Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η παραδοσιακή κρητική ρακή είχαν και φέτος οι κάτοικοι της Σύρου μέσα από τα “καζανέματα” του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου.

Οι λάτρεις του πατροπαράδοτου παραδοσιακού ποτού έδωσαν “ραντεβού” στη μεγάλη γιορτή του Συλλόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε για 10η χρονιά στο γήπεδο της Ποσειδωνίας στον Άγιο Παύλο. O Σύλλογος Κρητών Σύρου αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους, πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, διατηρώντας και προβάλλοντας τα κρητικά ήθη και έθιμα. Πρόκειται για τον αρχαιότερο σύλλογο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1860 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, όταν οι εκδιωγμένοι Κρητικοί βρήκαν καταφύγιο στην Ερμούπολη.

Από πολύ πρωί, μέλη του Δ.Σ έστησαν το παραδοσιακό καζάνι και ξεκίνησαν, την τόσο γνώριμη σε όλους τους Κρητικούς, διαδικασία της απόσταξης. Ταυτόχρονα, άρχισαν να ετοιμάζουν τους κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες, που συνοδεύουν αυτές τις μέρες τη ρακή στα καζάνια, σε όλα τα χωριά της Κρήτης. Η κρητική μουσική, από το Γιάννη Κολλάρο και η Φρεσκοαποσταγμένη ρακή έρεε άφθονη στα ποτήρια της παρέας και σε συνδυασμό με την ποικιλία των εδεσμάτων, δεν άργησαν να ανεβάσουν κατακόρυφα το κέφι όλων των παρευρισκομένων, πολλοί από τους οποίους χόρεψαν κρητικούς χορούς.

 

Τι είναι τα καζανέματα;
Μετά τον τρύγο και τα πατήματα για τον μούστο, στα βαρέλια η ζύμωση του κρασιού έχει ξεκινήσει, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς.Η λέξη τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια.Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού. Ο θεσμός του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα πρώτα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν.

 

loading...

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here