Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα αναφορικά με την εκτέλεση του τρέχοντα προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπως προέκυψε από τη συζήτηση του σχετικού θέματος για το Γ’ τρίμηνο του 2015 στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή παρουσίασε τον απολογισμό εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων για το πρώτο εννιάμηνο του 2015 και με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να υπάρχει υστέρηση στα έσοδα (ειδικά στην κατηγορία των ανταποδοτικών), κοινώς ο Δήμος φαίνεται να έχει βεβαιώσει, αλλά κυρίως να έχει εισπράξει λιγότερα απ’ αυτά που θα έπρεπε γι’ αυτό το διάστημα.

Το “καμπανάκι” του κινδύνου χτύπησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, τονίζοντας πως φαίνεται να υπάρχει μία υστέρηση της τάξης του 10% στα έσοδα, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη στην κατηγορία των ανταποδοτικών, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει αντίστοιχη συγκράτηση στα έξοδα.

Μάλιστα, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να αποκρύψει το πρόβλημα, παρουσιάζοντας μόνο τα συνολικά αποτελέσματα του εννιαμήνου και όχι τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου 2015 όπου φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος προβλέπει την παρουσιάση συνολικών στοιχείων και όχι κάθε τριμήνου ξεχωριστά, με τον επικεφαλής της μειοψηφίας να αντιδρά και να υποστηρίζει ότι ο απολογισμός εννιαμήνου δεν πρόκειται να εγκριθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση και ότι και αν ισχύει, το θέμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα, καθώς μετά την “ανάσα” του καλοκαιριού ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Το θέμα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής του οικονομικού επιτελείου της Δημοτικής Αρχής, ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν διογκωθεί με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τα οικονομικά του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Στο τελικό στάδιο προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα και δημοτικά τέλη

Πριν από την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Γιαλόγλου κατέθεσε ερώτημα για την καθυστέρηση που υπάρχει όσον αφορά στην παρουσίαση του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και των δημοτικών τελών για το νέο έτος.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό και τα δημοτικά τέλη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παπαμανώλης τόνισε πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, θα έχουν ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα και αναμένεται να εγκριθούν αρχές Ιανουαρίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. “Δεν είναι το τέλειο, αλλά σίγουρα είναι λίγο καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Γουσγουνέλης ανέφερε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ρίξει το βάρος στο έργο της ανάπλασης που υλοποιείται, ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι που έχουν αναλάβει τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος το κάνουν για πρώτη φορά, καθώς ο υπάλληλος με σχετική εμπειρία στο αντικείμενο απουσιάζει με ειδική άδεια.

Θετική εξέλιξη για ποδηλατόδρομο Πυροσβεστικής-Καρνάγιο

Παράλληλα, ο κ. Γουσγουνέλης γνωστοποίησε και την θετική εξέλιξη για ακόμη ένα έργο, την κατασκευή ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική ως το Καρνάγιο.

Όπως ανέφερε, προεγκρίθηκαν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το συγκεκριμένο έργο που θα αναβαθμίση αισθητικά ακόμα ένα κομμάτι της Ερμούπολης και θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες ποδηλάτων να μπορούν να κινηθούν απρόσκοπτα σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της Ερμούπολης (από Καρνάγιο μέχρι το Νησάκι).

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο κ. Κοσμάς ενημέρωσε πως η φωταγώγηση ιστορικού κτιρίου του Λοιμοκαθαρτηρίου στα Λαζαρέτα θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του Αγίου Νικολάου (5 Δεκεμβρίου)

  • Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

dimos_enos_leptou_sigi

loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here