και τους κινδύνους που έχει η επαφή μας με την άγρια ζωή και να προστατευτούμε! Η ευθύνη είναι δική μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here