30 «Γαλάζιες Σημαίες» στις Κυκλάδες, 5 στη Σύρο!

0
Γαλάζιες Σημαίες, Κυκλάδες,

30 «Γαλάζιες Σημαίες» στις Κυκλάδες, 5 στη Σύρο!

Δυναμική επιστροφή της Σύρου, στον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας.

Η Σύρος μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί κατάφερε να ανεβάσει στον ιστό τις μπλε σημαίες σε πέντε παραλίες, μετά από αρκετά χρόνια οι οποίες πλέον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που έθετε το πρόγραμμα. Ένας συνδυασμός ποιοτικών κριτηρίων και υποδομών εξυπηρέτησης λουομένων.

Συγκεκριμένα, οι παραλίες που κατέκτησαν την γαλάζια σημαία είναι οι: Αζόλιμνος, Βάρη, Αγκαθωπές, Γαλησσάς και Κίνι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι γαλάζια σημαία είχε μόνο ο Γαλησσάς και κατόπιν προσωπικών ενεργειών του προέδρου της τοπικής κοινότητας Γιάννη Βουτσίνου επέστρεψα για τα καλά στο θεσμό!

Στο Cyclades24.gr, μίλησε o Γιάννης Βουτσίνος, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου στο Γαλησσά ο οποίος πήρε «επ’ ώμου» καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε η Σύρος να αποκτήσει όσο γίνεται περισσότερες γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της.
 
«Ως πρόεδρος τότε του Ναυτικού Ομίλου της περιοχής – πριν ασχοληθώ με τα κοινά είχα ασχοληθεί προσωπικά, ώστε να επιστρέψει στο Γαλησσά η «Γαλάζια Σημαία».
 
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπαμανώλη, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και το και την υπηρεσία καθαριότητας για την σημαντική τους βοήθεια.
 
Ενημερωτικά, σας κάνω γνωστό, ότι για να αποκτήσεις την «Γαλάζια Σημαία» δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο περιβαλλοντικό κομμάτι όσο και στον τομέα των ατόμων με αναπηρία.
 
Απαραίτητες προϋποθέσεις κάθε παραλία που διεκδικεί την «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία παραλία προσβάσιμη για τα ΑΜΕΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα κριτήριατα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.Οπότε εξασφαλίσαμε τουαλέτες για ΑΜΕΑ, καθώς και χημικές, επιπρόσθετους διαδρόμους για άτομα με ειδικές ανάγκες, κάναμε προμήθειες ναυαγοσωστικού εξοπλισμού και εξοπλισμού πρώτων βοηθειών, πινάκων ανακοινώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Βουτσίνος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουμε «Γαλάζιες Σημαίες», οι οποίες είναι ταυτόχρονα καθαρές, περιποιημένες και ασφαλείς, με αποτέλεσμα να τις χαίρονται οι τουρίστες που τις επισκέπτονται, αλλά πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μακρινές αποδράσεις.
 
«Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε άνοιγμα στην ξένη αγορά, θα πρέπει να προσέξουμε τις παραλίες μας, οι οποίες είναι ένα σημαντικό προϊόν που προβάλλει η Σύρος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό διότι δημιουργούμε πρότυπα ποιότητας, τα οποία για εμένα είναι καθοριστικά και πάνω σε αυτά φτιάχνουμε την υποδομή μας!»
Όσον αφορά την Παραλία του Φοίνικα…
 
«Ενώ ο Φοίνικας διαθέτει εξαιρετικά νερά, εξαιτίας ενός σοβαρού λάθους του ΥΠΕΚΑ και της ειδικής υπηρεσίας υδάτων. Όπως γνωρίζεται κάθε παραλία θα πρέπει να έχει ενα κωδικό δειγματοληψίας και να έχει χαρτογραφηθεί.
Ωστόσο, η ανωτέρω υπηρεσία έκανε λάθος και χαρακτήρισε ως Ψαχνο την παραλία του Βούλγαρη. Με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε ο Φοίνικας να κατακτήσει την γαλάζια σημαία.
Παρόλα αυτά με προσωπικές ενέργειες του προέδρου της κοινότητας του Φοίνικα κ. Περρή αλλά και του δήμαρχου Σύρου Ερμούπολης κ. Μαραγκού οποίος έστειλε έγγραφο στο υπουργείο, το λάθος δεν διορθώθηκε. Αυτή την στιγμή κάνουμε ενέργειες για να χαρτογραφηθεί η παραλία του Φοίνικα ώστε του χρόνου να γίνουν διαδικασίες υποβολής»
 
Ωστόσο διαβεβαιώνουμε ότι στο Φοίνικα υπάρχουν κατάλληλες προδιαγραφές και τα νερά είναι εξαιρετικής ποιότητας , ενώ θα γίνουν δειγματοληψίες σε όλες τις παραλίες για να ενημερωθεί ο κόσμος.

Να σημειωθεί ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός Δανίας στην ιστορία του θεσμού (σσ. Η Δανία είναι η έδρα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που διοργανώνει το πρόγραμμα.

Με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

30 Γαλάζιες σημαίες στις Κυκλάδες:

ΘΗΡΑ [4]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Αγ. Γεώργιος
Καμάρι 1
Καμάρι 2
ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι
ΜΗΛΟΣ [1]
Δήμος Μήλου
Προβατάς
ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός
ΠΑΡΟΣ [5]
Δήμος Πάρου
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
Μάρπησσα / Χρυσή Ακτή
Λιβάδια
ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος
ΣΥΡΟΣ [5]
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Γαλησσάς
Αζόλιμνος
Κίνι
Αγκαθωπές
Βάρη
ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης
ΤΗΝΟΣ [1]
Δήμος Τήνου
Αγ. Φωκάς
ΑΝΔΡΟΣ [4]
Δήμος Άνδρου
Δελαβόγια
Αγ. Πέτρος
Μπατσί
Χρυσή Άμμος
ΚΕΑ [1]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος

Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο ΕΔΩ
ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here