Άνοδος 6,2% στις αφίξεις ξένων τουριστών το 9μηνο

«ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ» ΑΘΗΝΑ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ

0

H συνεχιζόμενη άνοδος της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και η αύξηση σε αφίξεις στο Ιόνιο και στις Κυκλάδες ήταν οι κύριοι λόγοι που έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, με τον στόχο των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων να φαντάζει πλέον εφικτός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 κατέγραψαν άνοδο κατά 6,2%, αγγίζοντας σχεδόν τα 14 εκατ. (13,946 εκατ.), 870 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το 2014.

Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις έφθασαν στα 2,233 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Κύρια αιτία της νέας ανόδου ήταν οι επιδόσεις της Αθήνας, καθώς οι αφίξεις στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 25,6% σε επίπεδο εννεαμήνου και κατά 23,2% όσον αφορά τον Σεπτέμβριο.

Ανοδος 6,2% στις αφίξεις ξένων τουριστών το 9μηνο

Για όλο το εννεάμηνο, το σύνολο της χώρας εκτός Αθήνας παρουσίασε άνοδο 1,2% χάρη κυρίως στην πορεία των Κυκλάδων (+14,5%) και του Ιονίου (+3,7%). Στον αντίποδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, περιοχές που καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης του 1,5% και 0,5% αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Από τους επιμέρους προορισμούς ξεχωρίζει η άνοδος που παρουσιάζουν σε επίπεδο εννεαμήνου η Μύκονος και η Σαντορίνη (+11,8% και +16,7% αντίστοιχα), ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις σε Άκτιο (+8,1%) και Ζάκυνθο (+5,9%).

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία και «υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, της ομαλής ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επαναφοράς της ρευστότητας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα του τουρισμού ο φετινός στόχος για 26 εκατ. διεθνών αφίξεων και άνω των 14,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα γίνεται όλο και περισσότερο εφικτός και μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας κατά μία επιπλέον μονάδα».

Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διαφύλαξη τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας.

imerisia.gr