έκρηξη, τραυματίας, Σύρος

Δύο κρούσματα Η1Ν1 στην Σύρο

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την εμφάνιση του ιού της γρίπης καθώς οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για τον πανδημικό Α (Η1Ν1), ο οποίος προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα, και προσβάλει και νέους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ , η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Συναγερμός στο Νοσοκομείο Σύρου από δύο κρούσματα γρίπης Η1Ν1 

Με τον ιό της γρίπης (Η1Ν1) νοσηλεύτηκαν δύο κάτοικοι της Σύρου στο Νοσοκομείο. Είναι τα πρώτα κρούσματα τον φετινό χειμώνα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το ενα από τα δυο περιστατικά νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Σύρου ενώ το δεύτερο χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα με ελικόπτερο σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη οξεία γρίπη είναι κυρίως νόσος του αναπνευστικού, με βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, πυρετό και καταβολή. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν, αν εμφανιστούν.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της γρίπης καλό θα είναι να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή κυρίως με τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Συνιστάται προφύλαξη από το κρύο, την έκθεση στα ρεύματα ψυχρού αέρα και την υγρασία.

Η γρίπη μεταδίδεται μια μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και μπορεί να παραταθεί έως επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τονίζεται εκ νέου ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι :

i. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


ii. Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

iii. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr).
Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τονίζει πως θα συνεχίσει να επιτηρεί τη δραστηριότητα της γρίπης και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε άλλοτε άλλη συχνότητα.

Ας ελπίζουμε να είναι όλα περιαστικά για τους δύο συντοπίτες μας!

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here