Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Όπως είναι γνωστό, η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε., ήδη από το 1977, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ή Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών), σε ανάμνηση των μεγάλων κινητοποιήσεων των γυναικών ιδίως τον προηγούμενο αιώνα, κυρίως για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ισότητα των φύλων.

Είναι αλήθεια ότι από τότε έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές και η ισότητα των φύλων θεωρείται πλέον δεδομένη, αποτελώντας μια κατάκτηση διασφαλισμένη και νομικά κατοχυρωμένη ποικιλοτρόπως.

Ωστόσο, αν κάποιος/-α εξετάσει πιο προσεκτικά στοιχεία από διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και δείκτες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θα μπορέσει να σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τη συνέχιση της ύπαρξης ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να βρίσκονται συνολικά σε μειονεκτικότερη θέση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από έρευνες που έχουν σχετικά διεξαχθεί.

Πράγματι, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το παρελθόν, σοβαρά προβλήματα παραμένουν, κάνοντας την ύπαρξή τους αισθητή, ιδίως σε μια δύσκολη εποχή, όπως η σημερινή.

Κατά συνέπεια, το θέμα της ισότητας των φύλων εξακολουθεί να κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα θέματα της καθημερινής ατζέντας προς συζήτηση και ο απώτερος στόχος, η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, τελικά αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το ζήτημα αυτό συνιστά πρωτίστως κοινωνική υπόθεση και, μόνο αν ειδωθεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα και να οδηγήσει σε εξισορρόπηση της κατάστασης και ανάπτυξη για την κοινωνία συνολικά.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης προσπάθειας που απαιτείται από όλους/-ες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών εντάσσεται και η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή διακρίσεις, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων – ψυχοκοινωνική και νομική συμβουλευτική), οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

Fax: 22810 76497

E-mail: [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here