Η τελευταία ιστορική περιήγηση στο Πήδημα

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου, κλείνει τον πρώτο κύκλο των ιστορικών περιπάτων, τα Κυριακάτικα πρωινά σε διάφορα σημεία του νησιού.​

Οι ιστορικές περιηγήσεις, ολοκληρώνονται με την πέμπτη μας επίσκεψη στο Κίνι, αυτή την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στην περιοχή Πήδημα. Μετά τις επισκέψεις μας στα διάφορα σημεία του νησιού όπου συμπερασματικά οι προϊστορικοί Συριανοί, γνώριζαν Αστρονομία, Γεωμετρία, Μαθηματικά, καταλήγουμε πως για να γνωρίζουν αυτά δεν θα μπορούσαν χωρίς τη Γραφή, για να κρατούν σημειώσεις. Γνώριζαν όμως όλοι οι κάτοικοι της Σύρου γραφή? Ή μόνο οι Βασιλιάδες? Στην τελευταία επίσκεψή μας στο Κίνι θα δούμε που έμενε ο Εύμαιος κατά την επιστροφή του από την Ιθάκη, που έκρυψε τα γραπτά του ( καθώς αυτός γνώριζε τη γραφή) και θα ακούσουμε τον μύθο που διατηρήθηκε έως σήμερα, που μιλάει για την επιστροφή του βασιλόπουλου που είχαν κλέψει οι πειρατές και ήταν όμηρος του Λαέρτη στην Ιθάκη. Θα συμπληρώσουμε το παζλ των ερωτημάτων για τα σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια και θα ακούσουμε μία πρωτοφανή άποψη για τον τόπο γέννησης του Ομήρου και που ήταν κρυμμένα για πολλά χρόνια η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

Τόπος συνάντησης: Πολυχώρος – Τάλαντα, στις 10:30

Η Διαδρομή είναι πολύ μικρή, μικρά παιδιά μπορούν άνετα να συνοδεύσουν τους γονείς τους!

Η συμμετοχή για όλα τα μέλη μας, άνεργους και φοιτητές, είναι δωρεάν.

(Προαιρετική δωρεά ή ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συνεισφορά από τα Μη Μέλη)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973842046 

 

ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Στον λόφο Σκόπελο, εντοπίστηκαν ίχνη οχυρωμένου οικισμού, εξίσου σημαντικού αλλά λιγότερο γνωστού από τον αντίστοιχο οικισμό στο Καστρί της Απάνω Μεριάς. Μετά από έρευνα του κύριου Λούη Ρούσσου, ανακαλύφθηκαν βραχογραφίες με όλα τα γεωμετρικά σχήματα, σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Ο λόφος Σκόπελος με το κάστρο του δείχνουν ότι η Σύρος ήταν αρκετά κατοικημένη κατά τα προϊστορικά χρόνια. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος αλλά γιατί, κανείς δεν μας έχει πει. Κατά την έρευνα και μελέτη του κύριου Λούη στην περιοχή, υποθέτει πως τα διαφόρων ειδών γεωμετρικά σχήματα , όπως τετράγωνα, κύκλοι, τρίγωνα, χιαστές, τραπέζια, τρίγωνα μέσα σε άλλα τρίγωνα, μπορεί να μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιου προϊστορικού σχολείου. Η βραχογραφία με την παιδική παλάμη και τα αποτυπώματα από παιδικά πέλματα (με υποδήματα), πιθανολογεί να ήταν το μέτρο της ηλικίας των παιδιών που πήγαιναν εκεί για να μάθουν μαθηματικά, είτε τοπογραφία για την διχοτόμηση χωραφιών. Την ημέρα της επισκέψεώς μας, είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί με τον πατέρα της, ένα κοριτσάκι ηλικίας 6 ετών, της οποίας η παλάμη ταίριαζε απόλυτα με το αποτύπωμα της βραχογραφίας, καθώς και τα πέλματά της.

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here