Σαντορίνη: Μεγάλο πρόβλημα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς

Πολύ μικρή διαθεσιμότητα και υπέρογκες απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών - Επιστολή στον πρωθυπουργό από 80 εκπαιδευτικούς

Σαντορίνη: Μεγάλο πρόβλημα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς

Προς: Γραφείο του Πρωθυπουργού

Στο πανέμορφο και πασίγνωστο παγκοσμίως νησί της Σαντορίνης του Ν. Κυκλάδων η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη στέγαση των εκπαιδευτικών του νησιού χαρακτηρίζεται άκρως σοβαρή αλλά και επιεικώς απαράδεκτη.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ( πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), ανεξαρτήτως καθεστώτος εργασίας ( αναπληρωτές και μόνιμοι).

Ειδικότερα η διαθεσιμότητα και προσφορά σπιτιών από τους ιδιοκτήτες του νησιού είναι μηδαμινή. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αναγκάστηκε να μείνει σε ξενοδοχεία με κόστος το λιγότερο 30 ευρώ τη βραδιά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα ο καθένας , σπαταλώντας όσα χρήματα είχαν ως ποσό ασφαλείας στην άκρη για τις πρώτες ανάγκες.

Η συμπεριφορά των ντόπιων απέναντί τους ήταν επίσης απαράδεκτη σε σημείο που τους εκβίαζαν να τους δώσουν χρηματική εγγύηση συν ένα ενοίκιο προκειμένου να συμφωνήσουν για την ενοικίαση του σπιτιού. Σε περίπτωση που δεν τους δινόταν το ποσό, απλώς πρόσφεραν το σπίτι σε άλλον ενδιαφερόμενο που διέθετε το χρηματικό αντίτιμο.

Επιπλέον, τα ποσά που ζητούνται για ενοικίαση είναι υπερβολικά υψηλά, όχι μόνο βάσει του μισθολογίου των εκπαιδευτικών αλλά και των ανέσεων που διαθέτουν τα προσφερόμενα σπίτια.

Όσοι κατάφεραν να βρουν κάπου να μείνουν είναι αναγκασμένοι να ανεχθούν σπίτια σε άσχημη κατάσταση, χωρίς πλυντήριο, χωρίς κουζίνα ή έστω κουζινάκι, χωρίς θέρμανση, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θερμοσίφωνο.

Για όλα τα παραπάνω οι τιμές των ενοικίων ξεκινάνε από 300 ευρώ για ένα μονόχωρο δωμάτιο, ενώ ζητήθηκαν και τιμές της τάξεως των 600 ευρώ για δίχωρο ( δυο δωμάτια).

Το θέμα εκκινεί από το γεγονός της επιλογής που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες των σπιτιών να εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους με την ημέρα, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θέλουν να τα διαθέσουν με τον μήνα, γιατί απλώς δεν τους συμφέρει.

Είναι λυπηρό το γεγονός να υπάρχουν αξιοπρεπή και ανθρώπινα σπίτια και να παραμένουν ωστόσο κλειστά, προκειμένου να είναι έτοιμα για την τουριστική σεζόν.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, ενώ γίνεται συμφωνία για ενοικίαση σπιτιού μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους ( 21 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 30 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια), οι ιδιοκτήτες αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να φύγουν και να στριμωχτούν σε μικρότερα σπίτια εν μέσω της σχολικής χρονιάς προκειμένου να τα έχουν διαθέσιμα για την τουριστική σεζόν.

Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει σαφές από όλους είναι πως δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε να μας λυπηθεί κανείς. Αυτό που ζητάμε είναι ανθρώπινα σπίτια με τις βασικές ανέσεις που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να έχει μια λειτουργική καθημερινότητα και αμέριμνος να προσφέρει τις γνώσεις του στους μαθητές του.

Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι έρχονται από άλλα μέρη, πολλές φορές φέρνοντας μαζί και τα παιδιά τους, οπότε είναι αυτονόητο να θέλουν η διαβίωσή τους να είναι αξιοπρεπής και λειτουργική.

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς ( ιδιαίτερα οι αναπληρωτές) αλλάζουμε συχνά μέρος προκειμένου να υπηρετήσουμε τα σχολεία της χώρας μας ,ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα με τη διαμονή μας.

Έχουμε υπηρετήσει και σε άλλα τουριστικά νησιά ( Σπέτσες) και σε νησιά των όμορφων Κυκλάδων (Πάρο, Νάξο, Σίφνο) όπου η διαμονή μας ήταν κάτι παραπάνω από ανθρώπινη και η αντιμετώπιση των ντόπιων κάτι παραπάνω από σεβάσμια.

Δεδομένων των συνθηκών το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό και τα σχολεία του νησιού θα μείνουν δυστυχώς χωρίς εκπαιδευτικούς. Εάν θεωρείτε λοιπόν σημαντική την παρουσία μας και την προσφορά μας στο νησί σας, περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

Συγκεκριμένα, να δοθούν σπίτια στους εκπαιδευτικούς με ανθρώπινες προδιαγραφές έναντι λογικών χρηματικών αντιτίμων, όπως και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχουν ειδικές τιμές σε καφέ, εστιατόρια (όπως ισχύει και στα υπόλοιπα νησιά) καθώς και στα ιδιωτικά πλυντήρια όπου αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε τα ρούχα μας.

Ίσως να μην είμαστε οι τουρίστες με τον πακτωλό των χρημάτων,ωστόσο είμαστε εδώ για τα παιδιά σας προκειμένου να προάγουμε τη γνώση, την παιδεία τους και την κοινωνικοποίησή τους.

Κλείνοντας ,να σημειωθεί πως δεν φέρουν την άμεση και κύρια ευθύνη οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς και εκείνοι από την πλευρά τους υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους επίσημους φορείς που είναι γνώστες της κατάστασης και δεν προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό να ερχόμαστε σε κόντρα με τους ιδιοκτήτες διεκδικώντας τα αυτονόητα, επειδή οι επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μεριμνούν, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της στέγασης.

Αναμένουμε την γραπτή σας απάντηση καθώς και τις άμεσες ενέργειές σας.

Κοινοποίηση :

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ν. Αιγαίου

Περιφέρεια ν. Αιγαίου

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κυκλάδων

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κυκλάδων

Δήμο Θήρας

Επαρχείο Θήρας

Οι 80 υπογράφοντες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της Θήρας (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αναπαράσταση της 24ης Ιουνίου 1826, ημέρα ονοματοδοσίας της Ερμούπολης