Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Σύρο – Άργησε…αλλά ήρθε για να μείνει!

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης, η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Σύρο – Άργησε…αλλά ήρθε για να μείνει!
Η Σύρος τιμάει το μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη…

Το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο ένας ελληνικός πολιτιστικός θησαυρός, είναι ένας παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Το ρεμπέτικο είναι ένα από τα 4 είδη αστικής μουσικής που υπάρχουν στον κόσμο, μαζί με τη Jazz, το Tango και το πορτογαλέζικο Fados. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ρεμπέτικο έχει παγκόσμια απήχηση. Όπως τόσο προφητικά έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις στην περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο: «Αν και πριν από 67 χρόνια, αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχουμε νομίζω σήμερα τίποτ’ άλλο για να ισχυριστούμε το ίδιο».

Το ρεμπέτικο αποτελεί τη βάση για τη γέννηση της ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα και η Σύρος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη γιατί της αναλογεί ενα κομμάτι, χάρη στο μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης, επιστρέφει στο σπίτι του, στην Σύρα του που τόσο αγάπησε. Θα μπορούσε να ήταν ένας φόρος τιμής για αυτό τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου. Μπορεί να άργησε…αλλά ο Μάρκος επιστρέφει για να μείνει. Ένα θεσμό που πρόκειται να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

Ένα φεστιβάλ αλλιώτικο από τ’ άλλα, που περιλαμβάνει μουσική, πολλές εκδηλώσεις , Συναυλίες με τοπικούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, Παρουσιάσεις Βιβλίων με θέμα την ζωή του Μάρκου, Ντοκιμαντέρ, Σεμινάρια πάνω στη Λαϊκή Μουσική και το μπουζούκι, Κουκλοθέατρο για μικρούς κ μεγάλους με την κούκλα ρεμπέτη Γιοβάν. Εκθέσεις παραδοσιακών Λαϊκών οργάνων, πολλές εκδηλώσεις κυρίως στην Άνω Σύρο αλλά και άλλες στην Πλατεία Μιαούλη και το Θέατρο Απόλλων.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάης Μενδρινού, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για το φετινό καλοκαίρι.

Το θέμα πέρασε μετά από εισήγηση της ομόφωνα με κολακευτικά σχόλια από πολλούς συμβούλους. Μια συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων ΑΕ όπου θα αναλάβει την υλοποίηση του Φεστιβάλ.

Η Αρμόδια αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, θερμά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ρούσσο και τους συνεργάτες του που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια η οποία έχει έναν κοινό σκοπό, να τιμήσουμε αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη που υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού, στον τόπο του με ένα δυνατό και πλούσιο αφιέρωμα κρατώντας την παράδοση αλλά και την μνήμη του Μάρκου ζωντανή!


Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για το Λαϊκό Τραγούδι, με τίτλο «η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

 

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Άνοιγμα Φεστιβάλ – Ομιλία εκπροσώπων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

1° μέρος: Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ήθελα να σ’ αντάμωνα» αφιερωμένη στο Μάρκο Βαμβακάρη – Πλατεία Μιαούλη

Με τη συνεργασία της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Η σοφία της παράδοσης»

2° μέρος: Η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου, θα συνεχίσει με παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου. Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου

Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016

Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη γειτονιά που γεννήθηκε – Άνω Σύρος

Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από Συριανούς μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια του Μ. Βαμβακάρη, αλλά και τραγούδια στα οποία ο Μάρκος Βαμβακάρης συμμετείχε ως ερμηνευτής.

Μουσικοί τοπικού λαϊκού σχήματος

Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την τεχνική του μπουζουκιού (Α’ μέρος) και την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο του οργάνου, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.

Θέατρο Απόλλων

Κουκλοθέατρο με τίτλο «Ο ρεμπέτης Γιοβάν» – Μια παράσταση της Αννέτας Στεφανοπούλου, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου

Ντοκιμαντέρ για το Μάρκο Βαμβακάρη, με τίτλο «Μ’αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου» του Γιώργου Ζέρβα στην Πιάτσα της Άνω Σύρου

Ντοκιμαντέρ βασισμένο τόσο στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την τεχνική του μπουζουκιού (Β’ μέρος) και την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο του οργάνου, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.

Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο, με τίτλο: “Markos Vamvakaris, the Man and the Bouzouki, Autobiography”. Πρόκειται για τη μετάφραση της ήδη εκδοθείσας αυτοβιογραφίας της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ (1978).

Παρουσίαση έτερου βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη

Παρουσίαση: Συγγραφέων – εκδοτών των νέων βιβλίων για τον Μάρκο Βαμβακάρη Πιάτσα Άνω Σύρου

Παρουσίαση τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, στη γειτονιά που γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης – Πιάτσα Άνω Σύρου

Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από μαθητές του Αρίστου Βαμβακούση, θα παρουσιάσει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, σε μερικά εκ των οποίων έχει συμμετάσχει ο Μάρκος Βαμβακάρης ως ερμηνευτής.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 – Θέατρο Απόλλων

«ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ & ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ μια παράλληλη διαδρομή …» 

Συναυλία του Βαγγέλη Τρίγκα με το μουσικό του σύνολο

Έτσι τιτλοφορεί ο Βαγγέλης Τρίγκας τη μουσική παράσταση που παρουσιάζει με το μουσικό του σύνολο, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση που είχαν μεταξύ τους το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι, καθώς και την παράλληλη εξέλιξή τους στις πρώτες δεκαετίες.

Είναι μια αναδρομή, από τις αρχές της δεκαετίας 1930 μέχρι και το 1970, με τραγούδια και οργανικά κομμάτια των σημαντικότερων λαϊκών συνθετών οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού τραγουδιού και της ελληνικής λαϊκής μουσικής γενικότερα.

Τα τραγούδια παίζοντα· με ιστορική σειρά δίνοντας έτσι το στίγμα κάθε περιόδου, ενώ τα σχόλια που κάνει εμβόλιυα ο Βαγγέλης Τρίγκας βοηθούν το κοινό να κατανοήσει πώς συντελέστηκε αυτή η μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το λαϊκό στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Οι ενορχηστροτικές παρεμβάσεις καθώς και τα κλασσικά όργανα, πιάνο, κλασσική κιθάρα και βιολοντσέλο που είναι ενταγμένα στην ορχήστρα του Βαγγέλη Τρίγκα, αποτελούν πρόταση για ένα νέο, διαφορετικό τρόπο απόδοσης και ακρόασης της Λαϊκής μας Μουσική.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 – Πλατεία Μιαούλη

Ο Γιώργος Νταλάρας παίζει και τραγουδά Μάρκο Βαμβακάρη στη Σύρα

Ο καλλιτέχνης αναδεικνύει τη σχέση του με το ρεμπέτικο και τον Μάρκο Βαμβακάρη, που αλλού …. στην έδρα του. Την όμορφη και μοναδική Σύρο.

Είναι γνωστή η αγάπη του Γιώργου Νταλάρα για το ρεμπέτικο αλλά και για κάθε είδος μουσικής που είναι αυθεντικό και αληθινό.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι χωρίς να καταφεύγει σε κατάχρηση, κρατώντας μάλιστα αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα σαν φυλαχτό, έχει αφήσει ανεπανάληπτες ερμηνείες από ηχογραφήσεις και συναυλίες.

Τετάρτη 31 Αυγούστου έως και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 Αίθουσα «Βάτη»

Έκθεση Παραδοσιακών μουσικών οργάνων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μενεγάκη: Δείτε την πρώτη αληθινή φωτογραφία της... χωρίς μακιγιάζ!