Εκδήλωση για την επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυση της ένωσης κυκλαδικού τύπου

Στις αίθουσες τη Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, στη Στοά του Βιβλίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή της.

Στις αίθουσες τη Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, στη Στοά του Βιβλίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή της. Το εξαιρετικό περιβάλλον των αιθουσών με τα άψογα οπτικοακουστικά μέσα, σε συνδυασμό με την καλή προετοιμασία από το Δ.Σ. της Ε.ΚΥ.Τ., είχαν ως αποτέλεσμα να στεφθεί από επιτυχία, κατά γενική ομολογία, η εκδήλωση.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η προσέλευση των μελών της Ε.ΚΥ.Τ. και των Κυκλαδιτών γενικότερα, ήταν πολύ ικανοποιητική και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Στη μεγάλη αίθουσα, που χρησιμοποιείται ως προθάλαμος, υπήρχε μια σειρά από προθήκες, στις οποίες ήταν τοποθετημένες όλες οι Κυκλαδικές εφημερίδες από το αρχείο της Ε.ΚΥ.Τ. και σε άλλη σειρά προθηκών τα προσφερθέντα βιβλία των Κυκλαδιτών συγγραφέων. Ήταν συγκινητική η προσφορά τους, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός βιβλίων από όλα τα νησιά. Σε ιδιαίτερο πίνακα περιλαμβάνονται όλοι οι συγγραφείς που πρόσφεραν βιβλία.

Η εκδήλωση στο αμφιθέατρο ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Στέφανου Λέπουρα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας καθηγητή κ. Δημήτριο Κορρέ για την παραχώρηση της αίθουσας, τους Κυκλαδίτες συγγραφείς και όσους βοήθησαν στη συγκέντρωση των βιβλίων  και όλους όσους τιμούν την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην αγάπη με την οποία περιβάλλουν οι κάτοικοι των νησιών και οι απόδημοι τις τοπικές τους εφημερίδες. Ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, ο οποίος με το αγωνιστικό του ύφος επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαχωρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ανεξαρτητοποίησης των Κυκλάδων, καθ΄ όσον με το ισχύον σύστημα οι Κυκλάδες είναι οι φτωχοί συγγενείς. Χαιρετισμό από το Δ.Σ. έκανε και ο γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Παπακωνσταντής με αναφορά σε μία ωραία αποστροφή ενός ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη για τις Κυκλάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μύκονος: Ποιος γνωστός τραγουδιστής κατεβαίνει υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές - ΦΩΤΟ

Πριν από τον κεντρικό ομιλητή κ. Λάζαρο Θεόφιλο απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών κ. Εμμανουήλ Μαρμαράς, που εξήρε τις σχέσεις των δύο Κυκλαδίτικων σωματείων. Η ομιλία του κ. Θεόφιλου ήταν εμπεριστατωμένη και πρόσθεσε πολλά νέα στοιχεία για το ξεκίνημα και την πορεία της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου. Αναφέρθηκε στα ιδρυτικά μέλη, στους διατελέσαντες προέδρους και στα έργα και τις ημέρες της Ε.ΚΥ.Τ. αυτά τα 30 χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις εκδηλώσεις στα νησιά, ιδίως στα μικρά, που έφερναν κοντά τους ανθρώπους του Κυκλαδικού Τύπου στα τοπικά προβλήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Ακολούθησαν προτάσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους. Εκεί φάνηκε το ταλέντο του διευθύνοντος τη συζήτηση κ. Αντώνη Τζιώτη, που κράτησε σε υψηλό επίπεδο τη συζήτηση. Χωρίς να προσβάλει, χωρίς να διακόπτει, με χιούμορ και καλή διάθεση περιόρισε το χρόνο των ομιλητών και η εκδήλωση δεν ξέφυγε από τα προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια. Μίλησαν οι: κ. Πασχάλης Συρίγος, πρόεδρος της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ., που συμφώνησε με τον κ. Χωριανόπουλο παραθέτοντας και στοιχεία του νέου προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κατά τον οποίο οι Κυκλάδες παίρνουν το 1/3  και τα Δωδεκάνησα τα 2/3 των κονδυλίων. Τοποθετήθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. κ. Νικόλαος Βερνίκος, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Βασίλης Φραγκουλόπουλος, ο γιατρός κ. Ιωάννης Βλασερός,  ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός, ο κ. Στέλιος Στρούβαλης από το Δαμαριώνα, η κ. Αγγελική Συνοδινού, τ. Δήμαρχος Σερίφου, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Πούλιος από την Πάρο, ο κ. Χρήστος Ευαγγέλου, πολιτογραφημένος Κυκλαδίτης που ήρθε από την Άρτα για την εκδήλωση, ο κ. Μανώλης Χατζηπέτρος από την Απείρανθο και ο εκ των πρωτεργατών της Ε.ΚΥ.Τ. και τ. πρόεδρος κ. Μανώλης Λιγνός με συγκινησιακή φόρτιση και θερμό λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Θύμα διάρρηξης ο Κωστόπουλος - «Ξινή» του βγήκε η Μύκονος!

Η εκδήλωση έκλεισε με δύο ωραία ντοκιμαντέρ για τις Κυκλάδες του σκηνοθέτη κ. Γιώργου Δάμπαση και στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα, προσφορά της Ε.ΚΥ.Τ., της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου, του κ. Αντώνη Βεκρή από την Αμοργό και του κ. Κώστα Παγώνη από τη Νάξο. Τη φροντίδα για το κέρασμα είχε ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Χωριανόπουλος και η έφορος κ. Ευαγγελία Κοντού. Τις αφίσες και τις προσκλήσεις επιμελήθηκε η κ. Τατιάνα Αναγνωστοπούλου και τη διαχείριση των βιβλίων ο ταμίας κ. Γιάννης Στεφανόπουλος.

Εκδήλωση για την επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυση της ένωσης κυκλαδικού τύπου