Πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων στην Απάνω Μεριά

0

Με την παρουσία πολλών πιστών σε κάθε Θεία Λειτουργία, στις τρεις που τελέστηκαν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, πανηγύρισε το Ιερό Προσκύνημα των Αγ.Αναργύρων, στην όμορφη εκκλησία που βρίσκεται εκεί ψηλά στα βουνά στην Απάνω Μεριά της Σύρου, μεταξύ ουρανού και γης!

Στην δεύτερη πρωινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου, πλαισιωμένος από τους τέσσερις νέους ιερείς και τον υπεύθυνο ιερέα του ναού π.Νίκο Ρούσσο, αναφερόμενος με το γνωστό κατηχητικό λόγο που τον χαρακτηρίζει, στο έργο των ιατρών-αγίων Κοσμά και Δαμιανού, επικεντρώθηκε στη διαχρονικότητα της θεραπευτικής τους ιδιότητας, καθώς δεν ήταν μόνο οι επιστημονικές γνώσεις που τους έκαναν ιδιαίτερα αγαπητούς στους ασθενείς αλλά η δυνατή πίστη τους, δυνάμει της οποίας θεράπευαν τους αρρώστους όχι μόνο στο σώμα αλλά κυρίως στην ψυχή.

Ο επίσκοπός μας, ζήτησε να έχουμε πίστη στο Θεό, να είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι να ομολογήσουμε την πιστότητά μας σε Εκείνον, οι Άγιοι Ανάργυροι τους οποίους επικαλούμαστε, και εμπιστευόμαστε πολλοί συχνά τους ασθενείς και κάθε μας ανάγκη, να μας ενισχύουν αυτή την πίστη.

Αν και πέρασαν 1712 χρόνια από το μαρτύριο των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού (θανατώθηκαν το 303 επί διωγμών Διοκλητιανού), ακόμα και σήμερα ζητούμε τη μεσιτεία και την βοήθεια αυτών των ιατρών-αγίων και είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Όμως και η Εκκλησία ακόμα και σήμερα είναι Εκκλησία μαρτύρων αφού χιλιάδες, συχνά άγνωστοι σε μας χριστιανοί πεθαίνουν για το Χριστό.

Μέσα στους 20 αιώνες, 40 εκ. χριστιανοί έχουν μαρτυρήσει για το Χριστό, 27 εξ αυτών μόνο τον 20ο αιώνα!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ο ασπασμός της ιερής εικόνας των Αγίων εν μέσω ψαλμών από τους πιστούς.

Ας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι ιατροί των σωμάτων και των ψυχών ημών.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Περισσότερα ΕΔΩ